Hierojalla pitkästä aikaa ja toivotonta vääntöä

Sunnuntai 

Kiki kävi treenikaverin hierottavana sunnuntaina. Edellisestä kerrasta on niin pitkä aika, etten kehtaa edes sanoa, täytyy hieman ryhdistäytyä. Laitan nämä muistiinpanot saman fyssari-tägin alle, niin löytyy muistiinpanot helpommin. 

Jännitti aluksi hieman käsittelyä, eikä käynyt rennosti pötköttämään. Kikihän on muutenkin melko tarkka koskemattomuudestaan ja koska se inhoaa mm. kynsien leikkaamista, se harvoin suostuu tulemaan syliteltäväksi lattialle, ihan liian epäilyttävää. 

Etujalkojen koukistajat oli molemmin puolin jumissa, lisäksi vasemmalla puolella lavan takana oleva lihas (olisko trapezius?). 

Takajaloissa gastrognemius (akillesjänteen koukistaja) molemmin puolin jumissa, vasen huomattavasti enemmän kuin oikea. Oikealla lisäksi etureiden yli kulkeva sartorius jumissa myös. 

Selkä muuten hyvä, mut ihan pientä kireyttä tunnistettavissa lannerangan yläosassa (just ku rintaranka loppuu). Eikö valjaiden paino tuu jonkin verran siihen? Vai olisko ihan hyppimisestä/seuraamisesta tullut?

Yleisesti ottaen kuitenkin hyvässä kunnossa eikä mitään erityisen pahoja jumeja. Oikeastaan tuo takajalan koukistaja oli ainoa, johon selkeästi reagoi, muissa lähinnä ehkä ilmeestä totesi, että ei ole kauhean hyvä tämä. 

Hihnassa kiskominen varmaan jonkin verran edesauttaa jumien syntymistä, mietin, voisiko etujalan koukistajat selittyä sillä. Seuraaminen on tosi epätasapainoista ja sitähän ollaan aika paljon eri muodoissa tehty - oikealla seuraamista taas ei olla tehty pitkään aikaan. Varmaan lavan ja takajalkojen lihakset selittyy sillä. Pitää kiinnittää huomiota sen liikkumiseen lenkillä, kulkeeko vinosti tai epätasapainossa (sehän väistää aina hihnaa ja kävelee helposti sivuttain, koska aaahdiiiiistaaaa). Hyppyä ollaan tehty aika paljon, veikkaisin, että gastrognemiukset selittyy sillä, puoliero tosin vähän mietityttää - onko toispuoleinen, ponnistaako enemmän toisella puolella? 

Tiistai 

Pian kanssa hallilla pitkästä aikaa, ohjelmassa lähinnä vireensäätelyä. Lisäksi tehtiin kosketusalustaa, seuraamista, kaukojen alkua ja noutoa. 

Kiki oli ihan hirveä, tuli karmit kaulassa halliin, ulisi ja raivosi. Väännettiin tästä noin vartti, ennen kuin päästiin kentälle asti. Sielläkin jouduttiin keskeyttämään monta kertaa ja ottamaan hetki jäähyä. Teen nyt niin, että menen joko kokonaan pois tai vähintään kentän reunalle, käsken hetkeksi maahan ja vedän henkeä. Sit tehdään namin syöntiä, Kiki istuu tai makaa, sit pyydän tekee jotain (yleensä jotain kaukojen vaihtoa), jonka jälkeen saa syödä namit. Siitä taas joku käsky tai temppu. Tämä on musta toiminut ihan hyvin ja oon mielestäni saanut sen ihan hyvin toimimaan. Nyt sit taas tuntuu, että ei millään toimi pidemmän päälle, samantien kun lakkaa syömästä, se palaa takaisin mölisemään. Ääh. 

Nyt toisinaan vaadin myös jotain kiihdyttävämpää toimintaa. Jos näyttää rauhalliselta, pyydän esimerkiksi kiertämään mun takaa tai pyörähtämään. Jos ei toimi, aloitetaan jäähy alusta. Kikin olisi pikkuhiljaa aika oppia myös tekemään töitä hiljaa korkeassakin vireessä. Just autossa mietin, että on yksi asia osata laskea virettä tarvittaessa ja toinen asia sitten se, että osaa toimia korkeassa vireessä ilman, että tulee ääntä, aivot lakkaa toimimasta ja korvat katoaa. Jälkimmäiseen mä luulen, että koiran hermorakenne vaikuttaa todella paljon ja tätä on ehkä vaikeampi lähteä kouluttamaan kuin ensimmäistä. Varmasti kuitenkin tähänkin voi vaikuttaa ja vähän vaatiakin asioita. 

Tuntuu tosi turhauttavalta, kun koko alkuvuosi ollaan väännetty vireen kanssa ja liikkeet eivät ole oikein edenneet tämän takia. Tämänkin ajan ja energian jos voisi käyttää liikkeiden opetteluun, oltais jo heittämällä avoimessa luokassa kisaamassa... 

Kosketusalusta: enimmäkseen ihan hyvin heittää etujalat alustalle, mutta yrittää luistaa siitä varsinkin etäisyyden kasvaessa. Odottamista treenataan nyt pikkuhiljaa aikaa pidentäen. Käskynä olen nyt käyttänyt rauhallista "seeeis". 

Seuraaminen: Liikkeellelähtö tosi vaikeaa, kyttää liikkuria eikä pidä kontaktia liikkeelle lähdettäessä. Pitää ottaa lyhyenä kuurina ihan vaan sitä ensimmäistä askelta, tässä kun naksuttaa, on oikeasti ihan hyvä. Käännökset puolestaan tuntuu tosi hyvältä, vasemmalle täyskäännöksessä on liukas kuin ankerias ja peppu pyörii kuin hyrrä. Kokeilin myös oikealta oikealle käännöstä ja sekin toimii ihan sikahyvin. Onkohan hieronta tehnyt taikojaan? Toki olen myös jonkin verran tehnyt kropanhallintatreeniä kotona. 

Kaukot: oli tarkoitus ottaa liikkuroituna, mutta ei päästy peruasentoa pidemmälle. Vilkuili liikkuria, yritti mölistä ja mistään ei oikein tullut mitään. Pitää nyt johdonmukaisesti vaatia kontaktia kaukoissa, ei se oikein toimi, että pää ja silmät pyörii kilpaa keskenään. 

Nouto: pitkän väännön jälkeen ajattelin tehdä jotain kivaa, mutta no, taas meni öpaut vartti, että päästiin edes kentälle, melkein jo luovutin. Yksi kiinni kapulaan, toinen kapula koiralla valmiina. Kumpikin toimi tosi hyvin. Sit kokeilin heittää ja tämähän oli sit ihan kamalaa pureksimista. Uusinta, tällä kertaa heitin maahan nameja ja siitä vapautus kapulalle, luovutus käteen - ei apua, yhtä kamalaa pureksimista. Sit heitin vahingossa kapulan ihan seinän viereen aksaesteiden väliin - Kiki etsi hetken kapulaa ja, uskokaa tai älkää, toi sen oikein nätisti mälvimättä! Kokeilin uudestaan samaa, heitin kapulan lyhyen putkenpätkän taakse ja taas toi oikein sievästi. 

Tästä tuli nyt kaksi ajatusta: 

-  Kapulan heittoa aksaesteiden tai muiden rojujen sekaan, josta saa noutaa 

-  Kapulan viereen muutama jotain nameja, jotka syö ensin ja toivottavasti toisi sit kapulan vähän rauhallisemmin 

Huoh, joskus kyl tuntuu, että voisin siirtyä harrastamaan vaikka postimerkkeilyä. Kikin kanssa harvemmin on itse asiassa ollut tällainen olo, Zeron kanssa muistan harkinneeni sitä ihan säännöllisesti. Tänään kuitenkin turhautti ihan huolella, koko treenistä jäi jotenkin tosi ärtynyt ja sekava olo, yhtä sähläämistä vaan koko treeni. 

Nyt, kun lumet alkaa sulaa, mietin rauhallista pientä pihalle: 

1. Seuraamisen käännökset, paikallaan käännökset ja sivuaskeleet

2. Peruuttamista sivulla

3. Jäävien paikallaan oleminen

4. Kosketusalusta ja alustalla odottaminen

5. Tunnari 

6. Kaukot 

7. Oikealla seuraaminen 

8. Vaihdot edestä sivulle ja takaisin 


Metsässä puolestaan ei-liukkaalla voisi tehdä vauhdikkaampia juttuja puunkierron yhteydessä: 

1. Eteentulo ja siitä sivulletulo 

2. Pysäytykset seiso/istu/maahan

3. Seuraamaan tulo vauhdista 

4. Noudon luovutus, jos kapulaa jaksaa kantaa mukana 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.