Valmennusryhmän huhtikuiset tokot, Ansun treenit

Ai miten pätevä pieni tyttö Kiki taas oli!

Vuoden ekat valmennusryhmän treenit saatiin käyntiin, oltiin vielä sudenpentuhallilla. Kiki keskittyi tämän hetken akuuteimpaan ongelmaan nimeltä seuraaminen. Lisäksi tehtiin stoppia sekä yhteiset häiriötreenit lopuksi.

Seuraaminen:

Ongelma: Toimii hyvin lyhyillä pätkillä, seuraamisessa sinänsä ei vikaa, mutta pidemmillä pätkillä ei keskity, lähtee seilaamaan ja etääntyy.

- Sinänsähän nättiä, pitää hyvin paikkaa ja on innokas
- Käännökset ihan hyviä, täyskäännöksessä helposti jää seilaamaan, nytkin eksyi tosi kauas, ennen kuin palasi takaisin seuraamaan.

- Mun palkkaaminen on liian epämääräistä. Naksautan ja jään ikään kuin jatkamaan seuraamista ja palkka tulee vähän epämääräiseen aikaan. Tämä voi lisätä sitä epämääräistä haahuilua Kikillä. Selkeämmin naks ja vapautus ja palkka, olipa se nyt sitten nami- tai lelupalkka.
- Paljon tapahtumia lyhyeen aikaan: saa koiran hieman skarppaamaan ja itse ottamaan vastuuta seuraamisesta. Tätähän olen jonkin verran tehnytkin ja sillä saa toki seuraamiskuviolle pituutta, mutta ei ole niin hyvin toiminut, koska ongelma on nimenomaan niissä pätkissä, joissa ei tapahdu mitään.
- Enemmän voisin tehdä sitä, että kontaktin tippuessa lähden jyrkästi eri suuntaan. Palkkaa ei tule paluusta, vaan kehu ja sitten tehdään uudestaan ja sitten superpalkka.
- Lyhyet liikkeellelähdöt kuten nytkin, ne kannattaa pitää mukana myös
- Käännöksiin kannattaa rakentaa isompi arvo, paljon palkkausta, että saisi niistä mahdollisimman kivat. Tarkoitus, että koira odottaisi käännöksiä niin innolla, että jaksaisi pidempääkin suoraa innokaasti.
- Häiriökestävyyttä paremmaksi. Sivulla ollaankin tehty, mutta tämä saatava ensin vielä vahvemmaksi. Pikkuhiljaa häiriöitä voisi lisätä myös seuraamiseen. Sillä tavalla koiran on pakko keskittyä paljon intensiivisemmin seuraamiseen. Tämä voisi todellakin toimia Kikille, just tolla tavallahan sain sekä sivulletulon että paikkamakuun tosi paljon parannettua.

Kaiken kaikkiaan Kiki tuntui keskittyvän seuraamiseen jopa harvinaisen hyvin. Oliko se juurikin häiriöisempi ympäristö vai kauhea into muutenkin tehdä vai mikä, mutta tuntu tosi kivalta. Väliaikoina se halusi puuhastella itsekseen, ei oikein meinannut pysyä maassa ja jopa äänteli. Toki tätä nyt harvemmin omissa treeneissä ja kokeissa tulee vastaan, että istutaan ja jutellaan, mutta ärsyttävää silti.

Stoppi:

Ongelma: Huonot stopit, en oikein ole koskaan osannut opettaa hyväksi yhdellekään koiralle.

- Siis joo, mä en ole ehkä koskaan tullut ajatelleeksi, että liikkeestä seisominen ja luoksetulon stoppi kannattaa opettaa kokonaan erillään. Aikaisemmille koirille olen aina opettanut samoista lähtökohdista ja käyttänyt ainakin alkuun samaa käskyäkin.
- Liikkeestä seisominen tehdään ravissa ja luoksetulo laukassa, joten sama opetustapa ei ehkä toimi molempiin.
- Mähän olen kokeillut sekä namin heittämistä että hypyn kautta stoppia. Jotenkin en ole ollut vakuuttunut kummastakaan täysin.

- Hyppy toimii kuulemma ihan hyvin yleensä jäävissä, siitä voi saada just sellaista napakkuutta. Luoksetulossa se ei kuitenkaan yleensä toimi kunnolla, koska vauhti on niin paljon kovempi.
- Hyppäys pitää saada vaan riittävän vahvaksi ensin edestä, ennen kuin alkaa siirtää sitä sivulle ja seuraamisen yhteyteen.
- Jäävissä olisi jo pikkuhiljaa aika yhdistää kaksi palasta, Kiki osaa kyllä stopata ja se osaa pysyä seisaalleen, nyt pitäisi vaan yhdistää kaksi palasta.
- Yksi tapa saada koira seisomaan paikallaan on pienestä vetää pannasta kevyesti eteenpäin, jotta koiran on pakko pistää vastaan. Kiki oli hämillään, mutta koirat yleensä tajuavat melko nopeasti mitä haetaan takaa.

- Luoksetulossa namin heitto on yleensä selkeästi parempi, koska saadaan koira kunnolla jarruttamaan.
- Näin aluksi luoksarin idea on enemmänkin se jarrutus, eikä niinkään seisominen.
- Luoksarissa naminheitto on ihan hyvä keino saada paremmin vauhtia, peruuttamisella harvoin saa hyvän vauhdin. Heitellään namia riittävän kauas, koira juoksee kohti ja aluksi annetaan tulla hyvinkin lähelle ja heitetään nami samalla kun annetaan käsimerkki. Mä olen surkea heittämään, mutta tarkoitus olisi heittää se koiran jalkojen juureen.
- Myöhemmin etäisyyttä kasvatetaa ja namin/lelun heittoa jatketaan vielä hyvin pitkään, vaatii yleensä paljon toistoja ennen kuin tulee koiralle rutiiniksi.

Yhteistreenit:

- Teemana kuunteleminen ja aivojen käyttö
- Ohjaaja lähettää koiran esim. namia heittämällä kauemmas, ohjaajan takana useita ihmisiä
- Koiran kääntäessä selän ohjaaja vaihtaa paikkaa ja joku muu tulee ohjaajan tilalle, koira kutsutaan luokse
- Jos koira on hereillä, se ei mene tarjoamaan luoksetuloa lähimmälle ihmiselle, vaan etsii ihmisten joukosta/takaa oman ohjaajan.
- Samaa voi tehdä myös noutona, Kiki ei tehnyt vielä sitä.

Kiki selkeästi hämmentyi aluksi, meni epävarmana istumaan mun paikalle tulleen ihmisen luokse, tuijotti sitä pitkään ja selkeästi raapi päätään, että mikä oli...?! Lähti sitten kiertämään ihmisiä haistellen huolellisesti kaikkia. Seuraavilla toistoilla selkeästi näki oppimiskäyrän, kun se yhä varmemmin etsi mua ihmisten joukosta. Tämä oli hauska hyvänmielen treeni, joka opettaa koiralle, että pitää olla tarkkana eikä vaan olettaa ja tehdä jotain, koska on ennenkin näin tehty.

Yhteenvetona siis: 
- Selkeämpi palkkaus seuruussa
- Käännöksiin isompi arvo - paljon treeniä, paljon palkkausta
- Häiriöitä paljon sivullaoloon ja myöhemmin seuruuseen
- Jääviin hyppäys vahvemmaksi edessä
- Voisi alkaa jo yhdistää hyppäys ja paikallaan seisominen
- Luoksetuloon naminheiton kautta napakat jarrutukset

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.