Pyörremyrskyn kesytys

Tänään oli tehokas Kikinväsytyspäivä. Ensin yhdet tokotreenit, sitten toiset tokotreenit häiriöllä ja sit viel parin tunnin riehumislenkki bc-porukalla. Tästä on tämä lauantai tehty.

Sirke Viitanen tuli kouluttamaan Verkoran jengiä. Me tehtiin 2x10min, Kiki jaksoi paremmin keskittyä sillee. Tehtiin seuraamista, luoksetulon loppua ja noutoa.

Seuraaminen: Ongelmahan vähän on, että se ei tunnu sivulletulon kautta ymmärtävän seuraamisen paikkaa ja sit taas namiseuraaminen on sellaista aivot pois päältä -moodia ja lisäks tosi laiskan näköistä. Korkealla vireellä se toimi hyvin, niin Sirke neuvoi palkkaamaan ensin namilla ja sitten lelulla. Näinhän mä oon nyt yhdessä treenissä tehnytkin ja se toimi hyvin. Namin poistamista kädestä voi treenata niin, että pitää namit oikeassa kädessä ja ujuttaa vasempaan käteen aina välillä niitä nameja. Ovelaa. Koira seuraa aluksi tyhjää kättä ja sitten häivytetään käsikin pois. Käännökset varsinkin vasemalle toimi tosi nihkeästi. Pitää kääntää koira kädellä paremmin niin, että nenä jää käden ja jalan väliin ja pylly kääntyy. Paikallaan käänösten kautta voi toki opettaa myös, mutta siinä on riski, että perse painuu maahan joka välissä, mikä on typerän näköistä.

Luoksetulo: Tätä en ole koskaan onnistunut opettaa Zerolle ja tähän halusin ehdottomasti jotain vinkkejä. Sirke neuvoi tekemään maasta istumaan, niin että etujalat on jo valmiiksi oikeassa paikassa ja sit koira pomppaisee ylös perse etujalkojen taakse. Seuraavaksi otetaan askel taaksepäin, jolloin koira joutuu ottamaan laukka-askeleen päästäkseen oikeaan paikkaan. Sen jälkeen matkaa pidennetään reilusti, jotta koira pääsee laukassa juoksemaan. Lyhyet matkat ei oikein käy, koska niissä koira tulee ravissa, mitä ei pitäisi vahvistaa missään tapauksessa. Tää toimi tosi hyvin. Vielä kun muistaa pitää namia niin, että se pääsee käsiksi siihen vain alhaalta ja sormilla voi estää koiraa ottamasta sitä muualta kuin suoraan alta/edestä. Kiki tuli joka kerta suoraan ja tuntui tajuavan jutun juonen aika nopeasti.

Nouto: Vinkkejä lähinnä pitoon kaipasin. Kiki mälvii ikävästi kapulaa noutaessa. Ensin tehtiin niin, että kapula annetaan suuhun ja mä liikutan sitä vähän sivusuuntaan, niin että joutuu pistää vastaan. Tämä ei oikein toiminut, niin kokeiltiin käsikosketusta. Idea siis, että koira tökkii nenällä kättä ja pitää sen siinä. Sitten sama juttu kapula suussa. Tätä voi hyödyntää myös myöhemmin, koira tuo kapulan suoraan käteen kiinni. Yleensä se myös keskittyy enemmän käsikosketukseen ja unohtaa siinä syödä kapulaa.

Tunnin tauon jälkeen tultiin uudelleen kentälle häiriötreenien merkeissä. Ne olivat vähän turhan haastavat Kikille, oli tosi vaikeaa. Tehtiin seuraamista ryhmässä ja limittäin, kaukoja ympyrässä naamat keskelle ja ulospäin, paikallaolon alkua (vuorotellen käskyt maahan ja istumaan). Kikille pelkästään muiden läsnäolo oli tosi vaikeaa ja pää pyöri kuin hyrrällä. Pelkästään katsekontaktia pitäisi vahvistaa tosi paljon vielä. Namipalkka on muutenkin tylsä, mutta mua taas arvelutti alkaa leikkiä  riehumisleikkejä isossa porukassa. Se kuitenkin toimi huomattavasti parempi ja sain hyviä kaukojakin aikaiseksi. Kaukot selkä hälinään päin oli toooooosi vaikeeta, mutta niin tarpeellista. Kiki myös hyvin auliisti meni muiden käskyllä maahan-istu-maahan (ehti tehdä noi noin tuhat kertaa sekunnissa). Kiertoa oli tarkoitus tehdä ympryässä tötsä keskellä, mutta se oli aivan liian vaikeeta, niin siirrettiin tötsä sivuun ja tehtiin siellä. Olisi halunnut tehdä tötsästä silppua, mutta onnistui, kun kerran jätin lelun tötsän taakse.

Kahden tokotreenin jälkeen treenikaveri pyysi mut mukaan bordercollie-yhteislenkille Nuuksioon. Kahden tunnin nonstop riehumisen jälkeen Kiki vihdoinkin väsyi. En oo varmaan koskaan nähyt sitä noin aidosti väsyneenä, silmät oli ihan ristissä, kun ajettiin kotiin :D

Historiallinen hetki: Kiki on väsynyt! Pyörremyrsky on kesytetty!  
Jonain päivänä kauniina treenattiin tokoa (yllätys), tehtiin kiertoa (ei toiminut, silppusi tötsän), seuraamista (njoo), noutoa (vauhtinouto, ihajees)  jne.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa