sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Uusia ideoita koulutuksesta

Tänään päästiin Heidi Pesosen koulutukseen saamaan uusia vinkkejä meidän ikuisuusongelmaan.

Ohjattua halusin erityisesti ottaa, senhän se on lähes joka kokeessa nollannut. Suurin ongelma on ollut ehkä se, että se menee aina keskikapulalle, koska se ei kaarra nätisti vaan menee johonkin keski- ja sivukapulan välimaastoon ja arpoo sieltä jommankumman.

Tehtiin ensin ihan perusohjattua suoraan merkiltä, ongelma ei tietenkään tullut esille, oikein hienosti haki. Vasemmalla hieman tuli se linjahomma esille, meni vasemman ja keskikapulan väliin. Tehtiin niinkin, että Heidi erikseen näytti sille keskikapulaa, mutta Zerppanen ei mennyt lankaan.

Seuraavaksi tehtiin niin, että siirrettiin ruutu oikealle ja käskin hakemaan oikeaa kapulaa. Tää olikin hankalampi, meni ruutuun iloisesti kaksikin kertaa. Sit välillä unohti mitä oltiin tekemässä ja menikin keskikapulalle. Kielsin sitä ja sit vähän näytettiin reunakapulaa. Sitä Heidi korosti, että korjatusta suorituksesta ei palkata, vaan vasta seuraavasta oikeasta. Tätähän mä olin ennenkin tehnyt, mutta jotenkin tuntui silloin, ettei Zero oikein tajunnut, vaan lähinnä turhautui. Tänään taas toimi tosi hienosti, se sai jopa lisää vauhtia tekemiseen, kun joutui vähän ajattelemaan. Näköjään mun täytyy vaan rohkeasti tehdä vaikeampia treenejä tähän, että saisi koiran ajattelemaan.

Heidin mielestä mun kannattaiskin nyt keskittyä ohjatussa enemmän niihin vaikeisiin treeneihin ja siihen keskikapulaan, kuin siihen linjaan. Sellaista voisi kans kokeilla, että siirtää keskikapulan ihan reunaan, jolloin se joutuu oikeasti keskittymään. Virheen voisi saada esille sillä, että laittaa vaikka pallon keskikapulaksi ja yrittää sillä saada Zerpan ajattelemaan, mitä tässä kuuluukaan tehdä. Ja se tosiaan, että huomauttaa virheestä, sen jälkeen helpottaa, eikä palkkaa ja sen jälkeen otetaan kokonaan uusiksi ja jättipalkka.

Uuteen kiertonoutoon halusin vähän kans ideoita, siinä ei varsinaisesti vikaa ole, mutta halusin jotain vinkkejä, miten tästä edetä. Ongelmia sillä on ollut kierrossa, se valuu liian pitkälle oikealle, jolloin vasemmalle nouto on tosi vaikeaa. Heidi ehdotti jonkinlaista ohjuria, laitettiin tolppa oikealle puolella, ideana että Zerppa menisi sen ja merkin välistä. Zerppaeläin meni joka kerta molempien ympärille, piti tulla oikein lähelle ohjaamaan. Tää voisi toimia, teki sillä tavalla oikein hienoja merkkejä.

Suunnissa tehtiin samaa ku ohjatussaki, virheen jälkeen korjaus, ei palkkaa ja sen jälkeen jättipalkka jos teki oikein. Tää toimi hyvin, heti alkoi ajattelemaan :)

Lopulta jäi vielä pari minuuttia aikaan, joten katsottiin vielä toista ikuisuusongelmaa, luoksarin eteenmenoa. Tässä Zerppa yllätti ja teki tosi nättejä eteentuloja, mulla on lähinnä ongelma, että itse steppailen ja yritän sillä tavalla korjata koiran asentoa, kun oikeasti pitäisi olla paikallaan ja antaa koiran itse palkata, sama kuin muuallakin, korjauksesta ei palkkaa, sen jälkeen kokonaan uusiksi ja palkka. Lisäksi mulla on tapana vapauttaa koira jo ennen palkkaamista, olisi fiksumpi palkata se itse paikasta ja sen jälkeen palkata. Täytyy nyt vaan enemmän vielä treenata näitä ja eri tilanteissa, etäisyyksistä ja kulmista.

Kyllä Zerppa tämän perusteella vielä uudet liikkeetkin oppii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti