Oilin koulutuksessa 28.9.2019

Jaaha, blogirintamalla on ollut hieman hiljaista. Treenattu toki ollaan säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta päivitys on tosiaan vähän jäänyt. Saimme lauantaille ex-tempore paikan Oilin koulutuksessa ja päätin tarttua tarjoukseen. Ohjelmassa kehään tuloja ja liikevälejä, seuraamista, täyskäännöksiä ja sen sellaista. 

Kehään tulo ja liikevälit

Oili katseli Kikiä hetken ja totesi, että taitaa olla aika haastava koira :D Kehääntuloja olen treenannut aika paljon ja aina enne varsinaista treeniä teen ikään kuin kisavalmistelut ja kävellään yhdessä kentälle. Tämä on tuottanut mun mielestä jo paljon tulosta, enää ei enää singota holtittomana, mutta kaipaan silti vielä vähän ideoita. Oilin mielestä tähän kaipaisi vielä lisää aktiivisuutta koiran puolelta ja tässä olen ihan samaa mieltä. Olen hakenut sitä niin, että kävelen ympäri kenttää ja palkkaan, kun Kiki hakee kontaktiin. Tämä onkin parantanut tilannetta ihan hirveästi, mutta edelleen kaipaisin jotain lisää. 

Kokeiltiin niin, että koira on sivulla ja pyydän käsikosketusta. Tämänhän Kiki osaa noudon luovutuksesta ja voisi vähän vahvistaa vielä sivulla. Kolmisen kosketusta ja sitten palkka. Koiran voisi opettaa tökkimään oikein voimalla, että saisi oikein sitä voimaa ja virettä mukaan. Joillakin koirilla tämä toimii todella hyvin vireen nostamiseen ja tätä voi hyödyntää myös kokeessa salaa tuomarilta. 

Elikkäs: vahvistan ensin kosketusta ja palkkaan siitä lelulla mukavasti, sitten alkaa pyytää sitä esimerkiksi liikkeiden välissä ja miksei myös seuraamisen yhteydessä. Jos koira yhtään alkaa vilkuilemaan tai haahuilemaan liikkeiden välillä, tuolla saa huomion ja aktiivisuuden hyvin kohdistumaan itseeni. 

Seuraaminen

Haukuttamisen kautta olen saanut seuraamisen todella paljon paremmaksi ja Oilikin totesi, että varsinkin alku oli todella hyvän näköistä. Harmi, etten saanut videolle, pitää yrittää ensi kerralla saada. Haukkumisessa on vaan vähän pienet riskinsä tokon kannalta ja helposti johtaa turhaan huutamiseen. Mielestäni käskystä haukuttaminen on jossain määrin jopa vähentänyt sellaista turhaa louskuttmaista, joskin tänään taas tuntui, että ääni oli todella herkässä. Tähän juurikin se käsikosketus voisi olla sellainen keino, jolla virettä voi nostaa. Toinen, mitä kokeiltiin ja on toiminut todella hyvin joillakin koirilla on ihan hetsaaminen. Olen ikään kuin valmiina juoksemassa eteenpäin, koira istuu vasemman jalan kohdalla ja hetsaan sen sanomalla yksiiii kaksiii ja sivu. Vähän hankala selittää, mutta toimi jo nyt yllättävän hyvin, vaikkei tämä lähtölaskenta varsinaisesti tuttu ollutkaan Kikille aiemmin. 

Tätä hetsaamista ja laskemista voi helposti treenata ruokakupin kanssa, juostaan yhdessä kupille ja saatan ottaa siltä kupin poiskin, laittaa muualle ja uudestaan sama homma. Tarkoitus, että tulisi oikein kiire koiralle ja siten saisi oikein nopeat ja napakat sivulletulot ja siitä sitten pikkuhiljaa seuraamiseen. Tätä täytyy kyllä kokeilla, tämä olisi toinen, mitä kokeissa helposti voi käyttää hyväksi  vireen nostamiseen. 

Koska Kikin mielestä seuraaminen on edelleen hieman tylsää, niin tekemällä ihan kauheasti kaikkea käännöstä ja sivuaskeleita sun muuta voi saada lisää mielenkiintoa siihen. Tätähän olen jonkin verran tehnytkin ja koittanut myös nostaa käännösten arvoa muutenkin, jotta on mitä odottaa. 

Täyskäännökset 

Tätä en vaan ole saanut hyväksi, vaikka olen kokeillut kaikenlaista ja Ansunkin kanssa ollaan käyty läpi tätä. Sain neuvoksi ihan niin, että naksutan, täyskäännös ja samantien lelupalkka kääntymisestä. Tässä pitää olla vielä tarkkana, ettei Kiki karkaa selkäpuolelle lelulle. Pidän itse lelua selän takana ja suoraan seuraamisessa usein palkkaankin taakse. Tuntui toimivan ihan hyvin ja ehdottomasti jatketaan tuolla. Jospa saisi vauhtia ja tiiviyttä lisää käännökseen. Oikealle ja vasemmalle käännökset toimivat ihan hyvin, mutta näihinkin voi tätä toki kokeilla, jos haluaa vielä lisää tiiviyttä. Nyt tosin tuntui tosi hyvältä, varsinkin vasemmalle käännös. 

Palkattomuus ja kisasuoritus yleisesti 

Kysyin lopuksi vielä vinkkejä yleisesti koesuorituksen kokoamiseen. Kikillähän on ihan päinvastainen ongelma kuin Zerolla, koska Kiki kuumenee palkattomuudesta ja alkaa haukkua ja komennella. Komenteluun Oililla on ainakin hyvin tiukka linja ja tiedän kyllä, että olen ollut turhan lepsu. Mä en ole ehkä oikein uskaltanut komentaa sitä riittävän tiukasti, koska sillä on ollut aikaisemmin jonkinlaista paineistumista ja motivaation puutetta. Nyt Kiki on kuitenkin kasvanut aika paljon henkisesti ja myös sen motivaatio tekemiseen on tosi hyvä, joten pitää vaan uskaltaa vaatia. Komentaminen ei missään nimessä käy eikä tokossa voi tehdä ainoastaan niitä kivoja juttuja. Kuulemma aika normaalia nartun käyttäytymistä, että yrittää haastaa ohjaajansa... Kiki ei kuitenkaan ole mitenkään ilkeä koira ja varmasti uskoo, kun sanoo tiukasti. Se pääsääntöisesti kuitenkin haluaa tehdä asiat hyvin, vaikkakin sen perusluonne onkin sellainen, että se tekee töitä lähinnä itselleen. 

Koesuorituksen rakentaminen puolestaan käy ihan liike kerrallaan, kuten nytkin olen tehnyt. Pikkuhiljaa rakentaa suoritusta pidemmäksi, ensin pari liikettä, sitten kolme jne. Ihan kauhea hinku olisi kyllä jo kokeisiin ja samalla tuntuu, että tekemistä olisi vielä aivan loputtomiin. Tosin, eipä siitä haittaa ole, jos odottelen ja treenaan samalla avoimen liikkeet kuntoon, aloitellaan voittajaluokkaa ja rakennetaan paikallaolojen varmuutta. Kyllä Kikistä vielä tokovalio saadaan, mutta paljon töitä se vaatii ja tulee olemaan kyllä todellinen työvoitto se. 

Kesällä ennätettiin käymään mökilläkin. Kuva by Aleksanteri Negru-Vode. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.