Tokon ja rallin hinkkaamista

Maaliskuu on ollut hieman hiljaiseloa, mitä treenaamiseen tulee. Me ollaan koko ajan kipeitä, niin ei ole oikein tullut treenattua. Hieman valmistautumatta mentiin kokeeseen 5.3., siitä erillinen postaus, kunhan saan postitse lippulaput (oli vähän aikatauluhaasteita ja järjestäjät ystävällisesti lupasi postittaa kisakirjan, nyt sit jännitetään, hävittääkö posti sen). 

Kokeen jälkeen oltiin taas kipeänä koko perhe ja taas tuli taukoa treenaamiseen. Huokaus. 

Tokokokeen jälkeen ollaan keskitytty aika pitkälti ralliin, vähän jotain pientä ylläpitotokoa olen tehnyt ja kotona ottanut työn alle kaukot. 

Kaukot

Niitähän ollaan tehty on-off -treeninä pennusta asti eikä oikein merkittävää edistystä ole tullut. Se osaa ne lähietäisyydeltä, mutta ei kunnolla etäisyyden kanssa. Nyt sit kokeessa avo-kaukoissa se tuli pari omaa mittaansa verran eteenpäin huolimatta sinnikkäästä treenistä. Turhauttaa koko kaukot niin paljon, että kokeilin, olisiko ihan mahdotonta opettaa sille etujalkakaukot. Mitä nopeasti kokeilin, ei tekniikka ole mahdoton sille ja vaihdot on ehkä helpompi hahmottaa. Takajaloille kerkesin kokeilla aikalailla kaikkea - targetit ei toimi, koska menee tepuutteluksi, kiinnipito nyt ei ole prinsessalle vaihtoehto, rimat ynnä muut toimi hetken, mutta ei pidemmän päälle. Niinpä oon nyt päättänyt tässä mammaloman aikana kokeilla etujalkaprojektia. 

- I - S : vaihdoista ehdottomasti helpoin, heittää nätisti pyllyn taakse. 

- S - I : toimii huomattavasti paremmin kuin takajalkaversiona. Välillä kasaa itsensä keskelle, mutta hahmottaa jo yllättävän hyvin etujalkojen paikallaan pysymisen idean. 

- S - M : Hissinä alas, tämän osaa sinänsä ohjattuna ihan hyvin, mutta sillä on ärsyttävä tapa harottaa etujaloillaan. Musta tuntuu, että se ei ihan fyysisesti kykene makaamaan kyynerpäät vartalon alla, kokeilin ihan asetella sen siihen ja ei onnistu. Sen takia se siirtää yhtä tai toista jalkaa sivuun ärsyttävästi, välillä myös hieman eteenpäin. Tähän ajattelin kokeilla rimaa/kirjaa/bumpperia tassujen eteen, sivuttaissuuntaiselle liikkeelle en oikein mitään mahda. Pitää kysyä fyssarilta ensi kerralla, olisiko mitään tehtävissä. 

- M - S : Tää vaatii ehkä vielä enemmän jumppaamista kuin S-M, mutta onnistuu ihan kivasti. Sama ongelma kuitenkin kuin edellä toiseen suuntaan. Joutuu siirtää äsken siirtämänsä jalan takaisin keskelle voidakseen seistä tasapainoisesti. 

- I - M : Tää on vaikea, menee kyllä kädellä kun näyttää seisomisen kautta, mutta on aavistuksen vielä hankala teknisesti. Ihan puhtaasti jumppaamalla oon I-M-I -vaihtoja tehnyt, ei aina mene edes kokonaan maahan asti. 

- M - I : Sama kuin edellä, saattaa kasata itsensä keskelle tai muuten vaan siirrellä etutassuja hieman. Tekee seisomisen kautta, joten mä luulen, että kunhan oppis ensin kunnolla jumppaamaan M - S, niin tämäkin helpottuu. 

Me ollaan kuulkaas alettu panostaa ralliin! Ostin koko kylttisarjan sekä kolme telinettä kotitreeneihin! 

Rallitoko

Rallia ollaan tehty enemmän kuin tokoa, koen sen itse jotenkin kevyempänä kuin tokoa, en oikein tiedä miksi. Oon treeneissä pyrkinyt tekemään lyhyitä radanpätkiä, joissa teemana erityisesti käännökset ja puolenvaihtojen eri vaihtoehdot sekä hallinta putkessa ja hypyissä. Lisäksi oon käyttänyt mielikuvitusta houkutuksessa. 

Yksittäisistä tempuista työn alla on ollut merkki ja peruutukset. 

- Merkki: Sujuu varsin hyvin, mutta viime kokeessa tajusin, että jää just noin metrin päähän, mikä on säännöissä maksimi. Olen ihan tarkoituksella opettanut tämän väljäksi eikä nytkään tullut virhettä, mutta pitää miettiä, joutuuko kuitenkin opettamaan tiiviimmäksi. 

- Edessä peruutus: Sirken ohjeiden mukaan opetan sen peruuttamaan kyltin ohi, hankin jopa kotiin kolme kylttiä kotitreenejä varten. Sujuu jo varsin hyvin, mutta pitkissä matkoissa itsevarmuus loppuu vielä kesken. Eteentulo seisomaan on vielä vaikea ja sekoittaa istumiseen, nyt ihan oikeasti pitää keksiä oma käsky tähän ja opettaa tämä ihan erikseen. Erittäin tärkeää olisi opettaa myös seisominen suoraan, nyt se on ihan miten sattuu. 

- Sivulla peruuttaminen: Vasemmalla toimii hyvin, mutta oikealla ei yhtään. Tänään (maanantaina) jopa väännettiin itse perusasennosta, on aivan vino ja väistää joko 90° mun taakse tai poispäin musta. Voisi ottaa työn alle opettaa tavallaan seisaallaan perusasennon opettamisen, kun mulla jalat harallaan (oon käyttänyt samaa logiikkaa kuin vasemmalla, vaikka sinänsähän rallitokossa perusasento istumaan ei oo välttämättömyys kuten tokossa, oon kuitenkin nyt peruuttamisen opettanut samalla tavalla perusasennosta pysähdyksestä kuin vasemmalta). Pari askelta just ja just menee, mutta sen jälkeen lähtee helposti irtautumaan ja mitenkään kauhean varmaa peruutus ei ole. 

Nyt tarttis ehkä vielä enemmän kunnon ratatreenejä ja enemmän ajatuksella koottuja ratoja. Usein mulla on muutama temppu, mitä haluan rataan ympätä, mutta varsinaista ratasuunnitelmaa mulla ei oo. Yksinään en jaksa mitään 20 esteen rataa pystyttää, mutta 5 - 6 kylttiä kerrallaan jaksan kantaa varastosta, saahan siitä jo ihan mukavan pätkän, kun tekee käännöksiä ja puolenvaihtoja. 

Testasin radan osana hankalaksi todettuja yhdistelmiä tänään: 

- Tuplasaksalainen - ohjaajan ympäri - edessä vaihto

- Eteentulo - Edessä peruutus 

- Liikkeestä istu - kutsu seuraamaan - sivulla peruutus

- Saksalainen/puolen vaihto edessä/täyskäännös putken edessä (ei mennäkään putkeen) 

Ensi kerralla kokeilen temppuja putken jälkeen, erityisesti pysäyttävät ja sivulla peruutukset voisi olla hankalia. 

Kikiä ulisuttaa, kun ei jaksaisi odotella vuoroaan

Tiistaina tokon ja rallin yhteistreenit

Kaukot: Kaikkia vaihtoja riman kanssa. Ajattelin, että se tuo selkeyttä siihen, että sitä ei saa ylittää. Ihan kamalan hirveän vaikeaa oli S-M, siirsi tassun riman päälle aivan joka kerta ja vielä joka kerta vasemman tassun. Ei oo todellista. Ei se tuntunut yhtään tajuavan. Kokeilin laittaa omat jalat riman päälle tassun eteen, tästä ei oikein tykännyt ja asento muutenkin tällaisena pallomahana hankala. Mitähän sitä vielä keksisi. 

Jäävät: pari liikkeellelähtöä ja parit istumiset ja seisomiset, kerran tarjosi istumista seisomisen sijaan, mur. Sit kokeilin voittajaluokan versiota, jossa jätin sen istumaan/seisomaan, kutsuin seuraamaan ja siitä seiso/istu. Vähän oli ensin ihmeissään, pitää palkata lisää pelkästä seuraamaan lähdöstä ensin. Kokeilin naksuttaa heti liikkeelle lähdössä, jotta sain vähän asennetta. Hyvin tuntui tää toimivan. 

Ohjattua purkeilla: täyspitkä matka ja pari namia aina siihen kippoon, johon lähetys. Tarjos ihan joka kerta vasenta ensin, riippumatta siitä, kumpaa näytin. Joten juu, ei vähään aikaan olla siirtymässä palloihin ja kapuloihin. Pitää kokeilla, saisko tätä pienemmällä mittakaavalla treenailtua kotona. Sinänsähän tärkeintä olisi opetella kuuntelemaan ja seuraamaan käsimerkkejä. 

Seuraamista sivuttain: tää on ollut työn alla sekä tokon että rallitokon saralla. Teen ensin 90° käännöksen ja siitä sit liikun ensin puoliympyrässä ja vähitellen linja tasaantuu ja lopulta menen suoraan sivulle. Tuntuu toimivan tosi kivasti molemmilla puolilla. Pitää vähän jatkaa vielä näin, yksittäinen askel rallitokon tyyliin on vielä hankala, tokoversio pysähdyksestä vähäsen helpompi, joskin sekoittaa peruuttamiseen ja saattaa lähteä kaahaaman mun taakse. Pitää miettiä jokin keino erotteluun, käyttäiskö eri käskyä (peruutus on ollut tokossa ihan vaan sivu, mut voisko se olla peru? Tosin peru on sit taas yleinen peruutuskäsky, myös edessä peruutukseen. Vai kenties joku yheistelmä: per-sivu?). Omalla liikkeellä ja jalkojen nostolla voisi tietty kans viestiä koiralle, onko kyseessä peruutus (nostan koiranpuoleisen jalan ilmaan hetkeä ennen käskyä) vai sivuaskeleet (sehän lähtee vastakkaisella jalalla liikkeelle, kun mennään poispäin koirasta, eri asia sit, ku mennään koiraa kohti, mitäs sit)

Yksittäisaskelten dilemma tiivistettynä: miten viestin koiralle jaloilla ja kropalla, mihin suuntaan ollaan menossa, kun käskynä on aina sama "sivu"? 

- Peruutus: Nostan koiranpuoleisen jalan just ennen seuraamista, tän se osaa hyvin 

- Askel poispäin koirasta: no tää on aika selkee, nostan vastakkaisen jalan ilmaan, tän se varmaan oppii nopeasti. Mä myös käännän kropan hieman koiran suuntaan, jotta sen pylly tulisi paremmin askeleeseen mukaan. 

- Askel kohti koiraa: öö, mites tää, täähän näyttää ihan samalta ku peruutus, jos nostan koiranpuoleisen jalan ilmaan ja sanon sivu... Tietty pään kääntö sivulle (teen tätä tosin myös perus käännöksissä). Voisiko ekan askeleen ottaa ristiaskeleena? Se nyt ainakin olisi selkeä. Jos astun oikealla jalalla ristiin, siirrän vasemman jalan perässä sen viereen, niin onko siinä yksi askel? Sit jos on kaksi askelta, niin vasen jalka siirtyy vähän kauemmas ja oikea siirtyy perässä? En yhtään muista, oliko tokossa jotain minimipituuksia askelten suhteen, kuten rallissa. 

- Askel eteen: tän nyt periaattees pitäis toimia hyvin, nostan jalan ilmaan, mut samalla askellan eteenpäin. On kuitenkin hämmentävän samanlainen kuin peruutus ja askel kohti koiraa (lähden liikkeelle aina koiranpuoleisella jalalla). 

Eteentulo seisomaan: rallin edessä peruutusta ajatellen ajattelin opettaa sille eteentulon seisomaan ja kokonaan uudella käskyllä. Tämä oli jostain syystä ihan sikavaikeaa. Toimi aluksi kivasti, kun naksuttelin pelkästään siirtymiä - käännyin poispäin koirasta jompaankumpaan suuntaan ja naksutin, kun perse liikkuu. Kun tää meni hyvin, kokeilin, josko se osaisi hakeutua oikealle paikalle eteen ja jäädä seisomaan. Tää toimi hetken aikaa oikein hyvin, joskin on vähän epäsymmetrinen (hakeutuu hyvin oikealta eteen, mutta oikoo liikaa vasemmalta eteen tullessa). Kun tääkin meni hyvin, päätin kokeilla sillee, että asetun koiran viereen ja siitä tarjoais eteentuloa. Ni ei, ei tajunnut yhtään, osasi tarjota vain istumista. Tän jälkeen kun menin askeleen verran taaksepäin ja tarjosin ihan pientä siirtymää, niin ei enää tarjonnut muuta kuin istumista. Voi huoh. Kikissä asuu kans pienenpieni virkamies, joka toteaa, et kerran näin opetettu ni muuta en edes yritä tehdä. 

Tässäpä tuo. Ensi kerralla ehkä taas vauhdikkaampia juttuja, rallissa voisi kokeilla putkea ja sen jälkeen pysäyttäviä liikkeitä tai sivulla peruutusta. Tokossa ruudun, merkin ja noudon ylläpitoa sekä erilaiset häiriöt esim. kiertoon. Luoksetulon stopit otetaan vähän myöhemmin tai ehkä vasta ulkona (en ole ihan satavarma, onko hallin matto kaikista paras alusta tällaiseen). 

Me ollaan nautittu ihanasta kevätsäästä 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.