Treenianalyysi tokoon

Paikallaolo Keskittyy melko hyvin, häiriötä sietää hyvin, pitäisi kuitenkin treenata enemmän vieraiden koirien kanssa, erityisesti ihanaiset tytöt. Istuminen melko hyvä, toimii noin pari minuuttia, saattaa pitemmillä mennä maahan. Muiden käskyjen häiriönsieto parantunut.

Seuraaminen Perushyvää. Käännökset toimii kivasti, peppu toimii tosi hienosti käännöksissä. Täyskäännöstä molempiin suuntiin voisi vielä hioa tiiviimmäksi. Kontakti perushyvä, kuitenkin häiriönsietoa voisi olla lisää. Myös lisää pidempiä pätkiä, kontakti saattaa katketa pitkillä pätkillä. Juoksu perushyvää, joskin käännökset vois olla paremmat.

Luoksetulo Vauhti hyvä, maahanmeno oikein hyvä, stoppi voisi olla nopeampi. Loppuluoksari nopea ja tiivis, saattaa välillä jäädä vinoon, ei osaa korjata kovin hyvin.

Jäävit Kaikki on nopeita, eikä sotke enää paljoa. Seuraamaan lähtökin sujuu hienosti, toimii myös kokonaisena liikkeenä. Kuitenkin rutiinia saisi olla vielä lisää. Uskoisin, että toimii kisoissakin.

Nouto Vauhti parantunut, samoin luovutus tiiviimpi. Kuitenkin saattaa jäädä vinoon, eikä osaa korjata.

Hyppynouto Toimii ihan hyvin, vinot heitot ok, vaikka varmempi vielä voisi olla.

Metalli Edelleen ällöä, vaikka huomattavasti parempi kuin ennen. Ottaa kapulan suuhunsa etuhampailla ja kiikuttaa siinä, ei osaa ottaa kunnon tiivistä otetta... Luovutus huonompi kuin puukapulalla.

Tunnari Edelleen epävarma, helposti maistelee vääriä kapuloita ja jos vähänkin korkea vire, ei pysty keskittymään. Treenattava lisää myös hankalia tilanteita. Unohtuu tosi helposti, jos ei hetkeen treenaa, tää pitäisi jatkuvasti pitää yllä!

Ohjattu Kuuntelee hyvin, ei juurikaan karkaa enää keskikapulalle, jos otan ilman merkkiä. Merkin kanssa vielä haastavaa, ei osaa oikein yhdistää. Vielä lisää voisi vahvistaa sivulle irtoamista. Kuuntelee hyvin myös stop-käskyä tarvittaessa, ei kuitenkaan osaa korjata vielä, täytyy aina korjata merkin kautta.

Merkki Vauhti ok, vaikka toivoisin vielä lisää. Pommittaa aika hyvin oikeaa paikkaa, jää kuitenkin helposti vinoon hieman. Ei kuitenkaan pahasti, haluaisin kuitenkin korjata vielä suoremmas. Ei osaa etsiä merkkiä muualta kuin minulta päin lähtiessä.

Ruutu Nopea, vauhdikas myös sivusuunnassa lähetettäessä. Merkin kanssa yhdistettynä toimii, joskin vauhti hidastuu selvästi, ei vielä osaa yhdistää näitä asioita kovin sujuvasti. Paikka on tosi nätti ja kuuntelee stop-käskyä tosi hyvin. Osaa myös korjata tarvittaessa ja hakea sivusuunnasta. Pysyy hyvin ja menee maahan hyvin. Seuraaminen parantunut, joskin edelleen liian löysää ja voisi hakea paremmin.

Kaukot Parantuneet huimasti, vaihdot enimmäkseen puhtaat. Pitkältä matkalta saattaa joskus tehdä epäpuhtaita vaihtoja. Ennakoi helposti käskyjä. Noudattaa sekä ääni- että käsimerkkejä.

Yleistä Häiriönsieto ok, joskin edelleen voisi olla parempi. Vireensäätely on parantunut, joskaan kestää huonosti aksaavia koiria ja tyttöjä. Koepossuiluun tultava loppu, liikkeet toimivat hienosti yksinään, kokonainen suoritus on kuitenkin jotenkin vaikeaa, motivaatio on hankala saada pysymään yllä. Kuuntelutreeniä en ole juurikaan tehnyt, voisi tehdä hyvää.

Maaliskuun 8. päivä 2013

Analyysi  Joulukuu 2011

Paikallaolo: Parantunut aikaisemmasta. Keskittyy melko hyvin, eikä vilkuile niin paljon enää. Tekee töitä aika nätisti. Istumista ei olla juurikaan treenattu, pitää ottaa työn alle tämäkin. Aivokoomaa ei ole enää ollut aikoihin.

Seuraaminen: Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen tähän. Seuraaminen on tiivistä ja kontakti pysyy yllä melko hyvin. Välillä tuntuu painavan, kuitenkin seuraaminen näyttää aika hyvältä. Käynnissä käännökset ovat tiiviitä ja kontakti pysyy hyvin. Juoksussa käännökset alkaa pikkuhiljaa sujua, tosin toivoisin edelleen lisää sujuvuutta ja tiiviyttä. Täyskäännös oikealle, oon aika tyytyväinen, vasemmalle alkaa myös pikkuhiljaa toimia; peppukin on alkanut löytyä käännöksissä. Keskittymiskyky mielestäni parantunut paljon, vaikka häiriötreenejä pitäisi olla paljon enemmän.

Luoksetulo: Pysähtymisiin en ole todellakaan tyytyväinen. Molemmat ovat liian hitaita, erityisesti seisominen. Vauhti on yleisesti ottaen liian kova, ei ehdi pysähtyä. Takapalkalla olen saanut nopeutta alas aika paljon, näyttäisi tehoavan hyvin. Stoppi kuitenkin edelleen aivan liian hidas. Hetkellisesti olen saanut stopin hyväksi tulemalla vastaan kun annan käsimerkin. Liikkeen häivyttäminen on kuitenkin hankalaa. Maahanmenoon toivoisin myös lisää nopeutta. Loppuluoksetulo tosi hyvä, vauhtia on tullut lisää ja olen melko tyytyväinen. Loppuasentoa voisi tosin parantaa vielä, saattaa jäädä vinoon, yleensä tosin tulee lähelle, se on positiivista.

Jäävit: Olen viime kuukausina harjoitellut erityisesti istumista, joka onkin nykyään melko hyvä; reipas ja varma. Sekoittaa seisomiseen tosi paljon, joten olen vaihtanut käskyä muutama viikko sitten. Lupaavalta näyttää, tosin en ole vielä treenannut istumista ja seisoimista samassa treenissä. Maahanmeno on nopea, seisominen voisi hivenen olla vielä nopeampi, syytän tästä kuitenkin suht uutta käskyä. Liikkeelle lähtö alkaa sujua jo melko hyvin.

Nouto: Palautus edelleen aivan liian hidas, en ole vielä onnistunut saamaan vauhtia lisää tarpeeksi, vaikka hivenen edistystä kyllä näkyy. Luovutusta treenattava lisää, ei olla edistytty niin paljon kuin olisin halunnut!

Hyppynouto: Ei ongelmaa hypyn kanssa. Vinoja heittoja olen treenannut jonkun verran, melko hyvin osaa hakea esteelle loivasta kulmasta, jos tulee liikaa, ohittaa kuitenkin helposti erityisesti vasemmalta. Treenattavaa vielä lisää. Myös pallojen kanssa olen treenannut paljon vinoja palautuksia. Metallikapulan kanssa ei sen vaikeampaa kuin puukapulallakaan.

Metalli: Vielä hitaampi palautus kuin puunoudolla. Viimeiset kaksi treeniä ovat olleet todella lupaavia, Zero on ollut todella innoissaan ja palautukset ovat olleet tosi nättejä. Treenattava kuitenkin vielä paljon lisää. Luovutus on parantunut, vaikka oikeaa paikkaa vahvistettava lisää. Ostin ison kapulan, näyttäisi olevan mukavempi nostaa hiekasta.

Ohjattu: Treenataan edelleen pallojen kanssa. Pallot nyt jo lähes oikeilla paikoilla, seuraavalla treenillä aion ottaa kisanomaisilla mitoilla. Koira ei aina kuuntele, treenattava lisää vielä eri suuntakäskyjä. Mitään kiirettä ei sinänsä ole siirtyä kapuloihin, pallot ajaa saman asian. Ohjaajan etäisyyttä merkiltä lisättävä vähitellen, nyt olen ollut enimmäkseen parin metrin päässä merkistä.

Tunnari: Epävarma. Tekee hyvin töitä, mutta olen liikaa treenannut hajustamattomilla kapuloilla. Muiden ihmisten haju hämmentää, toisin sanoen koira osaa etsiä, mutta ei osaa hajuerottelua. Myös palautus on epävarma. Vaikka usein löytääkin oikean kapulan, se jää odottelemaan ohjaajan palautetta, eikä ole varma, mitä kapulalla kuuluisi tehdä. Pitää treenata lisää niin, etten höpise ylimääräisiä ja vahvistan Zeron itseluottamusta palkkaamalla palautuksesta hurjasti.

Merkki: Osaa hakea oikeaa paikkaa oikein hyvin ja etäisyyttäkin on jo melkein sen kisasuorituksen verran. Pitää kuitenkin vahvistaa vielä lisää, vielä se ei pommita paikkaa niin varmasti, kuin haluaisin. Nopeutta toivoisin myös vielä rutkasti lisää.

Ruutu: Parantunut ihan huimasti. Etsii paikkaa yleisesti ottaen tosi hyvin, nykyään myös ilman ruutunauhoja ihan hienosti. Aina välillä tosin sortuu edelleen tarjoamaan takalinjaa tai etutötsiä, vahvistettava siis edelleen. Ongelmaksi on viime aikoina noussut takalinja, jolle se jää seisomaan. Olen liikaa palkannut siitä. Pitää nyt ottaa pysäytyskäsky mukaan, jotta oppisi ennakoimaan oikean paikan. Ruutu on myös aika häiriöaltis, erilaiset tötsät, merkit ja kehänauhat häiritsee paljon. Edistystä on tosin tapahtunut tässäkin. Nopeutta tullut lisää, kuitenkin ei saa unohtaa vahvistaa tätäkin säännöllisesti.

Kaukot: En vieläkään ole 100% tyytyväinen, sortuu edelleen usein epäpuhtaisiin vaihtoihin. Erityisesti maahan-seiso-maahan tuntuu olevan sitkeässä etutassujen liikuttelu. Seiso-istu ei myöskään oikein toimi, liikuttelee sekä etu- että takatassuja.

Yleistä: Häiriötreeniä lisää ja enemmän treenattava myös erilaisissa ympäristöissä! Keskittymiskyky mielestäni on parantunut, mutta ei vieläkään lähelläkään täydellistä. Motivointi ja vireen säätely on parantunut, olen itse oppinut kiinnittämään asiaan huomiota, edistystä on selkeästi tapahtunut. Voisi myös alkaa ottaa kuuntelutreenejä ohjelmaan, tosin erityisesti merkkiä olisi hyvä vahvistaa ensin lisää.

Joulukuun alku


Treenianalyysi kesäkuun loppu 2011


Paikallaolo: Ei tee töitä, pysyy hyvin paikalla, mutta voi mennä lonkalle, haistella maata tms.

Seuraaminen: Teknisesti aika hyvä; oikealle välillä löysä, vasen ok. peppua vois tosin käyttää paremmin.  täyskäännös oik. voisi olla parempi ja tiukempi, vas. ei osaa, ei käytä pyllyä. Hyvin häiriöherkkä, täytyy treenata paljon erilaisia häiriöitä! Keskittymiskyky huono, varsinkin kun pituutta lisää. Hidasta ja juoksua täytyy harjoitella lisää. Perusasennoissa ollut ongelmia kisoissa, ei tee aina. Harjoiteltava lisää ja eri alustoilla.

Luoksetulo: Murheenkryyni. Ennakoi paljon, pysähtyminen oltava nopeampi. Virettä täytyy opetella säätelemään, siis lähinnä ohjaaja, silloin pysähdys ainakin lyhyeltä matkalta hyvä. Kierron avulla pysäytys ei oikein toimi, koira ei irtoa niin pitkältä, että saisi kunnon vauhdin ja siinäkin ennakoi tosi paljon. Takapalkka voisi toimia, en oo kokeillut. Maahanmenoa harjoiteltu tosi vähän, mutta suht nopea läheltä ainakin. Loppuluoksetulo tajutoman hidas. Loppuasento huono, vino, liian kaukana ja hidas. Pitäis paremmin säädellä virettä ennen treenejä ja muistaa palkkaus.

Jäävit: Sekoittaa paljon. Täytyy opetella sanomaan käskyt eri painoilla, jotta Zero osaa erottaa ne. Täytyy myös käyttää ne johdonmukaisesti aina samalla tavalla!! Jos vire on kohdallaan, seiso ja maahan ovat ok, istuminen vosi olla nopeampi ja varmempi. Liikkeellelähtöä seuraamaan treenattava erikseen, ei oikein toimi. Paikallaoloa vahvistettava seisomisessa, muut ok.

Nouto: Saattaa varastaa. Lähtee liikkeelle innokkaasti, asenne kohdillaan. Luovutus surkea. Paikka huono, vino, liian kaukana. Välillä tekee banaaneja kun tulee takaisin. Olen miettinyt opettaisiko suoraan sivulle ainakin tunnarit ja ohjattu. Hyppynoudot pakko pitää eteenluovutuksena pk-tottiksen takia.

Hyppynouto: Toimii, tosin palautusta pitää vahvistaa. Vinoja heittoja en ole treenannut juurikaan, täytyy vahvistaa vielä.

Metalli: Ei tykkää, pureskelee, sylkee, ottaa tosi varovasti. Luovutus todella surkea. Mikä syynä sen inhoon? Aikaisemmin toimi todella hyvin. Voisi kokeilla isompaa kapulaa. Vahvistettava tosi paljon. Hypyn kaa en ole kokeillut.

Ohjattu: Pallovaiheessa, toistaiseksi ne ovat suoraan sivulla. Edetään vauhdilla ja siirretään pallot taakse pian, vasta sitten korvataan kapuloilla. Toistaiseksi hyvä, tosin varottava ennakoimista, koira ei päätä ennakkoon, mihin mennään!

Tunnari: Yhden kapulan vaiheessa. Jos muita kapuloita, ottaa jonkun niistä suuhun ja vaihtelee kapuloita. Säheltää eikä ymmärrä pointtia. Treenattava vielä tosi paljon. Luovutus sivulle? Muista vire!!!!

Merkki: Aika alussa, hakee hyvin, lupaava alku. Treenattava kuitenkin vielä paljon.

Ruutu: Vauhtiruutu hyvä, myös valmistelu toimii hyvin, ymmärtää etsiä oikeaa suuntaa. Paikka vielä vähän hakusessa. Tekee kivasti töitä, mutta vahvistettava lisää. Olen tehnyt näyttämällä ja naksuttamalla oikeasta paikasta. Muista: naksuta liikkeestä, oikea paikka on takareunalla, treenaa myös sivuilta ja takaa paikan hakemista! Lisäksi ei saa käyttää ruutu-käskyä, ettei kulu. Vasta kun on ihan varma, niin sitten liitä yhteen vauhti ja paikka! Seuraamista treenattava, ei oikein osaa hakea paikkaa seuraamaan.

Kaukot: Ihan nätit vaihdot läheltä, vahvistettava vielä maahan-seiso, sekä seiso-maahan. Istu-seiso tosi hieno, päinvastoin ei oikein toimi, menee taakse, vaikka pitäisi tulla eteen. Istu-maahan-istu kiva. Vahvistettava ekaa nousua, jos se ei toimi, mikään muukaan ei toimi. Lisäksi viimeinen sivulletulossa voi jäädä aivokoomaan, eikä nouse...

Yleistä: Paljon, paljon häiriötreeniä! Kisanomaisia välillä, liikkeitä ketjutettava vähitellen, ei oikein toimi tuo "suoraan vaan kisoihin" -metodi. Muutenkin kisakokemusta tosi paljon lisää, erityisesti myös ohjaajalle! :) Kuitenkin treeneissä muistettava säilyttää rentous eikä hinkata niitä kisasuorituksia liikaa. Esim. seuraamisessa ei ole mitään järkeä treenata yksikseen pitkiä pätkiä, koska häiriöt on se ongelma. Jävitkin kannattaa treenata ihan rauhassa vaan erikseen ilman seuraamista, ettei kulu liikaa.

Kesäkuun loppu

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa