Jälkipellolla loistamassa

Zerppaeläin sai eilen ihan kunnon erikoisjälkiopetusta alaan vihkiytyneiltä ihmisiltä! Zerppa oli ihan liekeissä! (ja mä myös)

Pääsin työkaverin ja tämän kaverin kanssa jäljestämään pellolle, alueena vastikään leikattu rehupelto. Toivoin vinkkejä erityisesti esineiden opetteluun, kun tää on ollut Zerpalle vaikeaa. Aikaisemmin se ei kertakaikkiaan osannut yhdistää purkeilla oppimansa maahanmenon muihin esineisiin tai keppeihin. Purkeilla ilmaisu on tosi vahva, mutta esim kepeistä se on aina mennyt vaan yli. 

Aluksi lähdettiin nenä korkealla henkselit paukkuen

Tehtiin ensin siis pelkkä esinejälki, joka oli pelkkä suora, noin 130 askelta pitkä ja sisälsi neljä esinettä. Nameja noin joka 5. askel. Esineinä olivat purkki, purkinkansi+keppi, rottalelu ja pehmopallo. Jälki vanheni noin puolisen tuntia. Treenijälki voi kuulemma olla myös aika tuore, itse treenaavat mitä tahansa 15 minuutin ja kolmen tunnin välillä. Itse olen yleensä antanut hajustua vähintään sen 45 minuuttia. 

Aluksi lähti korkealla nenällä liikkeellä ja risteili jäljen päällä edestakaisin ilmavainulla. Tää ei oo hyvä, tästä lähtee pisteitä. Aika pian alkoi kiinnittyä jälkeen ja rupes jäljestää tarkasti. Välillä eteni hieman turhan lujaa, hidastin hieman liinasta. Muutenkin tuntuma täytyy koko ajan säilyttää, eikä itse saa haahuilla perässä... 
Ahaa, tuolla maassa on nameja! 

Esineet oli tosi hienot, olin ihan yllättynyt. Se selkeästi reagoi niihin, pysähtyi haistelemaan ja sanoin samantien maahan-käskyn. Tää oli ihan liian helppoa :) Toisinaan jäi vinoon, silloin siirsin esinettä hieman eteenpäin ja pyysin koiraa uudestaan ilmaisemaan. Palkka kannattaa antaa etutassujen väliin, jotta ei muutu vänkyräksi ja rupeaa kyttäämään takana olevalta ohjaajalta palkkaa. 

Koko ilmaisu ja liikkeelle lähtö tapahtuu hyvin rauhallisesti, siinä voi tarkoituksellakin hieman hidastaa tilannetta ja antaa koiruuden hieman hengähtää. Harvoin erikoisjäljellä tulee aikaraja vastaan. Liikkeellelähtö oli välillä hieman huono, se ei tunnu vielä tarpeeksi ymmärtävän, mitä jälki-sana tarkoittaa. 

Eka esine löytyi! Palkkaus tapahtuu tassujen väliin

Seuraavaksi sitten tehtiin ihan normijälki. Nameja noin joka 5. askeleelle, pituutta noin 200 metriä (namit loppu kesken, tarkoitus oli tehdä pitempi). Neljä kulmaa ja neljä esinettä. Kulmat oli yllättävän hankalat, nää on ollut metsässä parempia. Joutui pyörii niissä hetken ja etsimään uudelleen jäljen. 

Nameja on myös pro-koirilla jäljellä. Tääkin on mulle uutta, mä olin jotenkin koko ajan ajatellut, että niistä täytyisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Tosin, tarkemmin kun miettii, niin eihän tokossakaan tehdä palkatonta suoritusta jatkuvasti. Plus että erikoisjäljellä tarkoitus nimenomaan on saada koira jäljestämään mahdollisimman tarkasti jokaikinen askel kerrallaan, koiran pitääkin olla voimakkaasti jäljessä kiinni. Metsäjälki sen sijaan voi hyvin olla sellaista vapaamuotoista, ihan sama vaikka löytäisi esineet pelkällä ilmavainulla... 

Vinon ilmaisun korjaus

Loppupalkaksi olisi hyvä ottaa joku kissanruokapurkki tms. Leluista Zero ei kiinnostu, se on liian keskittynyt jälkeen leikkiäkseen. Se ei edelleenkään tajua lopettaa jäljestämistä, vaikka riisun siltä vermeet, se silti sinnikkäästi jatkaa jäljestämistä. Intoa ja motivaatiota siltä ei ainakaan puutu. 

Muuta mitä tuli puheeksi: Valjaiksi ei käy normivaljaat, vaan niissä pitää olla kiinnitys mahan puolelta. Vaihtoehtoisesti käy ihan panta, mutta tästä mä en oikein tykkää. En halua että Zerppamies rikkoo niskansa(kin). Kisoissa ohjaajan täytyy olla vähintään 10 metrin päässä koirasta, mutta treeneissä voi ja kannattaakin olla lähempänä, jotta näkee esineet kunnolla ja pystyy tarvittaessa reagoimaan. Kulmissakin pitää pyrkiä säilyttämään tuntuma liinaan peruuttamalla itse kulman suuntaisesti. 

Nyt mennäänkin jo oikein nätisti nenä maassa

Tuuli kannattaa ottaa myös huomioon. Vastatuuli on kaikkein vaikein, koska se tuo koko jäljen hajun koiran nenään. Sivutuulessa sen sijaan on vaikea pysyä jäljen päällä, helposti eksyy sivuun. Pieni myötätuuli on kaikkein helpoin. 

Mun täytyy ruveta pitämään tarkemmin kirjaa näistä jälkitreeneistä. Mun pitäis joka treenissä keskittyä tiettyyn asiaan, tähän asti olen vaan tallonut jäljen ja iloisesti ajanut sen miettimättä sen tarkemmin, mitä jäljeltä oikeasti haluan. Tää muistuttaa erehdyttävästi tokoa, tässä on tosi monta osaa mitä pitää erikseen treenata ja hioa kuntoon, ennen kun tekee kokonaista kisanomaista suoritusta. On esineet ja kulmat ja itse jälki ja liikkeellelähtö ja tuulen suunta ja jäljen ikä jajaja... 

Tyytyväinen ohjaaja ja tyytyväinen jälkihauva :) 
Mä olen ihan vakuuttunut, että Zerosta tulee vielä iso jälkikoira! Ja hei btw, vain viisi bordercollieta on saavuttanut FH1:n ja ainoastaan yhdellä on FH2! Valioita ei ole yhtään. Heti tokovalioitumisen jälkeen me aletaan paneutua tähän oikein kunnolla! Toivotaan vähälumista loppuvuotta!! 

Pics by Terhi Vuorenmaa 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.