Sirken treenit 2/2023

 Sirken toko tuli hyvään saumaan tämän viikkoisten pulmapähkinöiden jälkeen - kierto-ohjattu on vähän jumissa, enkä oikein tiedä, mitä vahvistaa ja mitä olla vahvistamatta. 

Kokeiltiin läpijuoksuna ja sehän toimi oikein hyvin - nätti, suora kierto ja hieno, täsmällinen hyppy umpiesteen yli. Kerran tosin meni haistelemaan nurkassa rytyssä ollutta ruutua, josta Sirke keksi, että Kikillä ei ole ehkä tehty erottelua kauheasti. Otettiin siis erottelu ja kuuntelu treenien teemaksi. 

Ensin ruutu ja sen eteen merkit, lähetys vuorotellen. Osoittautui, että Kikin ruutu onkin ihan yllättävän vahva, en olisi uskonut, että se ohittaa merkit ja hakeutuu enemmin ruutuun kuin merkille (palkkaa eikä alustaa ollut valmiina). Vaati aika monta toistoa, että sain sen kiertämään tötsät, vaikka tosiaan tötsät oli ruudun edessä. Olen itse tehnyt erottelua niin, että ovat vierekkäin, mutta en tiedä, onko tämä ihan sama asia, koska rintamasuunta väkisinkin vähäsen kääntyy eri suuntaan ainakin läheltä treenatessa. 

Seuraavaksi otettiin mukaan hyppy, joka osoittautui myös kohtalaisen vaikeaksi. Saatiin nämä toimimaan, jolloin otettiin vielä kapula mukaan, tämä olikin yllättävän helppoa. Olin ajatellut, että jumahtaisi kapulaan. Ehkä ohjatun luopumistreenit ovat auttaneet. 

Seuraavaksi sirkustemppuja: lähetys kiertoon, pysäytys ja lähetys noutoon - tämä oli helppo ja sujuva. Sama, mutta noudon sijaan lähetys hypylle oli vaikeaa, ei tajunnut millään. Näitähän voisi varioida ihan mielin määrin. Stopin opettaminen toki helpottaisi huomattavasti, samoin esim. kaukojen sujuminen matkan päästä toisi lisää ulottuvuuksia. Kierron eri suuntia voisi kans hyödyntää, tällä hetkellähän se ei tosiaankaan kuuntele niitä. 

Sirken ajatus kierto-ohjattuun liittyen oli, että Kikin ongelma ehkä enemmin on kuuntelussa ja erottelussa. Bordercolliella asioiden kaavamainen opettaminen ei usein ole toimivaa ja tässä tilanteessa kierron vahvistaminen alkeistreenien avulla ei välttämättä johda toivottuun lopputulokseen, vaan ehkä vaan lisää sitä virkamiesmäistä toimintaa, että olettaa asioita eikä tarvittaessa kuuntele ollenkaan. Kuuntelu ei tosiaan ole Kikin vahvimpia puolia, joten tätä tarvii vahvistaa. 

Käskyn vaihtamista voisi ehkä harkita kans, jos Kiki kerta tunnistaa virittelyssä sanan "merkki", niin miksei se voisi olla käsky. Mulla oli tähän muistaakseni joku pätevä syy, miksi en ottanut sitä käyttöön, mutta tuota, en kyllä millään saa päähäni mikä se syy oli :D 

On kyllä haastava yhtälö, kun tarvii treenien suunnittelussa ottaa huomioon tasapaino tekniikan, kokonaisuuden ja kuuntelutreenin välillä. 

Leikin sarjakuvaohjelmalla ja lopputulos on hulvattoman hauska :D 

PS. Mitähän mä olen taas sekoittanut, kun olen treenannut voittajaluokan kierto-ohjattua evl-mitoilla. Olin just tarkistavinani mitat, mutta voittajassa tötsät on vain 10m hypyistä - olen mitannut aina vähintään 15 metriä... 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa