Suunta kohti eteenpäin!

Alkuviikko on vähän hämärän peitossa, jotain kai treenattiin, tokoa muistaakseni. Vielä kun muistaisi, mitä... Päivä oli muistaakseni maanantai, tiistai puolestaan pidettiin lepoa. Kait.


Keskiviikko 


Hakutreenit Anidentin takana oikeanpuolimmaisessa maastossa. Ei juurikaan tuulta, lämpötila noin 18 astetta, poutaa. Tänään testattiin Kikitiinan muistia oikein kunnolla yhdellä viivästetyllä ja kahdella yhtäaikaisella hajuhaulla.

Ensimmäisellä ukolla sai hyvin jo kaukaa hajun ja muisti autosta tullessa vielä hyvin ukon paikan. Hieno, suora pisto siihen. Seuraavaksi haettiin ensin vasen ja sitten oikea haju. Vasemmalta sai jo tosi kaukaa, oikealla sen sijaan kävelin melkein maalimiehen päältä ennen kuin olin varma. Nätit suorat pistot kyllä molempiin, mutta joutui hetken kiertelemään ja kaartelemaan, ennen kuin kunnolla sai tarkennettua maalimiehen. Oikea oli erityisen vaikea; samassa kohdassa eksyi myös kaksi muuta koiraa, joten selkeästi se kohta oli jotenkin hankala.

Viimeisenä oli tarkoitus ottaa ihan yksinkertainen suora ääniavulla, joka loppujen lopuksi osoittautui kaikkein vaikeimmaksi. Kiki joutui etsimään aika pitkään, ennen kuin ukko löytyi. Mun ajatus olisi ensi kerralle, että otettaisiin kahdelta ukolta hajut, jonka jälkeen Kiki autoon ja yritetään siitä sitten hakea kaksi maalimiestä. Kolmas ja neljäs pisto voisi koittaa saada jotenkin helpommaksi. Myös näköapua tekisi mieli vähäsen kokeilla, jatkossa niitä voisi hyödyntää esimerkiksi etenevien opettelussa. Tässä vaiheessa mä luulen, että niillä tuskin enää kauheaa hallaa tekee.

Lueskelin Zerpan hakutreeneistä aikani kuluksi ja noooo, ollaan me Kikin kanssa ehkä ihan vähäsen päästy helpommalla :D Toki mulla on nyt enemmän tietoakin ja treeniryhmässä on pitkän linjan hakuihmisiä, joilta saa tosi hyviä neuvoja. Silti tuntuu, että Kiira on myös varsinainen luonnonlahjakkuus tässä lajissa ja hyvä niin <3


Torstai


Suskin tottista taas, tällä kertaa teemana seuraaminen jatkuu, täyskäännös (vasemmalle) ja jäävit.

Seuraaminen on ihan selkeästi ottanut aimo harppauksen eteenpäin, jopa Suski huomasi :) Kokeiltiin erimittaisia pätkiä ja testattiin sitten pitkää suoraa. Helposti päästiin hyvällä seuraamisella hienolla kontaktilla 40 askelta, tosin noin siinä 30 - 35 askeleen kohdalla hieman meinasi nuokkua pää. Pitää ensi kerralla kehua just ennen sitä ja pikkuhiljaa pidentää matkaa. Edelleen pitää itse muistaa, ettei koiraa tarvitse kehua ihan koko aika vaan ainoastaan välillä. Pitää myös muistaa, että leikkimisen aikana koira aina jossain määrin purkautuu, joten sitäkin kannattaa miettiä. Namipalkka toimii siinä mielessä tuollaisessa suorassa paremmin, jos haluaa välipalkata suoran aikana nopsaan. Tällöin koira ei myöskään pääse purkautumaan samalla tavalla. Mahtava lelupalkka sitten suoran lopuksi.

Seuruussa ei nyt edistänyt eikä poikittanut ja käännös vasemmalle toimi oikein hyvin. Palkkauksesta Suski kommentoi sen verran, että vasemmasta taskusta palkattaessa koira kyllä pyörähtää mun taakse, mutta se pyörähtää oikean kautta eli takapää aukeaa aina palkattaessa. Tähän täytyisi melkein opettaa se pyörähtämään vasempaan päin tai palkata eritavalla. Suski kehotti enemmin kääntymään äkisti koiran eteen ja palkkaamaan siitä.

Täyskäännös vasemmalle on itselleni suurempi haaste kuin koiralle, tosin toivoisin parempaa takapään käyttöä ja ylipäätään parempaa sivulletuloa tuollaisissa kohdissa. Mulla on tapana hidastaa huomattavasti ennen täyskäännöstä, mistä ei ole tokossa koskaan huomautettu mutta tottiksessa ilmeisesti aika epätoivottavaa. Se mun tokossa käyttämä askelkuvio ei siis oikein toimi tässä tilanteessa, koska väkisinkin hidastun. Sellainen sotilasmainen äkkikäännös vasemman jalan varassa toimii huomattavasti paremmin. Seuraavaksi pitää muistaa se, että täytyy kävellä samaa linjaa takaisinpäin, mistä tulinkin. Tähän kyllä melkein tarvitsisin apuviivan :D

Lähden helposti kääntymään liian nopeasti, jolloin Kiki ei pysy perässä. Pitää siis muistaa olla toisaalta riittävän hidas, ettei se jää jumimaan mun eteen. Kiiran käännöstä ja kropan käyttöä voisi vahvistaa tekemällä paljon 360° käännöksiä samaan tapaan kuin rallitokossa. Tähän täytyy myös löytyä oikea tempo, jotta peppu ei toisaalta ehdi maahan ja toisaalta koiruus pysyy mukana. Muutama ihan hyvä toisto saatiin aikaiseksi, joskin tätä täytyy vielä hinkata paljon lisää.

Jäävit kokeiltiin vuoronperään. Maahanmeno on mielestäni ollut turhan hidas, mutta tässäpä ei ollut minkäännäköistä ongelmaa nytten. Oikein nätisti plätsähti maahan. Olen jonkin verran tätä nyt treenannut ihan vapaana ja avustanut sitä ihan kädellä näyttäen. Selkeästi tämä on jo nopeuttanut maahanmenoa. Lisäksi seuraaminen on ihan eri näköistä kuin muutama viikko sitten ja tämäkin varmasti edesauttaa nopeaa plätsähtämistä.

Istuminen oli tosi nättiä myös, vaikka tätä ei olla treenattu toooodella pitkään aikaan. Peppu meni maahan nätisti samantien ja pysyi kivasti. On kyllä kumma, miten se ei ole koskaan sekoittanut keskenään näitä jäävejä. Zeron kanssa näitä joutui hinkkaamaan niin paljon ja niin antaumuksella...

Muutama minuutti jäi, joten kokeiltiin äkillistä ääntä seuruun aikana. Kentällä oli aika paljon muita treenaajia, joten en viitsinyt kunnon paukkuja ottaa siihen saumaan. Ihan pelkkä käsien taputus oli aika hyvä häiriö, pää kääntyi joka kerta. Tosin, tässäkin taas ohjaajalla olisi pienen koulutuksen paikka, nimittäin hidastin jostain syystä selkeästi ja jäin hiippailemaan. Ihan kummia juttuja kyllä. Mitään ongelmaa taas ei ollut, kun kävelin päättäväisesti vauhtia muuttumatta. Voi huoh, sanon minä.


Lauantai


Ansun treenit aurinkoisella Navalan nurmella. Ohjelmassa stoppia, täyskäännös (oikealle), kiertoa ja liikkeiden välejä.

Stoppi toimii hyvin hitaasta vauhdista ja nyt myös ihan sivulta, joskin vielä näytän käsimerkkiä. Isommasta vauhdista sen sijaan en ole saanut kunnon stoppeja. Tässä saatiin neuvo, että ihan reilusti ja pitkän aikaa vielä lelu mukaan. Keltainen pallo toimi aika hyvin. Tapoja on oikeastaan kaksi: osa heittää koiran taakse, jolloin on tietenkin riski, että koira kääntyy tai yrittää tehdä jonkinnäköisen itsemurhaloikan saadakseen pallon, tai, pallo heitetään koiran jalkoihin, mikä taas vaatii meikäläistä parempaa heittokättä. Emäntä joutuu siis heittokouluun, koska jälkimmäinen tapa kuulostaa huomattavasti järkevämmältä. Tuolla tavalla lopputuloksena onkin usein näyttävät jarrustopit. Ihan hyviä toistoja saatiin aikaiseksi, uskon, että näistä voi tulla ihan hyvät. Nyt olen tehnyt niin, että näytän käsimerkkiä oikealla ja heitän pallon vasemmalla. Tätä voi toki vielä miettiä, koska oikea käsi on aika paljon hieman parempi heittämään...

Täyskäännöstä oikeaan olen koittanut työstää ennakoivalla naksulla, joka on toiminyt hyvin peruskäännöksissä. Täyskäännökseen en kuitenkaan ole saanut sellaista tiiviyttä, mitä olin toivonut. Tähän oli yksinkertainen vinkki, mitä en ole itse hoksannut. Heti käännöksen jälkeen pysähdys, mikä korostaa sitä, että koiran pitää olla skarppina ja hakeutua oikeaan paikkaan. Esin tehtiin kolme toistoa avustettuna namilla, sen jälkeen muutama käännös ilman avustamista. Tämä toimi kyllä tosi hyvin ja ehdottomasti jatketaan näin. Toistaiseksi otan vielä yhden apuaskeleen koiran suoristamiseksi, mutta varsinainen idea olisi pysähtyä ihan samantien käännöksen jälkeen, jolloin ihan oikeasti koira joutuu keskittymään käännökseen.

Tässä samalla myös ilmeni Kikin iso ongelma nimeltä huono perusasento. Se jää ihan hirveän helposti vinoon, varsinkin tullessa edestä. Näitä onkin tosi paljon: noudot, luoksari, hyppy... Vinous on melkein aina minusta poispäin, eli peppu liian ulkona. Tämä pitää nyt ottaa ihan todelliseksi kuuriksi ja saada kunnolla toimimaan. Ihan namilla avustamalla lähdettiin nyt liikkeelle ja samalla tavalla kuin äsken, muutaman avustetun toiston jälkeen ilman apua ja siitä jättipalkka. Ihan jo lupaavan näköisiä toistoja saatiin, mutta paljon treeniä tämä vielä vaatii, jotta saan tästä oikeasti hyvän.

Kierto itsessään on todella nätti ainakin nyt näiltä etäisyyksiltä, mitä ollaan tehty (suunnilleen avoa vastaava matka). Kierto on tosi tiivis molempiin suuntiin tehtynä sekä tullessa että mennessä. En koskaan ole tätä erityisemmin opettanut, joten ainakin tämän sain ihan ilmaiseksi. Heti vireen noustessa ja epävarmuuden kasvaessa Kiki alkaa purra tötsää. Ansu arveli sen johtuvan epävarmuudesta, jos matka yhtään kasvaa. Olen ehkä liian kaavamaisesti tehnyt aina samalta etäisyydeltä, joten täytyy pikkuhiljaa nostaa sitä. Hyvä tapa on myös jättää koira kauemmas ja tulla itse lähemmäs, tätähän hyödynsin Zerolla paljon myös häiriöiden opettelussa. Häiriöitä ei ehkä ihan vielä kannata ottaa mukaan ennen kuin saa etäisyyden kunnolla kasvatettua, mutta toki tuskin niistä haittaakaan ole. Molempiin suuntiin kierrätys on koiran kropan kannalta erittäin hyvä juttu ja voi myöhemmin toimia myös kuuntelutreeninä. Tällä hetkellä se tuntuu vähän vielä sekoittavan nuo kaksi toisinaan.

Liikkeiden välejä lopuksi. Olen nyt enimmäkseen antanut Kikin itse tarjota vapaamuotoista seuraamista, mutta nyt voisi liittää siihen myös käskyn. Vähäsen olen jo liittänytkin, mutta sen voisi tehdä ehkä vielä vähän varmemmaksi. Siten mulla on esimerkiksi kisoissa väline, jolla saan tarvittaessa koiran haltuun. Vähän vaan toivon edelleen siirtäväni enemmän vastuuta ja aloitteellisuutta koiralle, ettei minun tarvitsisi kaikkea tehdä. Tehtiin siis ihan sitä, että kävelen reilusti toiseen suuntaan, jos alkaa haahuilla. Kikillä on kyllä kova kiire mun perään ja tarjoaa nättiä sivulla kävelyä, joten yritystä ja ymmärrystä selkeästi on. Yksinäni olen tätä tehnytkin, mutta jotenkin liikkuroidessa tuntuu hassulta kävellä päinvastaiseen suuntaan. Tätä täytyy kuitenkin treenata lisää. Muuten mielestäni edistystä on tapahtunut tosi paljon ja turha haahuilu jossain määrin jäänyt pois. Möllikisat voisivat olla aika kova sana lähitulevaisuudessa. Siellä voisi palkata pelkästään liikkeiden väleistä ja seuraavan liikkeiden alkuja.

Häiriötreenit: Tänään keskityttiin liikkuvaan häiriöön. Ensin tehtiin ihan perinteinen paikkamakuu, kaksi minuuttia. Kiki pysyi nätisti kyllä koko ajan, mutta noin 1,5 minuutin jälkeen pää alkoi pyöriä kuin väkkärä. Huomautin siitä vähän ja kehuin rauhallisesti, kun oli skarppina. Enemmän pitäisi kuitenkin kiinnittää tähän huomiota ja huomauttaa pälyilemisestä. Ihan lopuksi valahti lonkalle. Tämä pitäisi korjata heti valahtaessa eikä vasta jossain vaiheessa. Mun täytyy siis itse tulla vielä lähemmäs, jotta voin puuttua asiaan heti.

Seuraavaksi pareittain paikalla makaamista tai istumista ja luoksetuloa. Ensin tehtiin ihan vierekkäin, mikä oli Kikille selkeästi haaste, mutta pysyi kuitenkin kivasti. Sen jälkeen luoksetuloa tekevä koira oli noin 10 metriä taaempana, mikä oli vielä isompi haaste Kiiralle. Toistojen myötä Kiki parani ihan huimasti, ensimmäisellä oli vielä aika hilkulla, että olisi lähtenyt, viimeisellä tyytyi vilkaisemaan. Sekä istuminen että makuu toimii hyvin, vaikka istumista ei ihan hirveästi ollakaan vielä treenattu kodin ulkopuolella.

Nyt meillä on taas paljon eväitä sekä tokoon että tottikseen. Eteenpäin ollaan kyllä selkeästi menty jo lyhyessä ajassa, joten näin jos jatketaan, niin Kikistiinahan saattaa päästä kisaamaan vielä tämän vuoden aikana!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.