Ansun treenit, vol II ja sunnuntain Laama-Kiki

Lauantaina kauniissa auringonpaisteessa Navalan nurmella Ansun koulutus, osa kaksi. Päätin jatkaa seuraamisen työstämistä, tehdä vähän liikkeestä istumista ja pyytää vinkkejä palkattomuuteen, kun Kiki kokeessa kuumeni niin paljon.

Seuraaminen

Ansun mielestä selkeästi parantunut, varsinkin lyhyellä suoralla oli tosi nättiä ja tarkkaa. Käännöksissä edelleen valuu hieman ja erityisesti täyskäännöksessä kaartaa liian kauas eikä pidä kiirettä palata takaisin sivulle.

Kokeiltiin tähän ennakoivaa naksutinta, eli hieman sama idea kuin liikkeellelähdöissä, mitä olen tehnyt. Naksutetaan juuri ennen käännöstä ja palkka heti käännöksen jälkeen. Tätä kokeiltiin myös täyskäännöksessä ja toimi erittäin hyvin. Käännöksistä tuli samantien hyvin tiiviit ja intensiiviset.

Perusasentoon kysyin vinkkejä myös, kun tuntuu vähän unohtuneen. Tässä kokeiltiin sitä, että sanon seuraamiskäskyn juuri ennen pysähdystä ja siitä palkka. Erityisen hyvin tässä toimi, kun tätä tehtiin ensin muutaman kerran peräkkäin ja sen jälkeen jätetäänkin käsky sanomatta. Oli hyvä ja napakka, joten tätä ehdottomasti jatketaan. Samaa ajatusta voisi käyttää myös käännöksissä; tekee muutaman peräkkäin ennakoivalla naksulla ja jättää sen sitten pois ja superpalkka, jos on hyvä.

Liikkeestä istuminen

On mielestäni ollut hidas ja hieman epämääräinen, mutta oli nyt todella hyvä ja nopea. On selkeästi tauon aikana pohtinut tätä, viimeksihän ollaan treenattu varmaan pari kuukautta sitten. Kiki osaa yllättävän hyvin erottaa toisistaan eri jäävät, ainakaan toistaiseksi ei ole sekoittanut juuri yhtään. Tällä hetkellä mä luulen, että mun kannattaa panostaa enemmän seisomiseen, kun istuminen ja maahanmeno sujuvat niin hyvin.

Palkattomuutta

Tähän sain oikeastaan samat vinkit kuin mitä olen tehnytkin. Lyhyitä liikkeen osia peräkkäin palkattomina, liike ja sen perään siirtyminen ja sitten palkka ja panostaa sosiaaliseen palkkaan. Pitkiä palkattomia suorituksia ei kannata hirveästi tehdä, vaan tekee enemmän juurikin noita lyhyitä palkattomia pätkiä, jotta siitä tulisi vähemmän outo tilanne ja sosiaalinen palkka vahvistuisi vielä.

Noutoa

Pureskelee edelleen pidossa ja noudossa hieman, mutta tämäkin toimi tänään oikein hyvin. Varastamiseen pitää puuttua, mutta tämäkin on ehkä enimmäkseen treenaamattomuuden syytä. Eteentuomista ei osaa vielä, tähän kokeiltiin kahta tapaa:
1. Koira maahan, kapula sen eteen ja itse vähän matkan päähän. Tämä toimi ihan hyvin, otti kapulan ja tuli nätisti eteen, tosin hieman vinosti.
2. Koira maahan ja kapula itselle, koira nousee kapulaan kiinni. Tähän saa samantien suoruuden paremmaksi ja tämä tuntui itselle ehkä ensi alkuun paremmalta.

Häiriötreenit

Treenattiin paikallaolon käskytyksiä. Ensin rivissä käskytettiin maahan ja istumaan, seuraavaksi olimme ympyrässä ja jokainen teki omalla tahdilla. Kiki ei reagoinut muiden käskyihin, mutta se noudatti hieman tahmeasti mun käskyjä. Parhaiten toimi, kun tein kaukoina edestä, sivulla helposti jäi jähmettymään. Häiriö oli selkeästi todella iso, mutta positiivista on toki se, että on ymmärtänyt olla reagoimatta. Ansu sanoi, että on todella yleistä, että koira jossain vaiheessa lakkaa noudattamasta ohjaajan käskyjä, vaatii treeniä.

Sunnuntaina nokka kohti Nummelaa, johon saatiin edellisenä päivänä ex-tempore peruutuspaikka rallitokon avoimeen luokkaan.

Nämähän on Kikin ekat kokeet avossa eikä se kauhean vahvasti osaa esimerkiksi pyörähdystä. Hyppyä ja seisomisia sivulla ei olla koskaan tehty. Rata oli hirveän kivan oloinen eikä mitään mahdotonta ollut. Kyltti 15 on aina ollut vaikea, mutta sehän kuuluu jo alokasluokkaan. Seisominen paikallaan arvelutti ja toki kaikkia noita pyörähdyksiä ja pysähtymisiä ei olla treenattu.


Kiki oli todella outo, ihan laama eikä keskittynyt ollenkaan. Seuraaminen oli ihan hirveää eikä se tainnut kertaakaan katsoa mua päin. Käännöksissä meni miten sattui, pyörähdys ei onnistunut ollenkaan ja muutkin kyltit meni vähän väkisin vääntämällä.

Jostain syystä en itse hidastanut kyltillä 8, vaikka mielestäni ihan selkeästi hidastin. Kuulemma mä ainoastaan nopeutin kyltillä 9 :P Miten typerä virhe, joka maksoi aivan turhat -10p... Tosin syytän vähän Kikiä, sen matkalaukkuseuraaminen oli kerta kaikkisen hirveää, perusasennot mitä sattui ja koko ajan joutui houkuttelemaan. Jossain siinä kyltin 12 kieppeillä se meinasi singota kehästä ulos, kun joku roskapussi liehui tuulessa...

Muut virheet en edes muista, mutta harmittavan lähellä tulosta oltiin, nimittäin radalta saatiin 67 pistettä. Ärsyttää ihan suunnattomasti, sekä oma töppäily hidastuksessa että Kikin täydellinen lahnaus. Oli toki kuumaa eikä Kiki ehkä ollut tottunut siihen. En tosin muista viime vuodelta, että helle olisi erityisemmin haitannut sitä.

Alla video, jota en itsekään ole vielä katsonut, enkä tiedä haluanko edes katsoa...


Täytyy miettiä, mitä tämän rallitokon kanssa tekisi. Sinänsä ihan hauska laji ja varsinkin hyvä tokon ohella, kun joutuu väkisinkin miettimään vartalon hallintaa ja opettamaan oikean puolen seuraamisen, mikä on taas kropan tasapainon kannalta erittäin hyvä. Mun oma motivaatio treenaamiseen on vaan valitettavan huono ja yleensä menen kokeeseen täysin valmistautumatta, mikä ei toki edistä kisamenestystä. Koska en halua tokossa turhaan "kuluttaa" koiraa kisaamalla liikaa, niin ralli on itselleni oikein hyvä tapa hillitä kisahimoa. Aion nyt tämän vuoden aikana hankkia Kikille ainakin RTK2, mutta täytyy pohtia jaksanko sen jälkeen enää kisata kun mennään ylempiin luokkiin. Ongelma ehkä kaiken kaikkiaan on, että on niin monta lajia, jotka kiinnostaisi ja joita pitäisi treenata, ettei aika mitenkään riitä kaikkiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa