Rauhoittumista ja raivotautia

Maanantai 

Alkuviikosta olin niin kyllästynyt sisällä istumiseen, että varasin omatoimisesti vuoron TopDogGymiltä. Puolessa tunnissa ehti oikein hyvin treenata kaksi koiraa, kunhan suunnittelin treenit hyvin. Tarkoitus oli tehdä hyppyä, mutta tajusin, että sitä hyppyä ei voinut säätää eikä Kiki vielä osaa hypätä 50 sentin hyppyjä, joten se sitten jäi. 

Kiertoa molemmilta puolilta pitkältä matkalta, se sujui ihan yllättävän huonosti, ei irronnut kuin ehkä 3-5m. Ulkona se kiertää vaikka mitä puita ja tolppia, mutta ilmeisesti asioiden yleistäminen ei olekaan niin selkeää. Koitin myös varovasti lähietäisyydeltä lähettää esineiden, kapuloiden ym. ohi, mutta ei toiminut ollenkaan, vaikka esineet olivat siis selkeästi kaukana juoksulinjasta.

Noutokapulan heittoa ja paikallaan istumista tehtiin ihan muutama hassu toisto, sujui tosi hyvin. Olin suorastaan yllättynyt, kun ottaa huomioon, miten vaikeaa Kikille on ollut istua paikallaan kun kapula lentää.

Seuraamista tehtiin lyhyesti, pääasiassa sivusta liikkeellelähtöä. Mulla on muurahaisen muisti, enkä oikein muista, miten meni ja mitä muuta  tehtiin.

Nämä treenit opetti mulle sen, että Kikin kanssa ei saa olettaa yhtään mitään. Koiria ei voi verrata keskenään eikä todellakaan voi olettaa, että se yleistäisi asioita. Hirveän helposti mä unohdan, miten kakara se vielä on ja että se ei ihan oikeasti vielä osaa. Kun on vuosia tehnyt evl-koiran kanssa toinen toistaan vaikeampia juttuja, tuntuu jotenkin tosi vaikealta asettua taas ihan täysin aloittelijan rooliin. Ylipäätään mun pitäis vielä kehittää sitä koirasilmää, että oppisi lukemaan koiraa paremmin. 

Zero sai tehdä jalkojen välistä puolen vaihtoa, tätä  me ei  olla koskaan tehty. Hyvin tajusi, mutta vaati vielä aika paljon käsillä huitomista. Käskyä pitää vielä vahvistaa aika paljon. Hyppyä oli sen kanssa tarkoitus tehdä seuraamisen yhteydessä,  mutta ei voitu sitäkään tehdä.

Torstai

Mariannen treenit, tällä kertaa tehtiin rauhoittumisharjoituksia. Kiki istui sivulla, nameja laitettiin sen eteen maahan ja vaadittiin katsekontakti. Hyvän kontaktin jälkeen vapautettiin nameille, se sai syödä ne kaikessa rauhassa ja sen jälkeen käsky sivulle heti sen syötyä. Tämä toimi ihan ällistyttävän hyvin, oli ihan eri koira parin toiston jälkeen. Vähän sama homma tehtiin myös seuraamisen ja luoksetulon  yhteydessä, vaadittiin ensin namien ohittamista, sitten vapautus nameille ja uudelleen käsky sivulle. Tätä pitäis tehdä ennen jokaista treeniä, jos se alkaa riehua ja äännellä.

Perjantai 

Aksatreenit, tällä kertaa Kiki oli edellistäkin kertaa kamalampi. Aivan järkyttävä huuto ja riehuminen heti, kun vaan astuttiin halliin sisälle. Lämmittelykin meni tempoillessa ja vinkuessa. Ihan kamalaa touhua.

Ohjelmassa takaakiertoa, sen se tajusi aluksi väärin ja kiersi koko hypyn. Namialustalla vaadittiin muutama toisto, ennen kuin tajusi asian. Itse pitää olla tarkkana kierrä ja takaa-käskyjen kanssa, ne  menee helposti sekaisin.  Namialustalle se ei irronnut ekaksi millään, vasta kun tajusin itse  yhdessä viedä namit, niin se tajusi.

Toisella radalla tehtiin ihan suoria hyppyjä ja putkea. Suora eteneminen on tosi vaikeaa vieläkin, tosin helpotti, kun itse vietiin namit. Putkeen se ei irtoa kovin hyvin, mun täytyis itse päästä hallille treenaamaan ja ihan vaan harjoitella putkeen lähettämisiä. Mä haluan Kikille ensin ihan kunnollisen esteosaamisen, Zeron kanssa keskityttiin hienoihin ohjauskuvioihin niin paljon, että esteissä ehkä hieman oikaisin.

Väliajoilla ei kauheasti hengattu hallilla. Puomia oli tarkoitus treenata, mutta Kikiperkele riehui niin pahasti ja karkasi viereiselle kentälle, ettei siitä tullut mitään. Mulla kilahti niin totaalisesti, että oli pakko viedä koira autoon ja hengittää hetki happea. Mä suutun ihan äärimmäisen harvoin, mutta silloin kun niin käy, mä menetän itsehillinnän aivan täydellisesti ja aivoissa sumenee totaalisesti. Uusi yritys hetken päästä, nyt tehtiin pelkstään sitä eilistä naminsyöntiä ja sivulletuloa. Tämä meni hyvin ja siihen sitten lopetettiin.

Muuta

Kotona ollaan tehty mm. kaukoja. Tajusin kokeilla S-I vaihtoa  kahdella kädellä niin, että olen itse sivussa ja  se ikään kuin pomppii käteen  kiinni - vähän sama  kuin aikoinaan M-I -vaihdoissa. Tämä nyt ainakin yhden kerran otannan perusteella toimi tosi hyvin, ei yhtään tepuuttanut ja takajalat oli täysin paikallaan. I-S toimii aika hyvin ja enää pienellä avulla.  Mun pitäis kyl ehkä keksiä oma käsky istumiselle.

Seuraamisen käännökset on edelleen työn alla ihan targetilla. Pylly pyörii jo ihan mallikkaasti, mutta  Kiki on hirveän toispuoleinen. Vasemmalle käännös (eli perse pyörii vastapäivään) toimii tosi hyvin ja sitä tarjoaa jatkuvasti. Täytyy keskittyä oikeaan enemmän vielä. Toistaiseksi toimii hyvin itsenäisesti, eli voin seistä koiran jommalla kummalla sivulla ja tarjoaa hyvin käännöksiä.  Ehkä tämä vielä tästä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa