Kikin hakutreenejä

Hakuilemassa Anidentin takana, sopivasti 20 astetta ja mieto tuuli.

Kiki teki haussa jonkinnäköisen läpimurron tekemällä ensimmäisen suoran piston 50 metriin ilman apuja. Tää on jostain syystä ollut mulle jonkinnäköinen kynnyskysymys ja tuntuu mahtavalta, että vihdoin ollaan näin pitkällä!

Ensimmäisenä tehtiin hajuhaku niin, että käytiin ensin hakemassa haju, sen jälkeen Kiki hetkeksi autoon odottamaan seuraavan koiran vuoron ajan. Sen jälkeen lähetin ukolle, meni melko suoraan ja löysi heti. Tämä sama taktiikkahan ei mielikuvien kanssa toiminut ollenkaan, koska Kiki kuumeni niin paljon, mutta tämä sujui oikein hyvin. Tätä voisi kokeilla lisääkin ja niin, että hakisi vaikka kahdenkin ukon hajut kerralla.

Toinen ukko oli suora lähetys jonnekin etukulman tienoille rinnettä ylämäkeen. Tuuli hieman siitä suunnasta, joten Kiki sai siitä vähäsen apua. Kiki nosti nenäänsä kyllä mun osoittamaan suuntaan, mutta meni ihan kummallisella banaanilla. Se kääntyi oikealle aluetta eteenpäin ja meinasi jo tehdä tosi nätin tyhjän, olin jo kutsumassa sitä pois, kun Kiki kääntyi kannoillaan ja ampui maalimiehen luokse. Ehkä tuuli oli sittenkin hieman viisto ja Kiki sai hajun vasta käännyttyään.

Kolmas ja neljäs otettiin ääniavulla. Kolmas oli aika haastavassa pusikossa ja luulen, että ääni kaikui hassusti, koska sekä Kiki että edellinen koira menivät melkein etukulman kautta, kääntyivät siitä eteenpäin ja löysivät sitten sujuvasti. Neljäs oli taas oikein hyvä, joskin tässäkin meni vähän outoa siksakkia. Koko ajan tiesi kuitenkin minne ollaan menossa, joten en tiedä kuinka paljon tästä tarvii ottaa painetta...

Voisi vähän aikaa vielä jatkaa noilla viivästetyillä hajuhauilla, tämä voisi toimia ihan hyvin. Sen lisäksi suoria lähetyksiä ilman apuja, jos on sopiva metsä ja sopivat olosuhteet. Selkeästi se osaa irrota ja etsiä itse, joskin haluaisin vielä vähän suorempaa ja määrätietoisempaa etenemistä sinne suuntaan, mihin mä lähetän. Mitään eteneviä ei vielä tehdä, kannattaa nyt ensin vahvistaa ihan suoraa eteenmenoa vielä aika paljon. Riskinä on, että koira alkaa oikaista jossain vaiheessa, jos kauhean aikaisin alkaa tehdä etenevää. Ei siis edetä liian nopeasti, tehdään nyt kunnolla pohjat.

Lyhyt yhteenveto Kikin haku-urasta: 

Luin eilen Zeron haku-juttuja ja tajusin, että jonkinnäköinen yhteenveto silloin tällöin mitä siihen asti ollaan tehty, voisi olla paikallaan. Se helpottaa ainakin myöhemmin lukemista. Joten...

Aloitettiin Kikin kanssa 2018 Vekoran ryhmässä sen ollessa 1,5-vuotias. Pohjat lähdettiin rakentamaan siten, että ensin halusin luoda ihan vaan idean, mitä metsässä tehdään, hajutyöskentely otettiin mukaan vasta myöhemmin. Aloitimme siis mielikuvista, joilla sain aika hyvin vahvistettua irtoamista, suoraa etenemistä ja ylipäätään rakennettua asennetta koko touhuun. Kikillä tuntui olevan ilmiömäinen muisti, joten aika pian alkoi tuntua, että haasteet loppuivat kesken.

Seuraavaksi tehtiin hajuhakuja, joilla oli taas tarkoitus saada Kiki oppimaan nenän käyttöä. Samalla tavalla kuin aikaisemminkin maalimiehet olivat aluksi hieman lähempänä ja aika pian ne siirrettiin takalinjan tuntumaan. Treenit loppuivat muistaakseni jo kesän jälkeen, kun ei oikein saatu porukkaa kasaan, joten melko pitkä tauko tuli ennen kevättä.

Keväällä jatkettiin mielikuvaharjoituksista, joista tosin aika pian loppui haaste kesken. Siirryttiin siis takaisin hajuhakuihin ja vahvistettiin nenän käyttöä. Seuraavaksi haettiin kaksi hajua ja lähetin vuoronperään, joskin Kiki tuntui vähän hämmentyvän tästä. Mielikuvia ja ääniapuja tehtiin vaihtelun vuoksi, jotta saisin myös kunnolla suoraviivaista etenemistä vahvistettua. Nyt viimeisimpänä tehtiin viivästettyä hajuhakua ja suoraa pistoa, joka menikin ihan hyvin.

Tässäpä lyhykäisyydessään Kikin treenit tähän asti. Jatketaan varmaan noilla viivästetyillä hajuhauilla ja voisi kokeilla uudestaan kahden hajun hakemista vuoronperään. Ääniavut toimivat ihan hyvin ja voisi niitäkin ottaa väliin, samoin suoria lähetyksiä sopivassa maastossa ja ilmastossa.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.