Kiira

  • Virallinen nimi: Vuohitallin Kuutamosonaatti
  • Rotu: Bordercollie
  • Syntymäaika: 20.11.2016
  • Silmät: Pentuna ok
  • Lonkat A/A
  • Kyynärät 0/0
  • Polvet 0/0
  • Selkä VA0, LTV1, SP0 (1.12.2017)
Kikistä on tutkittu MyDogDna

MH-luonnekuvaus suoritettu 20.5.2018 Hämeenlinnassa

Kiira koiranetissä

Kuva: Sari Hujanen


Kiira, Kiki, Kikiperkele, Kiiruna, Urpo, Kikkeli, Kikistiina, Kikkelson - se tuli mulle hirmu yllättäen odotettuani ensin vuosia sitä oikeaa toiselta kasvattajalta. Jokin tuossa pennussa oli, mitä en voinut sivuuttaa. Siitä huolimatta alku on ollut haastavaa ja kunnollisen suhteen luominen varsinkin aluksi oli vaikeaa. 

Pentuna sen äärimmäinen vilkkaus hankaloitti arkielämää, kun pentu oli koko ajan touhuamassa ja tuhoamassa. Kieltoja pentu ei ottanut uskoakseen, yksinolo oli alussa hankalaa ja häkitystä se protestoi äänekkäästi. Iän myötä Kiira on rauhoittunut paljon ja on muutenkin alkanut näyttää myös herkän ja pehmeän puolensa. Kovan riistavietin takia sitä on hankala pitää irti lenkillä. Harrastuksissa siitä on kuoriutunut loistava treenikaveri ja sen kanssa touhuillaankin monipuolisesti kaikkea mahdollista. 

Toko
Aluksi edettiin hitaasti sen vilkkauden ja häiriöherkkyyden takia. Edistystä on tapahtunut selkeästi ja yhteistyö parantunut. Tällä hetkellä työn alla ovat alo-avo -luokkien liikkeet ja tavoitteena olisi päästä kokeisiin kevään 2019 aikana. Iso haaste ovat juoksevat koirat, häiriökäskyt ja ylipäätään huono keskittymiskyky. Paikallaolo ja seuraaminen ovat sen mielestä tylsiä, sen sijaan vauhtiliikkeistä me tykätään. 

Jälki
Jälkeä Kiira on tehnyt pennusta asti, ensin pellolla ja myöhemmin metsässä. Keppejä tehdään jo osana jälkeä, joskin tuonti ei ihan vielä toimi. Sen kanssa ollaan edetty melko nopeasti ja minulla on koko ajan ollut selkeä kuva, miten haluan sen kanssa edetä. Jos ei tule yllätyksiä ja edetään yhtä hyvin kuin nyt, maasto saattaisi hyvinkin olla koevalmis ensi syksynä.  

Haku 
Treenaamme Vekoran hakuryhmässä ja edistystä on tapahtunut silminnähden. Tähän asti ollaan tehty pääosin mielikuvatreenejä ja hajuhakuja. Nenän käytössä se on hyvä, mutta suoraa irtoamista pitää treenata vielä lisää. Tarkoitus olisi saada sille haukkuva ilmaisu, joskin emme ole sitä vielä treenanneet.

Muut PK-jutut
Esineruutua treenaamme säännöllisesti hakutreenien yhteydessä. Esineiden etsimisessä se tuntuu olevan luonnonlahjakkuus, mutta suora eteneminen ja ruudussa liikkuminen tuottaa vielä hankaluuksia. Esineiden tuonti vaatii sekin vielä vahvistamista, koska Kiira saattaa sylkäistä esineen matkan varrelle.

BH:ta ei olla vielä käyty, se olisi tavoitteena tänä keväänä. Paukuja treenaamme säännöllisesti, niihin se valitettavasti reagoi selvästi. Viestikoiraksi Kiki olisi varmasti lupaava, harmillisesti kyllä minulla ei ole motivoitunutta ja sitoutunutta kakkosohjaajaa. Etsinäkoe olisi haaveena tulevaisuudessa.

Paimennus

Pari kertaa ollaan käyty lampailla ja se tuntui tajuavan jo toisella kerralla jutun juonen niin hyvin, että sen pystyi pitämään vapaana. Se osasi aika hyvin aitauksessa pitää etäisyyttä lampaisiin ja kuljettaa niitä. 

Agility
Turussa käytiin aikoinaan pentukurssi, jossa tehtiin hieman esteiden alkuja ja ennen kaikkea vahvistettiin leikkimistä ja suhdetta. Alkeiskurssi käytiin keväällä 2018 Lohjalla, joskin treenaaminen on ollut sen jälkeen harmittavan vähäistä. Juoksukontaktit ja 2by2 -kepit ovat työn alla, samoin ohjaajan liike tuottaa kuumakallelle hieman vaikeuksia.

Rallitoko
Tätä emme ole juurikaan treenanneet, mutta muutamat kisat ollaan käyty huvin vuoksi. Tarkoitus on hakea kokemusta koetilanteesta tokoa varten ja tasapainottaa tokon toispuoleisuutta.

Näyttelyt
Motivaation puute näyttelytouhua kohtaan varjostaa Kiiran näyttelyuraa enkä ole jaksanut opettaa sille seisomista ja ravia. Parit viralliset näyttelyt ollaan kierretty ja pakollinen H käyty hakemassa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa