Eväitä tokoon valmennusrenkaan koulutukselta

Kiira pääsi tänään isojen koirien treeneihin Ojankoon valmennusrenkaan ihmisten oppeihin. Mitään varsinaista tokoa me ei olla vielä tehty, vaan leikitty ja leikin ohella tehty erilaisia liikkeitä. Suurin ongelma on tällä hetkellä ehkä se, että Kiki on niin vilkas ja jotenkin impulsiivinen, sillee, että voi kesken leikin esim. karata kentän toiseen päähän ihailemaan roskaa (joka on ollut siinä jo koko treenin ajan) tai jotain muuta yhtä tyhmää. Sitten se unohtaa helposti mitä oli tekemässä ja jotenkin yrittää revetä joka puolelle yhtaikaa.

Leikkiminen ei oikein suju kovin hyvin, koska mä en jotenkin ole osannut opettaa sellaista. Mulla on hirveä kiire vaan opettaa siistejä juttuja eikä malttaisi tehdä pohjia kunnolla. Muut koirat kiinnostaa paljon enemmän ja sitä ei oikein uskalla pitää vapaanakaan treeneissä.

Marin puolella:

- Kahden lelun leikki: heittämällä lelua Kiki helposti jää jumiin, nyt kannattaa tehdä niin, että ei päästä irti leluista, vaan molempiin käsiin oma. Toinen käsi passivoituu ja toinen leikkii jne. Irrottamiskäskynä voi toimia esim. jess tms.
- Unohda vauhtinouto nyt vähäksi aikaa, vaan ihan vaan leikkimistä. Kun kahden lelun leikki toimii myös heittämällä, voi toisen leluista vaihtaa kapulaan.
- Kuollutta lelua pitää treenata ihan erikseen, mutta aluksi matka ei saa olla liian pitkä. Lelun voi heittää ja päästää pentu samantien, kun lelu on lennähtänyt. Tätä voi sitten soveltaa esim. eteenmenossa, ruudussa ym. Avustajan kanssa on tietysti hyvä treenata myös.
- Seuraaminen: Paljon vielä lisää sivulletuloja, toistot on kaikkein tärkeintä tässä vaiheessa. Seuraamista voi lähteä joko imuttamalla tai askel kerrallaan sivulletulon kautta. Kiki ei ole hirveästi kiinni namissa, joten imuttaminen toimii hyvin. Zerollahan ongelma oli aina vähän se, että se oli ihan aivot pois päältä -moodissa kun seurasi vaan namia. Kikillä tää voi toimia paremmin. Askel kerrallaan toimii toki myös, muistaakseni Zeron kanssa mä en vaan päässyt sitä kautta hirveän pitkälle, kun tuntui tökkivän muutaman askeleen jälkeen.

Caritan puolella:

- Luoksarin stoppeja tehtiin niin, että itse peruutin ja kädellä voimakas stoppi. Pitää olla voimakas, ikään kuin haluttais tehdä Kikistä mopsi :D Käsi pysähtyy ennen kuin jalat pysähtyy! Stopit on rasittavia kropalle, joten ei vielä pitkään aikaan vauhdista. Tätä samaa tekniikkaa voi käyttää myös zetassa.
- Maahanmenossa ihan käsiapu alkuun on myös paras ja paljon toistoja. Takapää on Kikillä hidas, mutta eiköhän sekin nopeudu. Takapään harjoittaminen erikseen auttaa asiaa myös, että oppii käyttämään sitä ja hahmottamaan lihaksensa.
- Kaukot ihan vaan jumppana, ilman käskyjä.
- M-I: Vilkuttamisen voi opettaa erikseen, mutta käskyä ei saa sekoittaa istumiseen, muuten kokeissa  voi käydä hassusti. Namit kahteen käteen ja itse sivulla, näin ei tule sitä kaarta kädellä, mikä tulee yhdellä kädellä ohjatessa. Kaksi kättä, joita vuorotellaan, silloin tulee enemmän hyppypomppuistuminen.
- I-M meni oikein hienosti, mutta tähänkään ei vielä tarvii ottaa käskyjä. Toimii hyvin siis niin, että paino perseelle ja siitä pläts maahan.
- S-I: Painonsiirto. Seisomasta istumaan koiralla normaalisti paino edessä, mikä vaikeuttaa istumista niin, että takajalat pysyisi paikallaan, erityisesti pitkärunkoisella koiralla, kuten Kiiralla. Kädellä voi työntää rinnasta  ja sen tuntee, kun pentu siirtää painoa taakse. Myöhemmin tätä samaa kädenliikettä voi käyttää käskynä. Tätä painonsiirtoa voi tehdä myös esim. jumppapallon päällä jne.
- M-S-M: Hissi ei oikein toimi tuon rakenteiselle koiralle, eli samaa mitä Emmikin totesi viime viikolla. Seisomasta kun ohjaa hieman ylöspäin ja sitten maahan just ennen kuin kerkiää istahtaa, niin koira  siirtää etujalkoja hieman eteenpäin. Maasta seisomaan siirtää vastaavasti etutassuja hieman taaksepäin.

Kiira keskittyi tosi hyvin Marin puolella, mutta Caritan treeneissä  se alkoi selkeästi väsyä ja alkoi riehumaan ja raivoamaan viereiselle kentälle, kun aivoissa ei enää tapahtunut mitään. Pitää muistaa pitää treenit tarpeeksi lyhyinä. Myös autossa odottelu selkeästi väsytti sitä. Oli aurinkoinen keli ja sillä tuntui olevan kuuma. Aika hyvin saatiin liikkeitä käytyä läpi, nyt on taas paljon eväitä tulevaisuuteen. Sain taas uutta uskoa tähän meidän touhuun, kyllä siitä vielä ihan kelpo tokohauveli tulee.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.