Projekti nimeltä kauko-ohjaus

 Nämä on ollut todellinen murheenkryynit, mä en ihan kertakaikkiaan osaa opettaa kaukoja. Projekti alkoi jo joskus alokasluokan aikaan, kun yritin opettaa takajalkakaukoja. Monen vaiheen ja yrityksen jälkeen mulla alkoi usko loppua kesken. Päätin sitten avoimen luokan jälkeen vaihtaa etujalkakaukoihin, kun joka tapauksessa tulee kisaamisessa taukoa. Kerään nyt alle jotain treeni-ideoita ja ajatuksia ja vaiheita. Olen ehkä itse kokenut etujalkakaukot selkeämmiksi, koska näen selvästi, mitä koira tassuilla tekee. Takajalkakaukoissa mun on vaikea nähdä tassujen liikkeitä edestä ja on vaikea puuttua asiaan, jos jalat liikkuvat. 


Kuten näkyy, hän on suorastaan ylitsepursuavan onnellinen uudesta alustastaan

Takajalkakaukot: 

Oikeastaan muut vaihdot vielä jotenkin menivät, mutta I - S - I oli ylivoimaisen vaikeaa. Joko tuli reippaasti mua kohti tai kasasi itsensä johonkin puoliväliin epämääräiseen asentoon. Yritin kaikin tavoin saada sen pitämään takajalat paikallaan ja hypähtämään selkeästi eteenpäin, kuitenkin niin, että takajalat olisivat paikallaan. 

Ohjaus kahdella palkalla ja luopuminen: Kyllähän se jotenkin oppi liikeradan, mutta ei tarpeeksi hyvin, koska tarjosi vääriä vaihtoehtoja jatkuvasti. Lisäksi Kikin luopuminen namista on sitä, että se menee käyräksi, ei niinkään taaksepäin menemistä. 

Painonsiirto: yritin opettaa erikseen painonsiirtoa ja opetin myös vilkuttamaan kurreasennossa istuen. Ei kuitenkaan merkittävästi vaikuttanut kaukoihin. 

Muuttuva alusta: jonkinnäköinen oivallus liikerataan tuli siten, että treenasin kahden alustan liittymäkohdassa, esim. nurmi ja hiekka, tekonurmi ja matto tms. Kiki istui toisella alustalla ja nousi seisomaan toiselle alustalle. Sikäli hyvä, että voi tehdä muitakin vaihtoja. 

Takajalkatargetti: Tässä oli ongelma, että Kiki tepuutti ihan liikaa enkä saanut sitä pysymään paikoillaan, vaikka mitä yritin. Se myös vähän huonosti ylipäätänsä hahmottaa takajalkoja. Nyt jälkeenpäin ajateltuna, mulla on etujalkatargetin kanssa ollut kyllä sama ongelma ja nyt vasta alkanut tajuamaan, miten ylipäätänsä saan koiran pitämään tassut paikallaan. No, ehkä vielä jonain päivänä. 

Istuma-alusta: No oikeastaanhan tämä on vähän sama kuin takajalkatargetti, mutta mulla targetti oli ajatuksena olla suunnilleen tassujen kokoiset, kun taas istuma-alustaksi nimeämäni alusta on koiran pepun kokoinen ja koira kasaa itsensä sen päälle istumaan ja pompahtaa siitä poispäin seisomaan noustessa. Toimii ehkä parhaiten S - I -vaihdon treenaamiseen, koska sitten taas I - S -vaihtoon pepun kokoinen alusta tarjoaa ehkä vähän liikaa liikkumavaraa takatassuille. 

Rima: vähän sama idea kuin muuttuvassa alustassa. Rima istuessa takajalkojen edessä ja ideana, että se hypähtää riman etupuolelle reippaasti seisomaan ja istumaan mennessä kasaa itsensä taas riman taakse. Tämäkin toi ehkä jotain oivalluksia, mutta ei tarpeeksi hyvin tai ainakaan niin, että olisin voinut luopua rimasta. Riman kanssa ei myöskään oikein voi tehdä muita vaihtoja, koska hienohelma ei voi maata riman päällä. 

I - M - I -vaihdot takajalkatekniikalla oli helpot ja helppo saada nopeiksi, S - M - S -vaihdoissa hieman myös elivät takajalat ja Kiki olisi hirveän mielellään kasannut itsensä johonkin kropan puoleenvälin tienoille. 

Tein itse ja säästin - ihan kuulkaa omin kätösin nikkaroin ja poltin nimen ja kaikki, nih

Etujalkakaukot 

Tässä olikin vähän miettimistä ja lähdin liikkeelle liikeratojen opettelusta. Tässä taas helpoin vaihto oli I - S, jossa Kiki vaan heittää pepun ilmaan (mistä tuleekin käsky "pylly", ohjaajalla loppui mielikuvitus kesken) ja S - I, jossa se kasaa itsensä etujalkojen taakse. Vaikein on M - I - M, jossa yhdistyvät oikeastaan molemmat muut vaihdot, koska opetin ne seisomisen kautta. Jätin tämän pitkäksi aikaa unholaan kokonaan, koska halusin ensin vahvaksi M - S - M -vaihdon ja I - S - I -vaihdot vielä varmemmiksi. 

Namilla ohjaus sivusta: alkuun tein liikeratoja niin, että olin itse koiran sivulla ja namilla jumpattiin. 

Painonsiirto jumppaamalla: yritin naksuttaa sitä hetkeä, kun Kiki namilla ohjaamalla tarjoaa painonsiirtoa, mutta ei koskaan oikein hiffannut asiaa. Ongelmana ehkä se, että ei käytä aivojaan niin kauan, kun pyrkii tavoittelemaan namia ja ilman namia en oikein saanut painoa siirrettyä. 

Kahdessa kädessä namit ja ohjaus sivusta: Tämä alkuun toimi jotenkin, kunhan ensin olin jumpannut vaihtoja namilla. Ei kuitenkaan maahanmenot sujuneet, kun sinnikkäästi aina siirsi etujalkojaan. 

Luopuminen edessä olevasta namista: ajatuksena, että koira siirtää painoa taaksepäin luopuessaan namista. No, Kiki kääntyi oikealle ja vasemmalle, katseli taivasta ja vääntyi mutkalle, mutta ei taaksepäin. Yritin aika pitkään, ajatuksena myös, ettei aktiivisesti pyrkisi tavoittelemaan namia minulta vaan luopuisi siitä. En vaan koskaan oikein saanut tätä toimimaan. 

Kaukokehikko: tällä toki tuli hyviä toistoja, koska puinen kehikko pakottaa koiran tekemään oikean liikeradan. Havaitsin tosin tässäkin sitä, että se taitteli tassunsa mutkalle enemmin kuin oikeaoppisesti siirsi painoa takaosalleen. 

Omat jalat tassun päällä: Tälläkin sain alkuun tosi hyviä toistoja, koska kehikon tapaan omat jalkani pakottivat tassut pysymään paikallaan. Tässä sai olla tosi hellävarainen, koska Kiki on tosi herkkä tassuistaan eikä ylipäätänsä pidä siitä, että sitä ohjaillaan ja pakotetaan. En kuitenkaan oikein päässyt kokonaan eroon avuista, koska aina sinnikkäästi siirsi vasenta tassuaan eteenpäin. Etäisyyden kasvaessa alkoi myös I - S -vaihdossa hypätä eteenpäin mua kohti. 

Kosketusalusta: Käytin ensiksi jumppa-alustaa, joka ei toiminut ollenkaan. Kiki tepuutteli ja hyöri ja pyöri, enkä millään saanut sitä pysymään paikallaan. Myöhemmin kokeilin puista lautaa, jossa tepuutteli vähemmän, mutta sinnikkäästi kuitenkin liu'utti tassuja lautaa pitkin nurmikolle. Lauta ei toiminut selkeänä targettina, jollaista yritin hakea. Kokeilin myös ruutualustaa, joka kuitenkin oli liian iso. 

Tyyny: Hetken mielijohteesta kokeilin joku ilta tyynyn päällä kaukoja, kun halusin testaa täysin uutta alustaa. Yllättävää kyllä se piti tassuja paikallaan pehmeällä alustalla ja teki ihan kohtalaisia toistoja. Tyyny on kuitenkin hankalan muotoinen ja antaa liikaa liikkumavaraa tassuille. 

Retkialusta: Tätä suositteli treenikaveri, siinä on se hyvä, että se on hieman korkea, juuri tassun syvyinen ja erottuu selkeästi muusta alustasta. On kuitenkin hivenen liukas päältä ja koiran on helppo liuuttaa tassuja. Tällä kuitenkin lopulta onnistuin opeNttamaan Kikin pitämään tassut paikoillaan. 

Tassujen liimaaminen paikalleen: Anna-Leenan koulutusvuoron päätteeksi sain jonkun ihme oivalluksen, miten saan sen pitämään etutassuja paikallaan. Luovuin luopumisista ja päinvastoin yritin saada Kikin seuraamaan namia eteenpäin, taaksepäin ja sivuille, alkuun sen verran vähän, että tassut pysyivät helposti. Kun joku tassu liikkui, kosketin sitä kevyesti ja totesin oho. Aika nopeasti se tajusi, mitä tarkoitti "tassut", tähän ehdottomasti eri käsky kuin "koske", joka tarkoittaa alustalle hakeutumista (ja sisältää paljon tepuuttamista). 

Kun vihdoin sain tassut liimattua paikoilleen "tassut"-käskyn avulla Kiki alkoi vihdoin oivaltamaan kaukot. Toistelen sille vielä usein sanaa, esim. "tassut, noja", "tassut, nouse" ja siten kiinnittää asiaan huomiota. En ihan tarkkaan tiedä, miten aion päästä alustasta eroon, joko ostan sille entistä matalamman alustan ensin ja häivytän sitä ensin taikka vahvistan tassut-käskyä erikseen lattialla. 

Ostin sille lopulta Wooddog Pro targetin, kumirouhepäällysteisen alustan, joka on noin 2,5cm korkea, suunnilleen tassun syvyinen ja 30cm leveä (suunnilleen maksimi, mitä Kiki tassuja levittää maahan mennessään). Alusta on tarpeeksi raskas, ettei se liiku hiekassa ja kumitassut pitävät sen paikallaan laminaatilla. Ainoastaan olkkarin matolla se liukuu, joten kotona teen kaukoja matonreunalla, koira matolla ja targetti laminaatilla. Kumirouhe on tosi pitävä, tassut pysyy täysin paikoillaan. 

Palkkaus: olen tähän asti joko tuonut Kikille namin tai heittänyt, vähän alustasta riippuen. Viimeksi treenikaveri antoi vinkin, että hän itse temputtaa aina vaihdon jälkeen ja palkkaa tempusta. Näin koira ei ennakoi vaihtoja odottaen niistä palkkaa vaan odottaa saavansa tehdä tempun. Totesin, että tämä on kokeilemisen arvoinen asia, koska tätä voi samalla käyttää kuuntelutreeninä, asia, mikä ei tosiaankaan ole Kikin vahvuus. Otan siis projektiksi vahvistaa peruutuksen sekä pyörimiset vasemmalle ja oikealle (pyöri ja spin). 

Paljon on treeniä takana ja kaikkea on kokeiltu, mutta nyt tuntuu, että tulevaisuutta on vielä

Koska Blogger on paska, en saa tähän videoita linkitettyä. Koitan saada niitä ladattua joskus paremmalla ajalla. 

Seuraavaa pentua ajatellen muutamia ideoita: 

En päätä kummankaan tekniikan puolesta, vaan alkuun jumppaan molempia vaihtoja. Opetan muutamia vartalonhallintajuttuja, erilaisia targetteja ja muutamia peruskäskyjä. Päätän sen jälkeen, kumpaa tekniikkaa lähden työstämään. Palkkaamista ja kuuntelutreeniä ajatellen opetan myös muutamia "turhia" temppuja, kuten pyörimistä ja peruuttamista. 

Perustemppuja ja -käskyjä: 

  • Etujalkatargetti: iso tyyny, pallonpuolikkaat, yksi tassu, monta tassua 
  • Takajalkatargetti: samat vaihtoehdot
  • Sivuttaisten jalkojen nostaminen
  • Peruutus
  • Oma käsky "nouse alustalle" ja "pidä tassut paikoillaan" 
  • Namista luopuminen
  • Takapalkka 
  • Kurreasento ja vilkuttaminen 
  • Jotain turhia temppuja, esim. pyöri ja spin


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Sirken ja Korrien kisavalmennus Veikkolassa

Sirken toko 1.2.2025