maanantai 14. maaliskuuta 2016

Uusia ideoita, näkökulmia, onnistumisia ja vaikeita tilanteita

Tänään Zermulla oli tooosi vaikeeta :D

Tehtiin ohjattua, halusin erityisesti vinkkejä vaikeisiin treeneihin, koska eihän liike itsessään ole ollut ongelma, vaan kokeissa possuilu.

Ensin kokeiltiin heittämistä, Nina heitti yhden kapulan kun Zermu meni merkille ja toisen kun Zermu oli menossa hakemaan oikeeta kapulaa. Kerran meni lankaan, mutta toisella kerralla skarppasi oikein hyvin :)

Seuraavaksi kokeiltiin laittaa kapula piiloon pystyttämällä pari hyppysiivekettä. Tämä olikin selkeästi vaikeeta, meni monta kertaa keskikapulalle. Tässä pitäisi muistaa itse toimia rauhassa ja selkeästi huutaa pysähdyskäsky, eikä huutaa kaikkea mahdollista eieieieisitäodota, eikuseisirtihöpsis, niinku mä aina teen... Korjauksia voisi treenata myös tässä ja siitä sitten kunnon palkka. Helposti mä vaan kutsun koiruuden pois ja otan kokonaan alusta. Parempi olisi hyödyntää tilannetta ja treenata noita korjauksia, koska niitä kuitenkin voi joutua kisoissakin käyttämään, jolloin olisi kätevää jos nekin toimisi hyvin.

Hirweän nopeasti pitää juosta!

Muutenkin täytyy treenata tuota, että kapula ei ole näkyvissä. Mä tiesin kyl et se on ongelma, mut en oo oikein osannu tehdä asialle mitään, joten oon vaan välttänyt sitä kokonaan. Esim. kannattaa käyttää hyväksi maaston muodot, kumpareet ja kolot, korkea ruohikko, auringonvalo jne.

Toisen treenatessa tehtiin reunalla seuraamisen tarjoomista liikevälejä ajatellen, se oli oikein hyvä. Seuramista otin lyhyitä pätkiä, teemana käännökset. Erityisesti täyskäännöksessä mua häiritsee, että se jää aina jälkeen sen 2-3 askeleen ajan. Oon koittanut korjata tätä juoksemalla heti käännöksen jälkeen karkuun. Ainakaan tässä treenissä ei vielä näkynyt edistystä, mutta jatkan tätä viel. Aikaisemmin tällä sain täyskäännöksen jotenkin skarpimmaksi.

Pari eteenmenoa otin myös, eka meni tosi hyvin, oli vissiin nähnyt kun vein pallon salaa. Toisen toiston otin eri suuntaan eikä se tiennyt pallon olemassaolosta mitään. Niinpä se menikin sit ihan ihmeelliseen suuntaan, jouduin vähän käydä näyttämässä, jolloin meni sit oikein.

Lopuksi kun jäi aikaa, tehtin vielä parit takaakierrot. Haki sinnikkäästi hypylle monta kertaa, aina ekalla toistolla hypylle ja seuraavalla toistolla meni sit hyvin. Nina vaan totes tähän, että kannattaa ehkä ekalla toistolla mennä lähemmäs lähettää ja sitten vähitellen kauemmas.

Mä oon ehkä kuitenkin kiirehtinyt liikaa tän kanssa. Oli ihan hyvä pointti, kun Nina sanoi, että jos treenaisin pennun kanssa tätä, niin sitä tulee treenattua tosi kauan ennen kuin edes olettaa pennun osaavan. Aikuisen koiran kanssa sitten helposti tulee uuden liikkeen kanssa kiirehdittyä, kun on sellainen olo, että kyllä tämä pitäisi jo osata. Ei voi mitenkään olettaakaan, että koira jo puolen vuoden treenaamisen jälkeen osaisi täydellisesti kierto-ohjatun. Pennun kanssa sitä tulisi treenattua sen pari vuotta, ennen kuin se toimii satavarmasti.

Kisanomaisista treeneistä oli kans puhetta, kun kerran löpinätuulella oltiin. Mä voisin kyllä varmaan Zeron kanssa tehdä aika paljon enemmän kokeenomaisia treenejä. Eikä tää tarkoita sitä, että täytyisi ottaa koko ohjelmaa läpi, vaan kaksi-kolme liikettä yhteen putkeen tai ihan jo yksi kokonainen liike putkeen. Niitä kunnon koetreenejä sitten aika harvoin, mutta liikkeitä voisi ottaa rohkeammin. Lisäksi liikevälejä täytyisi tehdä aika paljon ja se onnistuu aika helposti niin ku oon tähänkin asti tehnyt. Kaukoja pari vaihtoa, kehu ja siirtyminen toiseen paikkaan, josta palkka. Luoksarin loppu, ja sama juttu. Muutama askel seuraamista jne jne...

Se on lentävä bordercollie! 
Hyvä idea oli mennä möllitokoihin alokas- tai avoimeen luokkaan treenaamaan sitä itse koetilannetta. Luokissa ei ole mitään, mitä Zermu ei osaisi, suoritus on suht helppo ja lyhyt ja siinä voisi keskittyä ihan vaan siihen palkattomuuteen ja liikkeiden väleihin. Ehkä voisi myös suorituksen aikana palkata jotenkin yllätyksellisesti. Tää oli kyl loistava idea, täytyy ehdottomasti katella noita möllitokoja!

Musta tuntuu myös, että rallitoko on siinä tehnyt hyvää, että on saanut sitä mielialaa kehässä vähän muutettua. Rallitoko on sellaista iloista ja rentoa höppänää, josta koiralle tulee hyvä fiilis. Olisi kiva jos saisi tätä vähän tokoonkin yhdistettyä.

Toivottavasti nää lumet nyt sulais pikapikaa, mul on pää täynnä hyviä ideoita, jotka vaan odottaa toteutumista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti