Tokoa, tottista ja auringon pilkahduksia

Torstaina tottista Pipsan kanssa Navalassa. Saatiin oikein hyvät treenit, joihin sisältyi luoksetuloa, hyppyä, maahanmenoa ja seuruuta.

Luoksetulossa keskityin lähinnä loppuun, ettei törmäisi. Tulin ensimmäisellä toistolla askeleen verran lähemmäs, kun oli ehkä viiden metrin päässä. Seuraava oli ilman apuja ja meni erittäin hyvin. Tuli reippaasti ja pysähtyi kuin seinään juuri kosketus/koskemattomuusetäisyydelle. Tältä mä toivoinkin, että meidän luoksetulo jonain päivänä näyttäisi.

Hypyssä keskityttiin taas korkeushyppyyn, valitettavasti korkeutta ei saanut nostettua enempää kuin 70 senttiin. Tokohyppyyn pitää rakentaa jostain lisää palikoita. Ylipäätään en ihan hirveästi tykkää noista kiinteistä esteistä, se Gappayn pressuestekin on metallia ja tosi raskas kaataa, joten ei kauheasti auta sekään. Aloitettiin 50cm lämmittelyhypystä, siirryttiin 60 senttiin, johon kolautti ensimmäisellä toistolla, seuraavat menivät kuitenkin hyvin. 70 senttiä meni ilman vaikeuksia. Pitää selkeästi miettiä tulevaisuudessa treenejä, nostaako kauheasti korkeutta ylös-alas vai aloittaako suoraan treenit jostain tietystä korkeudesta, jos Kikin on vaikea arvioida muuttuvaa korkeutta. Muuten se vaikuttaa aika kiltiltä, se tekee kyllä parhaansa ja haluaa päästä yli omin voimin. Takajalat ovat toistaiseksi vielä hieman kropan alla, joskin mielestäni se ojensi ne jo hieman paremmin kuin viime treenissä.

Maahanmenossa en tehnyt muuta kuin nopeutta. Tämän toteutin ihan vaan nami kädessä näyttämällä. Nopeita toistoja saatiinkin aikaiseksi, tarkoitus on, että Kiki putoaisi suoraan jaloiltaan maahan.

Seuraaminen haukuttamisen kautta meni taas erinomaisen hyvin. Saatiin jo pituuttakin reilusti lisää ja keskittyminen oli hyvää. Häntä oli korkealla ja heilui kuulemma koko aika. Kokeilin pari vasemmalle käännöstäkin, nekin olivat oikein hienoja.

Sunnuntaina tokoa yksikseni kaukalolla, ohjelmassa ruutua, stoppia, maahanmenoa ja noutoa.

Ruudussa keskityin nyt ihan paikkaan ja tein kaikki toistot alustalla vaihdellen välillä tulosuuntaa. Pari kertaa hieman epäröi/ennakoi lelua, kun kääntyi katsomaan minua. Vahvistin myös ihan pelkkää alustaa lähempää. Hieman on vielä hidas menemään ruutuun, mutta olen aika varma, että vauhtia tulee kyllä lisää ajan myötä. Kiki ja hidas juoksu ei vaan ole sellainen yhdistelmä, joka kuulostaa mahdolliselta skenaariolta pidemmän päälle. Koitin myös palkkailla seisomisesta, koska nyt toistaiseksi se lähtee samantien tulemaan alustalta mun luokse. Mun pitää tosin itse vielä miettiä, käytänkö samaa stop-käskyä kuin esimerkiksi jäävissä vai keksinkö jotain muuta. Tajusi aika pian idean, joskin kovasti yritti liikutella tassuja vielä käskyn jälkeen.

Stoppi menee edestä oikein hyvin ja olen ehkä jopa vähän saanut käsimerkkiä vähennettynä. Kauempaa ja hieman isommasta vauhdista stoppi on kuitenkin aika hidas ja ottaa askeleita välillä. Tähän kaipaisin hieman vielä vinkkejä. Sivulta stoppi toimii hyvin, jos näytän vielä kunnolla käsimerkin. Ilman käsimerkkiä hiippailee hieman epävarmana mun perässä käskyn jälkeen.

