Päiväretki Hyvinkäälle

 Kikillä oli rankka päivä, kun mentiin Pian ja Boltin kanssa Hyvinkään hallille treenaamaan. Halli oli varattu pariksi tunniksi ja viereisellä kentällä tehtiin aksajuttuja. Ohjelmassa siis mielentilaa, liikevälejä ja vähän kaikkea (kosketusalustaa, liikkeestä seisomista, jäävien erottelua, seuraamista, noutoa, paikallaoloa ja pari kiertoa)

Aluksi kävi tosi kuumana ja eka puolituntinen meni ihan vaan mielentilan kanssa vääntäessä. Syötin nameja, tehtiin temppuja ja mitä nyt normaalistikin teen oikean mielentilan saavuttamiseksi. Alkoi toimia ihan yllättävänkin hyvin ja sain tehtyä jopa pientä seuraamispätkää ihan kohtuullisesti. 

Kosketusalusta alkaa toimia hieman, iskee nyt ihan sujuvasti etujalat alustalle. Paikalla seisomista tehtiin myös, ohjasin alustalle ja liikuin, hypin ja heiluin. Hyvin pysyi. Etunamilla pystyy hyvin myös menemään sen taakse heilumaan, kun se keskittyy tuijottamaan namia. 

Paikalla oleminen Boltin vuoron ajan oli tosi vaikeaa, ei millään meinannut pysyä (jätän sen ihan vaan käy siihen -käskyllä makaamaan), vaikka ei mitään vauhtiliikkeitä tehty. Ihan hyvää paikallaolotreeniä sekin, ilman että tekee varsinaista paikkamakuuta. Ihan lopussa tein ihan oikeata paikallaoloa Boltin suorittaessa kierto-ohjattua (Kiki oli ihan siinä vieressä ehkä 5m päässä noutokapulasta), oli selkeästi tosi vaikeaa, mutta pysyi (itse olin tosin ihan sen edessä). 

Liikkeestä seisominen toimi ihan superhyvin, tein muutaman toiston ensin niin, että edessä avulla, sitten ilman, sitten sivulla avulla, sitten vähän pienemmällä avulla ja lopuksi kokonaan ilman. Mä luulen, että tämä taktiikka toimii hyvin apujen poisopettamiseen. Nyt oli hyvät stopit eikä jäänyt himmailemaan sivulle et mitä tehdä. 

Jäävien erottelut ovat edelleen vaikeat, hirveän helposti jää nyt seisomaan, kun pitäisi istua. Tuntuu, ettei se oikein hahmota sitä korjaustakaan. Tein nyt kuten Sirke opasti, että kun tekee väärin, tehdään se asento, jonka se teki väärin, uudestaan. Tässä nyt lähinnä vaan tuntui, että vahvistin entistäkin enemmän seisomista... 

Liikevälejä ja käskytyksiä, tässä liikkumiset sujuvat melko hyvin, selkeää edistystä tapahtunut. Pientä ääntä pääsee välillä tosin. Tässä pohdittiin, että voisi opettaa jotain turhia temppuja väliin, jotka sen pitää tehdä hiljaa ennen kuin pääsee jatkamaan varsinaista tokoa. Tyylii mun takana kiertoa, pyörimistä jne jne. Kiki osaa monta temppua vähäsen, mutta ei mitään sillee kunnolla ilman käsimerkkejä. Näissäkin vaan ehkä kaikissa on se ongelma, että ne temput kuumentaa koiraa. Onko se sit hyvä, en tiedä. Jos pointtina on hiljaa tekeminen, niin sinänsä pitäisi myös noita pyörimisiä osata tehdä hiljaa. 

Ennakoi aika pahasti sivulla ollessaan, kun käsken maahan, nousee itsenäisesti. Tähän pitää keskittyä. Nyt kokeiltiin sekä liikkurin käskyjä että mun hämykäskyjä. Mua se ei oikein kuuntele, liikkurin ohjeissa se on tarkka (ei hevillä siis mene ansaan liikkurin käskystä). Näitä pitää tehdä paljon. 

Liikkurin hämykäskyjä ei enää oikein kuuntele, tässä se osaa skarpata. Paljon ollaan tehty esimerikisi ihan sivulla ollessa, että yritetään saada se maahan tai tulemaan mun luota pois. Ei oikein enää toimi näin, koska tietää tilanteen lavastetuksi. Pitää jotenkin kehitellä näitä treenejä - onko se sit toinen koira, joka tekee vai voisiko joku viereiseltä kentältä kailottaa kovaa ja yllättäen vai mitä. Alokasluokan paikallaolossa vähän sama juttu, saattaa kyllä käytännössä koetilanteessa mennä sekaisin, mutta treeneissä tietää treenit lavastetuksi ja osaa olla skarppina. 

Noudon alkua liikkuroidusti, meinaa lähteä käskystä ja ennakoi mun käskyä. Mä sinänsä annan sen katsoa kapulaa, enkä vaadi ehdotonta katsekontaktia, haluaisin kuitenkin, että olisi ryhdikkäänä ja vilkaisisi edes mua ennen lupaa lähteä hakemaan kapulaa. Tajusi tän muutaman toiston jälkeen ja alkoi tarjota katsekontaktia. Aika pahasti kuitenkin kotkailee sivulla, vaatii vielä treeniä tämäkin. Tehtiin useita toistoja niin, että lähdenkin tekemään jotain ihan muuta - käsken maahan, lähden seuraamaan tms. Kerran annoin ihan hakea kapulan, nyt oli hieno, kun palautti ihan käteen asti, ei edes pureskellut - annoin käskyn ajoissa, ennen kuin normaalisti alkaa pureksimaan. 

Liikkeestä maahanmenossa kuuntelee nyt hyvin, ei enää lähde liikkurin käskystä. Itse seuraaminen oli kuitenkin tosi outoa, ei meinannut jotenkin lähteä mukaan ollenkaan. Sama juttu pelkässä seuraamisessakin, jotenkin kummallista. Pitää kokeilla seuraavan kerran ihan itsekseni. Vähän vähille jäänyt ylipäätään koko seuraamisasia. 

Noutoja ihan yksinkertaisesti palautuksina, toimivat nätisti sekä kapula mulla että koiralla valmiina. Nyt ei pureskellut kapulaa. Kaipa jatketaan näitä vielä ahkerasti, ehkä sitten jonain päivänä saadaan tämä toimimaan noudon yhteydessäkin. 

Pari kiertoa ihan lopuksi oikeastaan lähinnä palkkana, kun joutui keskittymään paikallaolemiseen Boltin suoritusvuoron aikana. Jostain syystä irtosi huonosti, pitää vähän tätäkin treenata useammin. Selkeästi vähän pidemmät etäisyydet ovat vielä hankalat (lähetin nyt evl:n kerto-ohjatun hyppyjen luota, onko se sit 15 metriä vai mikä). Oikealta kiertoon ei kans millään meinaa lähteä vasemmalta sivulla. Sinänsä tuolla ei ole merkitystä, voin periaatteessa yhtä hyvin lähettää oikealtakin, mutta ärsyttävää, kun ei kuuntele loppuun asti. 

Kuuntelutreenejä pitää selkeästi tehdä enemmän Kikin kanssa. Se on kauhean kovasti kaavoihin kangistunut ja tekee kauhealla kiireellä _jotain_, mitä nyt itse parhaaksi näkee. Vähän kaikessa sen tekemisessä näkee, että se ei ihan täysin jaksa kuunnella mua, vaan tekee kauheasti omia olettamuksia. 

Parin tunnin treenaamisen jälkeen oli väsynyttä Kikiä. Lähdettiin kuitenkin vielä järven jäälle lenkille, jossa bordercolliet saivat juosta sydämensä kyllyydestä. Oli illalla (ja vielä sunnuntainakin) aika hiljaista koiraa kotona. 

Se meni katolleen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa