Tehotreeniä tottiksen saralla

 Maanantai-ilta: HAKU

Tarkoitus oli pitää lepopäivä rankan sunnuntain jälkeen, mutta miten kävikään. Anidentin takana "laaksossa", oli lämmintä ja vähän hiostava keli. Kolme ukkoa, joista yksi etenevä avulla, muut ilman apua. Ilmaisulla kaikki. 

Eka oikealle etenevä haamulla. Ei ensin meinannut nähdä, ukon nähdessään ei reagoinut niin voimakkaasti kuin normaalisti. Eteni mun nähdäkseni nätisti, mutta eksyi matkalla toviksi. Sitä huudeltiin ja kiljuttiin hetki, kunnes se ilmestyi taas horisonttiin jatkamaan etsintää. Nosti lopulta ukon noin 20m etukulmasta, haukkui sille nätisti ja palkan syötyään meni kierimään parin metrin päähän. Ookoo. 

Toinen ja kolmas suoria pistoja ilman apuja, irtosi nätisti vasemmalle, oikealle kesti taas tovi, olisko peurat käppäilleet siellä vai suunnistajat. Ilmaisi molemmat nätisti, vikalla pistolla maalimies haukutti sitä vähän pidempään kuin aiemmin, tämä oli erittäin hyvä ja haukkui tosi itsevarmasti, vaikka ei tälle olekaan ennen haukkunut. Hyvä Kiki! 

Tiistai-aamu: TOTTIS

Pian kanssa Nummelassa, olin vähän tuplabuukannut kaksi treeniä samalle päivälle. Ohjelmassa ihan lyhyt treeni: seuraamista, noutoa, paukkuja ja estettä. 

Seuraaminen: Vähän naksuttelin tarjoamista ja hyvää, lyhyttä seuraamista. Juoksua vähän ja pari käännöstä, eka tuli vähän yllättäen ja vähän työnsin sitä edelläni, toinen paljon parempi ja takapuoli kääntyy nätisti vasemmalle. Täyskäännös vasemmalle tosi hyvin toimii nyt, mäkin oon ehkä oppinut liikkumaan jossain määrin samaa viivaa. Juoksusta kävelemään on edelleen snadisti vaikea, meinaa keulia vähäsen, kun ei saa temmosta kiinni. 

Nouto: Ihan läheltä, kapula mulla. Jännityksellä koitin saada pitoa paremmaksi, toimi ehkä jossain määrin. Pari vinoa palautusta samoin kapula mulla, nämä vähän vajaat. Yksi vauhtinouto loppuun, tämä hyvä. 

Paukku: nyt pystyin jopa laittamaan Kikin käy siihen ja syöttämään nameja. Nosti katseensa, muttei muuten reagoinut. En vapauttanut välissä, kahden jälkeen vasta. Oli tosi hyvä ja jatkoi sen jälkeen iloisesti treenaamista. 

Este: Ei olla otettu ulkokaudella vielä tätä, joten aloitin aksaesteestä. Tässä se meni nyt tosi nätisti ihan vaan minä juosten vieressä. Kokeilin myös luoksekutsuna ja poispäin lähettämällä, kumpikin oli tosi hienoja! Se on vissiin vähän tehnyt muistiinpanoja ja prosessoinut näitä talven ajoilta. Lopuksi oli pakko kokeilla täyskorkeaa (se välimuoto on rikki, niin sitä ei uskalla ottaa), tätähän se ei oo koskaan tehnyt. Ei minkään sortin epäröintiä, meni oikein sujuvasti. Hyvä Kiki! 

Tiistai-ilta: SUSKIN TOTTIS 

Ohjelmassa häiriöseuraamista, luoksetuloa, seisomista ja eteenmeno. 

Seuraaminen: pallojen ja lelujen heittoa, tämä oli sille tosi vaikeaa. Paransi kuitenkin tosi hyvin, lopuksi enää vilkaisi. Hauska, miten se vaikutti jännittyneeltä siihen asti, et pallo oli lentänyt, silloin koko koira tuntui huokaavan helpotuksesta. Selkeästi tällaiset treenit ovat sille tosi vaikeat ja vaativat hirmuisesti keskittymistä. 

Luoksetulo: sama ongelma kuin aikaisemminkin. Erityisesti vauhdista tullessa sivulletulo on vino, mikä on outoa, koska sehän kuitenkin pysähtyy eteentuloon. Nytkin oli aivan vino, tosin nyt ongelma ilmeni myös ihan läheltä erikseen noita vaihtoja treenatessa. Tähän suski neuvoi vähän samaa ideaa kuin luoksetulon suoruutta treenatessa: koiran tullessa sivulle, mä väistän paikallani vielä vähän vinompaan. Näin Kiki tajusi tosi nätisti ja teki tosi hienot sivulletulot. Näitä kun muutaman tekisi erikseen, niin voin sit ottaa ne mukaan vauhtiluoksetuloon. Pitääpä samaa kokeilla myös oikealle. 

Seisominen: tätä ollaan kovasti treenattu, nyt ihan erikseen. Sekoittaa vieläkin tosi paljon istumiseen. Nätit stopit edestä, joskin kaipaisin vähän enemmän täpäkkyyttä. Sivulla neuvoi heittämään pallon oikealla kädellä olan yli koiran taakse, mä luulen että tällä saattaisin tosiaan saada vähän enemmän vauhtia. Toisaalta vähän pelkään, että alkaa mennä vinoon, mutta katsellaan. 

Eteenmeno: ei olla treenattu kauhean johdonmukaisesti. Pitää nyt alkaa tehdä niin, että otan ihan jokaikisen tottistreenin päätteeksi. Nythän se menee tosi kivasti, kun vie lelun ja toinen toisto tehtiin niin, että Suski vei lelun salaa Kikiltä samaan paikkaan. Tosi hienosti meni tämäkin, vaikka ei nähnyt, missä lelu oli. Ens kerralla pitää kokeilla viedä lelu ennen treenin alkua Kikin huomaamatta ja testata, onko se oivaltanut idean. Mun täytyy myös itse olla johdonmukainen lähetyksessä, että vaadin siltä katsekontaktin ja vähintäänkin perusasennon nyt alkuun. Myöhemmin sen pitää osata myös seurata nätisti. 

Ensi kerralla voisi olla hyppyä ja/tai hyppynoutoa vähän matalemmalla hypyllä. Este olis kans kiva ottaa joskus, hitsit kun sitä ei ole Navalassa (ja näillä näkymin ei ole lähiaikoina tulossakaan). 

Perjantai: TOTTISTA 

Pian kanssa Navalassa, ohjelmassa vähän kaikkea, mm. hyppyä ja eteenmenoa, lisäksi muistaakseni seuraamista ja stoppia. 

Seuraaminen ja stoppi ovat molemmat edistyneet, joskin sekoittaa vieläkin usein istumiseen. Seuraamisessa ollaan tehty paljon lyhyitä pätkiä, pitäis varmaan pidentää kans välillä. 

Hyppy: Edelleen 80 senttiä, edelleen puuttuu se rentous hyppäämisestä. Toimii hyvin, jos itse en seiso kauhean kaukana esteestä. Nyt kuitenkin hyppää joka kerta puhtaasti eikä ota vauhtia tai lyö tassujaan rimaan. 

Eteenmeno: Lelu vietiin yhdessä treenin aluksi, muisti sen hyvin ja kaikki seuraamiset olikin vähän tönkköjä sen takia. Irtosi tosi hyvin ja määrätietoisesti. Seuraavaksi Pia vei samaan paikkaan Kikin näkemättä (tai no, kyllähän se oikeasti sen huomasi). 

Navalassa laitettiin piknik pystyyn. Tuo yleensä viihtyy hyvin jonkin aikaa ja lajittelee koiran tavarat. 

Sunnuntai: TOTTISTA

Nummelassa Maritan ja Zorron kanssa, ammuttiin Zorrolle useita laukauksia Kiki istuessa autossa ja kuunnellessa Hitmixiä täysillä. Ohjelmassa myös seuraamista, seisomista, noutoa, estettä ja yksi eteenmeno. 

Paukut: edistynyt jonkin verran. Näyttää edelleen hieman ahdistuneelta tilanteesta, mutta rentoutuu heti, kun ensimmäinen laukaus on kuultu. Nyt olen johdonmukaisesti ampunut vain kaksi, jonka jälkeen siirrytään muihin hommiin. Yleensä ollaan ammuttu viimeiseksi, nyt tehtiin näin päin. Pystyy nyt jo olemaan hyvin käy siihen -käskyn alla pötköttämässä, samalla syötän sille maasta nameja. 

Seuraaminen: Vasemmalle täyskäännös sujuu tosi nätisti, hyvin pyörii perse ja pitää paikkaa hyvin. Melkein tuntuu, että tokossakin voisi alkaa käyttää tätä oikean käännöksen sijaan. Juoksu ja vauhdin muutokset toimivat paremmin kuin edellisellä kerralla. 

Seisominen: Ihan nättejä, mutta pitää vähän vielä tehdä lelunheiton avulla sivusta, sinnikkäästi vaan tarjoaa istumista, vaikkei olla treenattu tätä tosi pitkään aikaan. 

Nouto: Vauhtinoutohan on tosi nätti, nyt tuntuu, että myös eteentulo on vähän parantunut. Ainakaan ei pure kapulaa ihan samaan malliin kuin aiemmin. Edelleen teen tosi paljon kapulaan kiinni juoksemisia. Nyt myös vinot palautukset tolla tyylillä, vähän vielä vaatii treeniä. 

Este: Aksaesteellä menee nätisti, kun mä ohjaan. Korkeimmalla esteellä hyppäsi nyt tosi korkealta, kun yritin ottaa ohjaamatta. Sit taas eihän sitä estettä pysty oikein niinkään suorittamaan, että koira menisi alas asti, koska sittenhän se laskeutuu nenälleen. Vähän jäin miettimään, mikä tuossa olisi paras tapa. Mitä videoita katoin, niin aika vaarallisilta ja kuluttavilta noi kaikki suoritykset kyl näyttää... Kaipa se on vaan tää pk-puoli; sotien aikaista suorittamista, joissa koiran terveydellä ja hyvinvoinnilla ei niin väliä... 

Eteenmenoa yksi kappaletta, vietiin yhdessä lelu ja suoritettiin esteet välissä. Pitääkin ehkä kokeilla ensi kerralla niin, että kaveri vie lelun Kikin "huomaamatta" (kyllähän se oikeasti tietää, että joku sen lelun sinne vie) ja jos tää toimii, kokeillaan niin, että vien yksin lelun Kikin odottaessa autossa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa