Ansun treenit 18.10. ja sähellystä tottiskentällä

Lauantai 18.10. Ansun treenit 

Onpa hyvä fiilis, sain taas hyviä neuvoja mun inhokkiliikkeisiin! Ohjelmassa liikkeestä seisomista, jäävien erottelut ja luoksetulon stoppia. 

Liikkeestä seisominen: toimii hyvin niin kauan, kun on käsimerkki. Sen häivyttäminen on ollut tosi vaikeaa, eikä jotenkin onnistu yhtään. Oon tehnyt nyt ihan seuraamisen yhteydessä, joskin ehkä olen vähän kiirehtinyt tässä liikaaa. 

Tätä kannattaa tehdä ihan ensin erikseen seuruusta ja opettaa hyvin se käsky. Naksuttamalla se pysähdyksen merkkaaminen toimii usein hyvin, naksuttaa siitä, kun viimeinenkin tassu pysähtyy. Tässä ei aluksi haittaa, vaikka alkuun pysähtyisi hitaasti pelkällä suullisella käskyllä. Nopeutuu kyllä aikanaan. 

Jäävien erottelut: Näitähän oon jonkin verran koittanut tehdä yhdessä ja tuntuu, että erottelu toimii aina sen yhden treenin ajan, jos sen saa ajattelemaan. Sit ei kuitenkaan enää ensi kerralla muista ja tarjoaa milloin mitäkin. 

Tässä on toki toisaalta tärkeää, miten vahvat liikkeet on - maahanmeno on nyt selkeästi vahvin ja seisominen puolestaan heikoin. Pitää ehkä ihan ensin vahvistaa istumista ja maahanmenoa. Varsinaista erottelua voi tehdä ihan hengaamalla vapaasti ja sanoo muutaman kerran esim. maahan ja sit istu - koira joutuu oikeasti kuuntelemaan. Voi myös viljellä maahan nameja ja koiran niitä popsiessa toistella erilaisia käskyjä (en oo tosin nyt ihan varma, mikä pointti niillä nameilla onkaan). 

Jäävien ja kaukojen erotteluita voi tehdä myös peilin kautta, niillä voi vahvistaa sitä käskyä ja kuuntelua. Koira esim. istuu ja mä olen siihen selin, käsky maahan - palkka. Näissä ei haittaa, vaikka olisi aluksi vähän hidaskin. Tämä on erityisen hyvä, jos koira katsoo jotain tiettyä apua - jotkut saattavat katsoa esimerkiksi ohjaajan ilmeitä enemmän kuin kuuntelevat käskyä. 

Luoksetulon stoppi: tässä oli kaksi tapaa, pallon heitto tai takapalkka. Kumpaakin olen kokeillut ja todennut, että mä en vaan osaa. Pallon heitossa ongelma on mun olemattomat heittotaidot ja pallo lentää taakse, sivulle ja joka puolelle paitsi siihen koiran etutassujen kohdalle. Takapalkka taas halvaannuttaa koko koiran ja se kykenee enää korkeintaan hiipimään hitaasti. 

Pallon heitossa olisi parasta olla avustaja, joka heittäisi pallon koiran eteen. Tällöin itse voi olla rentona. Tosin, mietin, että tässä voi taas olla, että Kiki alkaa tsiigaamaan liikkuria ja tuomaria odottaessaan palkkaa. Ongelma myös vähän se, että varsinkin nyt syksyn tullessa on vaikea saada avustajia ja muutenkin treenaan tosi paljon yksinäni. Namin heitto voi olla helpompi, toki tässä tarvii sit hyvin näkyviä ja lentäviä nameja. 

Takapalkkaa tehtiin niin, että sen koiran takana olevan lelun lisäksi mun takana on lelu ja ainakin alkuun siitä tehtiin iso haloo, että tässä on myös tällainen. Sit koiraa juoksutetaan aluksi ihan vaan läpi sille mun lelulle. Pysähdystä varten ensin ihan vaan vapautetaan koira takapalkalle - tässä ei jess ihan toiminut, mutta sehän onkin varmaan oppinut, että siitä tullaan mun luokse palkalle. Kokeilin "taakse" käskyä ja käsimerkkiä vasemmalle tai oikealle, ehkä siitä voisi tulla sellainen taaksevapautus. Tätä voisi ihan kotona ensin tehdä namikipolla ja kenties tätä voisi myös hyödyntää tulevan ohjatun keskikapulan noutoon. Suoraan vapautuksen toimiessa pyydetään koira ensin seisomaan ja sitten vapautetaan taakse. 

Alkuviikko 

Mitään ihmeellistä me ei olla tehty, jotenkin ihan kauhea treenimasis. Tai ei varsinaisesti masis, mut ei vaan ihan kerta kaikkiaan jaksa. Väsyttää koko ajan, enkä saa mitään tehtyä. Ollaan kuitenkin naksuteltu ahkerasti kotona temppuja, mulla on nyt lista kaikista kotona treenattavista asioista. 

  • Peruuttamista Ansun ohjeiden mukaan. Se toimiikin yksittäisenä askeleena jo tosi hyvin, muutama askel toimii niin, että pylly menee vielä maahan välillä. 
  • Takajalkojen jumppaamista tyynylle. Tätä se ei osaa sillee peruuttamalla, vaan kävelee aina ensin etujalat ja sit takajalat vaan seuraa perässä. Sen on myös tosi haastavaa pysyä paikallaan. 
  • S-I-S: olen kokeillut koroketta etujaloille, kun takajalkatargetti tuntui turhan vaikealta. Tämä onkin toiminut yllättävän hyvin, näin sen on oikeasti siirrettävä painoa taakse istuessa ja saattaa jäädä suoraan kurreasentoon. 
  • M-S-M: liikuttaa helposti takatassuja. Tässä ehkä auttaa, jos palkkaan ensinnäkin riittävän kaukaa, ettei tarvii väistää ja toisekseen palkkaan alhaalta eikä nenä ylhäällä. 
  • Pyörimistä: en ole varma miksi, hauska temppu :D 
  • Tassun antoa: joo, en tiedä mitä tälläkin teen, mutta tuntui hauskalta. Meni ehkä viitisen minuuttia opettaa väärän tassun anto. Joonas on opettanut oikean tassun joskus aiemmin. 
  • Takapalkkaa namipurkeilla. Purkki on sekä koiran että mun takana ja vapautan käsimerkillä oikean tai vasemman kautta taakse (tai pyydän luokse). Käytin nyt taakse-käskyä, mutta tajusin sitten, että tuotahan mä käytän kaukoissa. Ei hyvä. Vapaa? Turn? Bakom?  
  • M-I ilman käsimerkkiä. Alkuun vähän arpoi ja oli hidas, nyt jo vähän parempi. 

Torstai

Nopeat tottikset kolmistaan kaukalolla. 

Seuraaminen oli oikein hyvää, käännökset napakoita ja täyskäännöksessä pylly kääntyy hyvin. 

Kaukojen erotteluita ihan vapaana. Istu ja maahan toimii tosi hyvin, nyt myös seisomiset ilman käsimerkkiä toimi! Oli hieman hidas, mut toimi kuitenkin. 

Paikallaoloa muiden tehdessä vuorotellen luoksetuloa, etäisyyttä ehkä 5-10m? Pysyi hyvin. Pää vähän kääntyili, mutta ei tehnyt elettäkään lähteäkseen. Palkkasin tiheästi, paikallaoloa ei varsinaisesti tehty, vaan tuota häiriötä. 

Perjantaina 

Hyvin lyhyt tottis, tänään ei sitten sujunut pätkääkään. 

Seuraamista ihan lyhyt pätkä, oli levoton, kontakti tippuli ja haukkui vapautuksissa. 

Liikkeestä istuminen ja maahanmeno oli hyvät eikä sekoittanut. Seisominen kovin vaikeaa ilman käsimerkkiä tällä kertaa, tätä pitää tehdä lisää kaikessa rauhassa. 

Luoksetulo oli surkeaa, ei saatu yhtään hyvää toistoa. Äänteli koko ajan, enkä kelpuuttanut. Ensin tuli liian kauas, sit tökki mua haaroihin ja sivulletulot vinot ja vajavaiset. Teki taas samaa ku joskus aiemmin, että alkoi tulla jo suoraan sivulle, eikä enää mukamas osannut tulla eteen ollenkaan. 

Ihan yksittäinen nouto, sit luovutusta kaksi kertaa niin, että kapula mulla ja yksi tuonti läheltä. Tää oli hyvä. 

Lopetin lyhyeen treenit, kun meni hermo vinkuiitaan. Vähän ollut huono päivä muutenkin ja lähdettiin treeneihin vähän valmistelematta. Ei näin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.