Sirken toko vol. 3/2023 - kokonaisuustreeniä

 Tänään ohjelmassa kokonaisuutta. Kikillä on yksittäiset liikkeet sen verran hyvin hanskassa tai vähintään eväitä on sen verran, että päästään siinä eteenpäin. Sen sijaan kokonaisuutta ollaan tehty tosi vähän ja kaipaisin ehkä vähän ideoitakin siihen. 

Ohjelmassa siis kehääntulo, ruutu, L (istu, seiso) ja ohjattu. 

Ruutu: Häiritsi selkeästi L:n tötsät matkan varrella. Meni banaanilla vähän hitaanlaisesti ja jäi seisomaan etulaidalle ja uusintakäskystä lähti höntsäilemään ympäriinsä ja alkoi tulla pois. Uusintalähetys, vähän taas vaikeaa, mutta eksyi lopulta oikeaan paikkaan. Loppu ihan hieno. 

Jäävät: hienot asennot, seisomisessa ei pysynyt, kääntyi mukana. Korjasin ja ohitin uudestaan, tämä hyvä. 

Ohjattu: seuraaminen oli hirveää kyyläämistä, seisominen ihan hyvä. Vasemmalle lähetys samaan suuntaan, jossa ruutu oli. Meni sinne, pyöri hetken ja palasi sit kapulan eteen. Uusintakäskystä otti kapulan, tällaisia korjauksia ei ollakaan treenattu. Mälvi tuodessa kapulaa, sivulletulo kuitenkin ihan yllättävän korrekti. 

Uusintakierroksella

Ruutu: jäi etulaidalle seisomaan, odotin, että korjaa itsenäisesti. Loppu ihan hieno. 

Jäävät: tällä kertaa hieno, tönäisin matkalla hieman korostaakseni paikallaan pysymistä. 

Ohjattu: pientä kyyläystä seuratessa, lähetys oikealle kapulalle hieno, pidä heti nostaessa, pyöritti silti kerran. 

Lisää leikkimistä AI-sovelluksella

Kommentteja: 

- Enemmän kaikenlaisia tötsiä ym. häiriöitä, selkeästi häiritsi suoritusta

- Ruudussa pääpaino ekassa toistossa. Treeneissä, kun tulee tehtyä useita toistoja, se muistaa ruudun paikan ja tilanne tosi eri kuin kisoissa, joissa ainoastaan eka (ja samalla vika) toisto on tärkeä. Paikkaa vaihtelemalla saa tähän toistoa. 

- Ei ehkä järkevää olla hiljaa ja odottaa, että korjaa. Näin koirasta tulee jatkossa kisatilanteessa epävarma, jos siellä olenkin hiljaa kehumatta. Tarkoitus on opettaa, että hiljaa oleminen on hyvä asia. Mieluummin merkkaa epäonnistuminen jollain "oho, uppista" -tyylisellä kommentilla ja jatkaa elämää. 

- Kokonaisuustreenissä vaikea määritellä, miten toimia, jos epäonnistuu. Uusiminen ei järkevää, koska menee kokonaisuustreenin idea. Ehkä parasta olisi merkata virhe jollain "oho" -tyyppisellä kommentilla, jatkaa treeniä ja tehdä vaikka viimeisenä sama liike uudestaan. Näin koira myös oppii toipumaan virheestä ja jatkamaan elämää. 

- Treeneissä usein samaa liikettä tehdään monta toistoa eikä tule sellasta jatkuvaa vaihtelua, mitä kisatilanteessa tulee. Kisoissa tilanteet ja liikkeet vaihtuvat tiuhaan ja koiran pitää orientautua koko ajan uudelleen uuteen liikkeeseen. 

- Kokonaisuustreenin ei aina tarvii olla palkaton, vaan voi palkata esim. liikkeen aikana, esim. kävellä ruutuun antamaan namia tms. 

- Palkan paikkaa kannattaa vaihdella ja erityisesti liikkeen lopussa välttää palkkaamista kokonaisuustreenissä, ettei palkan odotus pilaa liikkeen loppua. Mieluummin tekee siirtymän ja palkkaa siitä tai seuraavan liikkeen perusasennossa tms. 

- Jääveissä voi muistuttaa liikkeestäkin paikallaan olemisesta tönimällä samalla tavalla varovasti koiraa kuin mitä ollaan erikseen liikkeestä tehty. Kikiä aavistuksen verran ahdistaa koskettaminen, joten täytyy katsoa, miten suhtautuu pidemmän päälle. 

- Ohjatussa ehkä vielä lisää treeniä kapulan kanssa mälvimisessä 

- Pito-käsky sinänsä pitäisi toimia ihan hyvin, sitä voi hyödyntää noston jälkeen esimerkiksi 

- Luovutuksessa käsi koiran ulkopuolella, näin olen toiminutkin. Jos jää liian kauaksi, voi leikkiä tyhmää ja esittää, ettei ulotu kapulaan, jotta koiran pitää korjata paikka itse. 

- Kokonaisuustreenissä voi myös hyödyntää liikkeen osia, esim. ruudun loppu - ohjatun alku ja palkka tms. 

- Paljon rohkeammin Kikin kanssa kokonaisuutta. Selkeästi se tarvitsee sitä paljon ja se ei tosiaankaan mene rikki siitä, vaikka tekisikin ilman palkkaa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa