Sirken toko 1/2023 - teemana luoksetulon pysäytys

 Tänään pitkästä aikaa Sirken toko Hiekan hallilla. Ohjelmassa mun kestoinhokkia luoksetulon stoppia. Mä en osaa opettaa kerta kaikkiaan sitä, Zerollakin oli ihan onneton pysähdys ja Kiki ei tajua vieläkään koko konseptia. Kikin kanssa piti ensin rakentaa huolella takapalkka, koska se ei ymmärtänyt sitäkään. Kun se alkoi suvaita leluja takanaan, harjoiteltiin vapauttamista palkalle ensin paikallaan ja seuraavaksi vauhdista. Tähän ollaan nyt vähän jumahdettu, juoksee kivalla asenteella ja sit suoraan vauhdista vapautus, ajatuksena harjoitella jarrutusta. Sen jälkeen olen yhdistänyt seis- ja vapautuskäskyn, mutta eihän tämä toimi, koska se ei osaa koko seisomista. Ja seisomista en osaa opettaa. Pallonheitolla olen kokeillut, mutta se kaatuu aina siihen, että pallo ei tosiaankaan lennä oikeaan suuntaan oikeaan aikaan. Olen käyttänyt eri käskyä jääveissä ja luoksetulossa, koska mielestäni suoritus on melko erilainen kävelystä ja juoksusta. Tässäkin tuntuu olevan mielipide-eroja, esim. Sirke sanoi käyttävänsä samaa käskyä. 

Tässäpä tiivistettynä tämän päivän vinkit: 

1. Jarruttaminen: tätä tosiaan olen tehnytkin, hyvä tapa tuo, että vapauttaa suoraan liikkeestä. Jarrutus pitäisi vaan jatkossa yhdistää seisomiseen, mikä toki vaatii sen, että koira osaa ensin pysäytyksen. Ehdottamani vapautus molempiin suuntiin voi olla hyvä lisä, jos toimii. 

2. Pallon heitto: toimii toki vain, jos ohjaaja osaa heittää. Pallo heitetään koiran jalkoihin vauhdista, jatkossa käsimerkkinä toimii heittoliike. Voi toimia tosi hyvin ja stopista voi tulla tosi napakka, olettaen, että tosiaan ohjaaja osaa heittää. Minä en osaa. 

3. Jännityksen luominen: tämä toimi parhaiten, pysäytän koi
ran just ennen itseäni, ensin lyhyeltä matkalta, sitten pidemmältä. Voin tulla vastaan itsekin alkuun. Tarkoitus ei ole pelkästään pysäyttää vaan vahvistaa paikallaan seisomista ja luoda jännitettä palkalle. Alkuun peruutin itse ja tulin stopissa vastaan, sit jähmetyin ja kuiskuttelin, jonka jälkeen vapautus. Kikille tuli oikein hullun kiilto silmiin ja toistoista tuli varsin hyvät. Pikkuhiljaa pidennetään etäisyyttä mun ja koiran välillä ja vähennetään omaa liikettä. Tärkeintä luoda jännitettä seisomiseen. 

4. Paikalla odottaminen: tuottaa Kikille suuria haasteita. Kuuntelutreeninä voi esim. toistaa sitä käskyä, mitä se on jo tekemässä eli tässä tapauksessa maahan. Vahvistaa kuuntelua ja paikallaan olemista. Myöhemmin voi tehdä erilaisia juttuja: kaukoja, suoraa vapautusta tms. 

5. Suora luoksetulo: ennakoimisen vähentämiseksi tärkeää juoksuttaa läpi riittävän usein. Sirke itse palkkaa harvoin itse vaan pyöräyttää koiran itsensä ympäri agilitytyyliin (ei takaakierto-käskyllä, ettei esim. kokeissa sekoita) ja lähettää takaisin takapalkalle. Sekin vahvistaa takapalkkaa ja vähentää vinoutta stopissa, että takapalkka tulee joskus näinpäin. 

6. Vinous pysäytyksessä: sama kuin edellä, mutta stopin kautta kutsutaan koira luokse, pyöräytetään ympäri ja vapautetaan takapalkalle. Tässä on myös se hyvä, että koira tottuu siihen, että pysäytyksen jälkeen on ihan ok kutsua luokse, osa koira saattaa nimittäin tulkita tämän niin, että stoppi oli huono ja sen takia kutsutaan luokse. 

Ei nyt puhuttu kierto-ohjatusta mitään, mutta mä ajattelisin, että ainakin osittain saan stopit siirtymään luoksetulosta siihen, kunhan ensin treenataan riittävän vahvaksi ja napakaksi. Lisäksi pitäisi opettaa Kiki kiertämään tötsät takaapäin, siis niin että voin kierron jälkeen pysäyttää ja lähettää uudestaan kiertoon. 


Kiki sai hienon blingbling-kisahihnan, joka mätsää pantaan! 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa