Hakumetsällä

Kiki tuntuu edistyvän hakutreeneissä huimaa vauhtia, oikein meinaa häkeltyä, kun pitäisi koko ajan keksimässä sille uusia haasteita treeneihin.

Mielikuvatreenit tuntuu ihan liian helpoilta Kikille. Sillä on ilmiömäinen muisti ja muistaa hyvin, vaikka viedään yhtaikaakin pari maalimiestä. Jo useammassa treenissä se ei tunnu oikein keskittyvän hommaan, vaan saattaa sivuuttaa maalimiehen kokonaan ja lähteä huitelemaan. Toki voidaan keskustella maalimiesmotivaatiosta ja palkasta, mutta ite tulkitsen sen ehkä enemmin niin, että tämä ei tarjoa sille kunnollista haastetta.

Hajuhakuja ollaan nyt viimeiset pari kertaa tehty ja ne tuntuvat toistaiseksi toimivan ihan hyvin. Edellisellä kerralla tosin olin itse työpäivän jälkeen aivan kuutamolla eikä treenit sen takia menneet kauhean hyvin. Maalimiehet olivat turhan lähellä keskilinjaa ja itse lähetin liian läheltä. Eilen maalimiehet olivat 40 - 50 metrissä ja itse pakitin reilusti taaksepäin, lähemmäs keskilinjaa lähettämään. Otti hajun ihan hyvin, vaikka oli todella tyyntä ja lähetyksissä ei ollut mitään ihmeellistä. Juoksi hieman siksakkia, koska prinsessa mutta itse ukkojen löytymisessä ei ollut ongelmia.

Lisää haastetta pitäisi nyt kuitenkin tähänkin saada, koska tämäkin tuntuu tosi helpolta Kikille. En kuitenkaan haluaisi siirtyä suoraan tyhjyyteen lähettämiseen, koska vähän pelkään, että Kiki alkaa siinä vaiheessa kyllä hortoilemaan. Sillä on todella kova saalisvietti, joten jänikset ovat ainakin tässä vaiheessa ehdottoman poissuljettuja. Näkö- ja ääniapuja voisi tietenkin kokeilla, tosin mua hieman jännittää näköavuissa se silmän käyttö. Kiki ei ole niin tyypillinen silmäkoira kuin bc pahimmillaan voi olla, mutta kuitenkin hieman on viitettä siitä.

Yksi villi ajatus tuli mieleen tässä aamulla: Jos kerran suoraan kohti tyhjää lähettäminen tuntuu liian isolta ja Kikillä on niin hyvä muisti, miksi ei yhdistäisi näitä kahta. Veisi maalimiehet entiseen tapaan sydänten avulla paikoilleen, sitten veisi koiran autoon ja joku muu tekee välissä. Tauon jälkeen voisi lähettää koiran suoraan maalimiehille, jotka tässä vaiheessa ovat siis valmiina piiloissa. Suorat hajuvanat tietenkin veisi suoraan ukoille, mutta tähän asti se ei ole ollut iso ongelma Kiiralle. Sitä paitsi tätä ei olisi tarkoitus tehdä kauhean pitkään vaan sen verran ainoastaan, että ymmärtäisi irrota myös kohti tyhjää.

Tarkkana pitää olla jatkossa myös siinä, että ei sijoita maalimiehiä kaikkein ilmeisimmille paikoille, kuten isojen kivien, kantojen ym. taakse. Hämypiiloja voi ja kannattaa pitää jatkossakin mukana, esim. kevythäkkejä, pressuja ym. Näihin Kiki selkeästi reagoi, zoomaili jo keskilinjalla, että tuolla on pakko olla joku. Tähän on siis hyvä kiinnittää jatkossakin huomiota. Maalimiesten piiloutumisessa olen nytkin tarkkana ja ohjeistan aina piiloutumaan kunnolla. Mikä olisi mielenkiintoista vielä selvittää olisi pressun ja verkon näkyvyys. Hieman nimittäin epäilen, että sileäpintainen, valoa heijastava pressu voi jopa lisätä maalimiehen näkyvyyttä koiran silmissä. Pitää ehkä käydä ostamassa verkkoa ja tarjota sitä jatkossa maalimiehille.

Oman kehityksen on tässä haussa huomannyt kyllä aika hyvin. Nyt kun vertaan itseäni aikaan, kun Zeron kanssa lajia aloittelin niin on kyllä iso ero. Koiran lukeminen on selkeästi helpompaa kuin ennen, lähetyksissä olen paljon tarkempi esimerkiksi suunnista, omasta rintamasuunnasta ja muistan aina tarkistaa koiran suoruuden. Nämä olivat aivan sikavaikeita aluksi. Keskilinjan hahmottaminen on edelleen hankalaa ja vieläkin mielelläni lähettäisin joko eteenpäin tai taaksepäin aluetta. Treenien suunnittelu on helpompaa, koska mulla on jonkinnäköinen ajatus olemassa, miten haluaisin edetä ja miltä toivon lopputuloksen näyttävän.

Kiiralla taitaa muutenkin olla aika ilmiömäinen nenä. Kiinnitin huomiota mm. viime treeneissä, että ensimmäisen ukon takana oli viety jo valmiiksi ihmisen hajuinen vaate seuraavan koiran hämäystä varten. Kiki tuntui reagoivan siihen selkeästi - voiko tämä tosiaan olla näin helppoa...?! Mulla on ehkä maailman taitavin pikku palveluskoira :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.