Maahanmenossa halusin taas tehdä vauhtia, mutta tällä kertaa ilman käsiapua. Palkkasin lelulla nyt vaihtelun vuoksi ja Kikiin tulikin heti vauhtia. Tipahti maahan suorilta jaloilta juuri kuten toivoinkin. Selkeästi tämä on parempi näin ja treenataan sitä paikallaan pysymistä leluista huolimatta ihan erikseen.

Noudossa puolestaan työn alla on palautus, koska se on aika paljon hitaampi vielä kuin menomatka. Lelulla hetsaaminen heti noston jälkeen toimii ihan hyvin, annoin nyt tuoda aika lähelle. Pari toistoa vielä niin, että juoksen pakoon, se toimi ehkä vieläkin paremmin. Kyllä tästä hyvä tulee.

Ihan tosi lyhyt seuruupätkä. Ei mennyt ihan niin hyvin kuin Navalassa, olikohan se hämmentynyt tilanteesta vai mitä. Tuntui myös hieman painavan ja edistävän, vasemmalle oli hankala kääntyä. Pitää vähän vielä työstää tätä.

Mulla on taas ihan hyvä fiilis tokonkin suhteen. Sanotaan näin, että suomenmestaria tästä nyt tuskin tulee, mutta jos saan Kikin edes tokovalioksi lupaan kyllä olla onnesta soikeana ja litteänä. Olen nyt ollut joka treenissä kehääntulon kanssa tosi tarkkana. Rynnimään ei saa lähteä eikä kentälle lähdetä ominpäin. Annan Kikin tarjota sivulla seuraamista ja palkkaan siitä usein. Kentälle mennään yhdessä ja yleensä haahuilen hieman ympäriini ja palkkailen seuruun tarjoamisesta. Tänään Kikistiina teki jo aivan superhienon kehääntulon, jäi odottamaan mua, kun irrotin hihnan ja samantien alkoi tarjoamaan nättiä seuraamista. Istahti heti hienosti perusasentoon, kun pysähdyin ja piti katsekontaktia tiiviisti. Toki oltiin nyt yksin, mutta hyvä alku tämäkin, että ylipäätään tietää mitä haen.

Zerppaliisa on nyt taas päässyt suht ahkerasti mukaan treeneihin tekemään rallitokoa. Se on jotenkin niin herttainen ja söpö ja ihan yllättävän taitavakin, joskin kuulo on selkeästi heikentynyt. Kovassa tuulessa tai metelissä se tekee ihan mitä sattuu ja luulen, että se johtuu nimenomaan siitä, ettei kuule käskyjä. Puolenvaihdot menevät suht hyvin, oikealla käännökset oikealle menee nihkeästi, vasemmalla sen sijaan käyttää kroppaa hyvin. Askel-seiso tuottaa hankaluuksia, Zero ei vaan kerta kaikkiaan ymmärrä. Jää myös helposti tosi vinoon. Tänään sain ehkä jonkinnäköisen idun kasvatettua sen aivoissa. Täytyy itse muistaa, että käsimerkit on ihan sallittuja ja varsinkin heikkokuuloisen koiran kanssa selkeät merkit helpottaa kommunikointia. Yritetään saada syyskuun piirimestaruuskokeisiin joukkuetta, niin Zero pääsisi mukaan kisaamaan pitkästä aikaa. Jospa yrittäisi nyt vielä saada sille sen RTK3 -tittelin.

Ensi kerralla toko/tottis: 
- Seuraamista vähän enemmän, testaa jääkö edelleen edistämään
- Noudon pysymistreeni monella kapulalla
- Paritreeninä esim. noutoa, luoksaria tms. - vahvista paikallaan pysymistä
- Vinkkejä tarvitsisin noudon luovutukseen, se ei oikein edisty
- Stoppia nopeasta liikkeestä, siihen vinkkejä
- Kiertoa häiriökapuloilla ja/tai hypyillä
- Kierron paluu samalla idealla kuin luoksetuloa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.