Vääntöä, vääntöä ja vääntöä

 Treenaamisesta ollut vähän pidempi tauko, koska mä olen ihan. koko. ajan. kipeänä. Normaalisti en edes harkitsisi jääväni treeneistä pois, mutta koska huih, kuolemme kaikki koronaan, jätän mieluummin välistä. MUR. Odotan niin ulkokautta, niin pääsee flunssaisenakin treenaamaan. 

Pian kanssa hallilla keskiviikkona ja perjantaina, molemmat pelkkää sitä hiton vääntöä. Mulla on totta puhuen ehkä vähän treenimotivaatiokin maissa sen takia, kun treenaaminen on pelkkää ärsyttävää vääntöä eikä me päästä oikeastaan ollenkaan treenaamaan liikkeitä ja oikeasti kehittäviä juttuja. 

Treenit tiivistettynä menee niin, että ensin keskustellaan vartti siitä, saako hallille tulla karmit kaulassa vaiko ei. Seuraavaksi siirrytään kentän laidalle keskustelemaan, saako siellä huutaa, mesota ja haukkua. Kun asiasta on väännetty riittävän kauan ja koira alkaa vihdoin osottamaan rauhoittumsien merkkejä, on väännetty sen verran pitkään, että pakko viedä koira autoon lepäämään hetkeksi. 

Lepäämisen jälkeen onkin siirrytty takaisin lähtöruutuun ja keskustelu karmeista, kauloista ja huutamisesta alkaa alusta. Jos hyvällä tuurilla päästään kehään asti, suoritetaan yksi liike, jonka yhteydessä keskustellaankin siitä, saako ennen liikettä/liikkeen aikana/liikkeen jälkeen huutaa, mesota ja näykkiä. 

Keskiviikko 

Karmit kaulassa sisään, suurin osa treenistä meni mielentilan kanssa vääntämiseen. Edelleen yritän laskea virettä ihan vaan syöttämällä nameja (laitan maahan, pyydän tekemään rauhallisen, tutun tempun ja annan luvan syödä). Tämä toimii ihan hyvin hetkellisesti, mutta pidemmän päälle ei oikein tunnu kantavan, alkaa haukkumaan taas liikkeitä suorittaessa. 

Nyt olen alkanut vaatimaan sitä, että sen pitäisi pystyä tekemään myös vauhdikkaampia juttuja rennosti. Tätä olen yrittänyt saada luopumisen kautta oikeastaan aika samalla tavalla kuin tähänkin asti - laitan namin maahan ja pyydän Kikiä tekemään pyörähdyksiä, mun takaa kiertämistä, eteentuloa jne jne. Jos tekee nätisti ja rennosti, vapautan namille. Tämä toimii todella huonosti, ei ihan kerta kaikkiaan pysty luopumaan ja tekemään rennosti. Mä luulen, että voisi ihan kotioloissa kokeilla tätä alkuun. 

Musta olisi tärkeää myös, että se oppisi kuuntelemaan asioita oikeasti näissä vireenhallintatreeneissä. Nythän olen paljon tehnyt ihan tuttuja, helppoja temppuja, jotka se tekee vaikka unissaan (maahan-istu tms). Niinpä olen alkanut tekemään noita rallitokojuttuja enemmän, se periaatteessa kyllä osaa ne, mutta joutuu selkeästi ajattelemaan ja keskittymään. Nämä on sille toistaiseksi vielä tosi vaikeita eikä malttaisi keskittyä ollenkaan. 

Ruutua tehtiin liikkuroituna, tässä enimmäkseen vaan palkkasin kontaktista. Mä haluan, että kaikissa liikkeissä se saa katsella eteenpäin ja bongata ruudun/tötsän/kapulan ja ottaisi sen jälkeen kontaktin. Nythän se kyylää eteenpäin, kyylää liikkuria, kyylää tötsiä ja kapuloita ja meinaa lähteä liikkurin käskystä. Alkoi hahmottamaan ajatuksen jo yhden treenin aikana, mutta tosi paljon toistoja vaaditaan vielä. Pari kertaa päästin ruutuun lelulle palkaksi, kun oli erityisen hyvä. 

Perjantai 

Samaa viretilavääntöä kuin keskiviikkona, ei tunnu muistavan siitä mitään. Namista luopuminen ja tempun tekeminen tuntui ehkä jopa vielä vaikeammalta, menee ihan tahmeaksi. 

Seuraamista vähäsen, liikkeellelähtöjä aluksi, koska näissä tiputtaa kontaktin ihan samantien. Seuraaminen itsessään ihan karmean näköistä, koira näyttää lähinnä viritetyltä käsigranaatilta, joka räjähtää millä sekunnilla tahansa. Korvat on luimussa ja sen koko naama viestii sellaista äärimmäistä stressiä. Edistää tosi rumasti ja pysähdykset jää helposti vinoon ja/tai liian eteen. Mä yritin sit ihan perusasennossa naksutella siitä, että korvat ovat rennosti eteenpäin ja lähteä tekemään seuraamista vasta vähän rennompana. En oikein saanut tätä kuitenkaan toimimaan toivotunlaisesti. 

Paikkamakuuta kahdestaan, tämä oli tosi hieno. Istumista ihan lyhyen hetken, tämäkin oli hieno. Jotain sentään toimii. 

Noutoa lähinnä kuunteluna. Heitin kapulan, Pia käskytti ja palkkasin kontaktista. Tämä vieläkin todella vaikeaa. Kokeilin myös temputtaa sitä, tämä on vieläkin vaikeampaa kuin kontaktin hakeminen. Tuttuja juttuja tekee robottina, esimerkiksi istu-maahan, sivulle jne. Sen sijaan vähän ajattelua vaativat asiat ei toimi yhtään, esimerkiksi takaa kierrot ja pyörähdykset. Mun ajatus on, että näiden kuuntelutreenien avulla sen olisi pakko rauhoittua vähäsen kuuntelemaan. 

Noudon palautusta ihan pari toistoa, rumasti puree kapulaa tullessaan lähelle ja näyttää siltä, että meinaa tiputtaa kapulan. Pidä-käsky ehkä hivenen toimii, mutta äh, tämä vaatii vielä paljon toistoa. 

Mun pitäis ehkä keskittyä jo hallille tulemiseen. Emma ehdotti sellaista, että käveltäis ihan vaan ulkona hihnassa ympäri parkkipaikkaa. Koiralta vaadittaisiin sellaista vapaamuotoista seuraamista (oikealla puolella), että pitää paikan ja pysähtyy, kun ohjaaja pysähtyy. Halliin mennään vasta sitten, kun koira ei kisko sinne päin ja on muutenkin rentona. Sama hihnassa kävely jatkuu hallissa niin kauan, että koira on rentona. Tämän jälkeen luopumisjuttuja (seuraamista leluluopumisessa ym. keskittymistä vaativaa). 

No, ainakin se on treenien jälkeen mukavan väsynyt. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa