Metsäläinen treenaa

 Alkuviikko tokoa

Ulkotreenikausi tokon suhteen virallisesti avattu, kävin itsekseni Kaukalolla. Tää suli yllättävän nopeasti, vaikka vielä vähän aikaa sitten oli jäätä kenttä täynnä. 

Kikin viretilaongelma on kyllä hassu, täällä kentällä ulkona se on kuin eri koira. Päin vastoin se meni vähän ehkä liiankin laiskasti eikä oikein tuntunut palkkautuvan kunnolla. 

Seuraaminen oli vähän sinnepäin ja käännökset laiskoja. Palkkasin pari täyskäännöstä niin, että naksutin ihan siinä käännöksen alussa, tää tuntui vähän saada koiraan valppautta. 

Ruutua koitin tehdä alustalla ja unohdin, et tätähän on väännetty kans ikuisuus. Kiki ei vaan ihan yksinkertaisesti tajua, että alustalle pitäisi iskeä etujalat - ei riitä, et siel alustalla käväisee sillee ihan pikaisesti (tai parhaimmillaan käväisee puolen metrin päästä alustalla ja totee et tää oli varmaan ihan riittävä suoritus). Väännettiin sit alustasta, mut ei se jotenkin yhtään tajua tätä. Yks mikä kävi mielessä, ehkä ei sittenkään ole hyvä ajatus tehdä samalla alustalla kuin juoksareita aikoinaan tehtiin? Siitä on ainakin pari vuotta eikä silloinkaan kauhean ahkerasti treenattu, mut ääh ja huoh, ehkä se vaan on yhdistänyt tän siihen. Muutenkin vähän pienempi alusta mahtuisi näppärämmin mukaan treeneihin. 

Ohjatun suuntia purkeilla, vein namit yksitellen jommalle kummalle puolelle ja lähetin. Kerran meni väärälle, muuten toimi hyvin. Pitää vähän jatkaa tätä vielä, eiköhän se nopeasti hiffaa, mistä on kyse. 

Torstaina esineruutua ja ilmaisua

Pian kanssa Vihdissä, ohjelmassa esineruutua (ekaa kertaa tänä keväänä), pari ilmaisua ja parit paukut vielä lopuksi. 

Esineruutu: 

Tallottiin 50m leveälle ja syvyiselle alueelle 4kpl ihan ohutta kaistaletta (ehkä noin 5m leveydeltään). Kikille vein yksitellen kaikki esineet (käytin nyt omia, kun totesin, että eipä sillä merkitystä ole, jos kuitenkin itse vien). Kikin kanssa yhdessä vietiin esineet 1 ja 3, Kiki odotti etulinjalla ja mä vein yksin esineet 2 ja 4. 

Yhdessä viedyille esineille irtosi selkeästi paremmin ja nouti ne varsin sujuvasti. Näiden treenien avulla saan toivottavasti kaivettua esille sitä suoraa irtoamista lähetyssuuntaan, mitä niin kovasti kaipaan. Nyt tein ihan yksinkertaisesti yhden esineen kerralla, tulevaisuudessa voisi tietty kokeilla viedä pari esinettä yhtaikaa, jotta saa vähän kestoa esineille. Samoin ensi kerralla haluaisin testata nenän toimivuutta heittämällä etualalle yksi esine Kikin huomaamatta. 

Yksin kun vein, mä juoksin takalinjalle ja siellä hetsasin kovaan ääneen ja vähän pompin ylös-alas. Intoa oli kuin pienessä kylässä ja karjui kovaa odottaessa, joten sikäli tämä toimii hyvin motivaation nostatukseksi. Irtoaminen tässä on kuitenkin selkeästi vaikeampaa, jäi kummallakin toistolla puoleenväliin nysväämään. Ekalla kerralla kutsuin pois ja lähetin uusiksi, tämä on ehkä huono tapa, koska toisella kerralla se aikansa nysvättyään tuli pois - nyt en enää lähettänyt, kehotin vaan neutraalisti "menemene". Lähti hitaasti poukkoillen syvemmälle ja nosti lopuksi esineen. 

Mä luulen, että mä voisin noita yhdessä viemisiä tehdä nyt muutaman kerran ihan kuurina samaan tapaan kuin haussa tehtiin mielikuvatreeniä. Sama ideahan niissä on. Kun tämä sujuu, viedään yhdessä pari esinettä kerralla. Tässä pitää vähän miettiä, viekö ne kerralla (kävellään taakse, viedään oikeaan nurkkaan ja sit vasempaan nurkkaan) vai viekö kahdessa erässä (kävellään oikeaan nurkkaan, tullaan pois, kävellään vasempaan nurkkaan) vai tekiskö peräti niin, että talloo kaistaleet eri puolille polkua, että ei vahingossakaan pääse nostamaan toista esinettä ylittämättä polkua. Tämä on toki siinä mielessä vähän epäloogista, että esineruutu ei normaalisti ikinä sijaitse eri puolilla hakuradan tapaan, toisaalta onko sillä väliä tässä vaiheessa, kun idea olisi lähinnä saada koira tekemään nättejä pistoja. 

Parin esineen vientitreenejä voisin hakutreenien tapaan vaihdella niin, että haetaan ensin 1 sitten 2 tai toisinpäin. Myöhemmin voisi viedä koiruuden autoon hetkeksi odottamaan, jotta saa vähän väliä. Esineiden määrääkin voi tietysti lisätä ja treenata Norjalaisen sekametsän tapaan. Vieraitakin esineitä voisin tehdä joko niin, että viedään kolmistaan esine tai sit annan toisen hajustaa esineet ja vien tyylii hanskat kädessä tms. Vieraan ihmisen vientejä voisi tietty tehdä niinkin, että aluksi viedään yhdessä perille, sitten puoleenväliin ja vähitellen jäädään vähän lähemmäksi lähetyslinjaa. 

Ilmaisu: 

Otin ainoastaan pari kappaletta, koska Kiki oli esineruudun jälkeen jo vähän väsyneen näköinen juostuaan pää viidentenä jalkana. Nyt aloitti tosi hyvin haukkumisen ja haukkui hyvin innoissaan ja katkeamatta. Toisella toistolla lähdin heti lähetyksen jälkeen kävelemään ja tämä häiritsi sitä selkeästi hyvin paljon. Piti taukoja ja kuulosteli mun liikettä. Olen nyt tähän asti antanut sille työrauhan ja halunnut saada kaivettua pelkästään sen haukun, nyt täytyy kuitenkin tätäkin ottaa mukaan ja totuttaa se mun liikkeeseen. 

Paukut: 

Hengattiin rauhassa metsässä ja teetin sillä pientä temppua paukun jälkeen, josta namipalkka. Kaksi paukkua, jonka jälkeen sai tyhjentää loput purkista. Sama toistettiin. Yritin komentaa sen pötköttämään maahan, ampaisi samantien ylös, ei suostu edes harkitsemaan paikallaan olemista, kun tietää paukun olevan tulossa. Onpa hankalaa, muuten ei juurikaan reagoi paukkuihin ja pystyy tekemään temppuja, kiertämään puita ja syö hyvällä ruokahalulla, mutta paikalla oleminen tuntuu ahdistavan sitä. 

Kiki rakastaa kevättä ja arvostaa, että parveke saatettiin kesäkuntoon


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa