Tokoharrastus numeroiden valossa

Minunhan pitäisi oikeasti tehdä järkeviä asioita, kuten tehdä erikoistumisartikkelia, työstää posteria, hakea töitä, siivota, treenata ym. Paljon hauskempaa on kuitenkin istua koneella, pyöritellä koekäyntitilastoja, juoda kokista ja siemailla cappucinoa.

Ihan mielenkiinnosta kaivoin koekäynnit koiranetistä ja kokosin ne yhteen. Tämä on itse asiassa ihan mielenkiintoista luettavaa. Ne jotka ei tiedä, Kikihän on kolmas tokokoirani. Sitä ennen kilpailin shelttini Kimin kanssa alemmissa luokissa ja bcu Zeron kanssa evl:ään asti.

Kuvaajat 1a ja 1b: Koekäyntien lukumäärä luokittain (vasemmalla) ja eri luokkien koekäynnit prosentteina kaikista koekäynneistä yhteensä (oikealla). 

Siitä huolimatta, että olen kisannut alemmissa luokissa kahdella koiralla, koekäyntejä on ylemmistä luokista selkeästi enemmän. Voittajaluokasta on ylivoimaisesti eniten startteja - kyllä, Zerolla oli vähän vaikeaa silloin :D Ylempien luokkien startteja (voi-evl) on tasan tuplat alempien luokkien startteihin verrattuna.

Kim kisasi ainoastaan kolmessa kokeessa, joten valtaosa koekäynneistä tulivat Zeron kanssa. Zeron kanssa keräsimme TK2-tittelin, voittajaluokasta haimme ainoastaan yhden pakollisen luokkanousutuloksen ja tokovaliotitteliä emme yrityksistä huolimatta saaneet kerättyä ennen eläkeikää. Huomioitavaa on, että kaikki koestartit on käyty ennen suurta sääntöuudistusta.

Kuvaajat 2a ja 2b: Koetulosten jakautuminen luokittain (vasemmalla) ja eri luokkien koetulokset (oikealla). 

















Tulosten valossa tokouramme näyttää varsin kirjavalta. Kuten vasemmasta kuvaajasta näkee, 1- ja 2-tuloksia on selkeästi eniten, mutta joukkoon mahtuu muutama 3- ja 0-tuloskin. Runsas kakkostulosten määrää lisää erityisesti voittajaluokan koekäynnit, joita oli peräti 12 kappaletta (ylempi kuvaaja).

Oikealla puolella on puolestaan esitetty tulokset luokittain. Alemmissa luokissa ykköstuloksia oli eniten, ylemmissä luokissa sen sijaan molemmista luokista saatiin tasan yksi ykköstulos. Alokasluokan ainoa 3-tulos tuli ensimmäisestä kokeestani Kimin kanssa, kakkostulokset alokas- ja avoimessa luokassa tulivat molemmat Zeron kanssa.

Vuosijana tokourastani vuodesta 2002 vuoteen 2019

Ihan hauska oli myös muistella koeuran alkua. Huh, miten kauan tätä onkaan tullut tehtyä!

28.4.2002 Kim tuli taloon täyttäessäni juuri 14 vuotta.
19.7.2006 Elämäni ensimmäinen tokokoe
20.9.2007 Zero tuli taloon ja aloitti samantien pentutokoilut
6.12.2010 Zero kuitenkin vasta kisasi ensimmäisen kokeensa
17.9.2011 Kisattiin ensimmäistä kertaa voittajaluokassa
23.11.2013 Saatiin vihdoinkin luokkanousuun oikeuttavan VOI1-tuloksen, 12. yrittämällä
27.4.2014 Startattiin ensimmäistä kertaa EVL:ssä, tuloksena 1-tulos.
8/2015 Zeron kuudes ja viimeinen koe ennen eläkkeelle jäämistä
3/2017 Kiki tuli taloon
11.5.2019 Kiki toivon mukaan starttaa ensimmäistä kertaa alokasluokassa :)

Aika paljon on kyllä vuosien varrelle mahtunut - paljon onnistumisia, paljon epäonnistumisia ja pettymyksiä sekä hurjasti tietoa ja taitoa koiran kouluttamisesta. Ehkäpä muutaman vuoden päästä voin lisätä taulukkoon pallon "Kiki TVA" <3

Lähteet: koiranetti, Zeron ja Kimin kisakirjat sekä blogikirjoitukset


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa