Huippukiki treenaa

Maanantaiaamu - hyppytekniikkakoulutus 

Hyppykoulutuksessa taas. Tänään lämmittelynä alastuloharjoitus (okseri toisena, hieman korkeampi, sen jälkeen pari estettä hieman isommalla välillä). Tää ei oo ehkä ihan vielä Kikille sopiva harjoitus, se tarvii enemmän perustreeniä. Sen jälkeen tehtiin korkeuden arviointia. 

- Perussarjaa voi hyvin kokeilla 5 tai 5,5 jalan etäisyyksillä. Kikille se 6 jalkaa on ehkä jopa vähän liikaa, sillä on melko lyhyt askel. Perussarjan idea nimenomaan on opettaa sitä itsensä kasaamista ja selän pyöristymistä ja puolestaan etenevä sarja toimii siihen, että koira pyrkii eteenpäin lisäkaasulla. 

- Korkeuden arvioinnissa laitettiin kolme hyppyä 5 jalan etäisyyksillä ja viimeinen 8 - 9 jalan päähän (enemmän, jos meinaa mennä kovin korkealle). Vika on okseri, jossa eka rima 5 - 15cm toista alempana. 

- Kiki selkeästi jännitti jo melko matalissa korkeuksissa, kiersi pariin otteeseen ja kerran rysäytti suoraan päin okseria sen enempää edes yrittämättä hypätä. Täytyy edetä hyvin hitaasti ja rakentaa itsevarmuus pikkuhiljaa. 

- Ei kiertänyt, jos olin itse vastassa ja lelu mun jaloissa/takana. Paikalla odottaminen tuottaa erittäin suuria vaikeuksia. 

- Paljon ihan perustreenejä: perussarjaa, etenevää sarjaa ja SetPointia. Korkeuden arviointia silloin tällöin. 

- Kysyin siitä, että vetääkö liikaa takajalat alleen. Kuulemma tämä myös yksilöllistä, tärkeää et selkä pyöristyy ja hyppykaari on nätti ja este osuu siihen keskelle. 

Maanantai-ilta: hakua

Anidentin takana siinä vasemmalla laakson päällä, näkyvää maastoa. Poutaa, viileää, kovasti kääntyvä tuuli. 

Kiki oli taas ihan huippu! J haukutti sitä taas ensiksi, tää on ollut aika toimiva tapa. Nyt pyysin laittamaan lelun kunnolla piiloon, käyttäytyi nätimmin nyt näin. 

Eka oikealle tyhjä, tää oli hyvä ja nyt näin myös sen liikkeen hyvin. Eteni etukulmaan (joka tosin mielestäni oli vajaa, mur), kääntyi nätisti eteenpäin ja tuli kutsuttaessa pois. Wuhuu, hyvä Kiki! 

Toka ja kolmas suoria hyviä pistoja. Nyt vähän pidemmät ilmaisut, haukkui hyvin ja vaikutti siltä, että olisi hyvin voinut haukkua pidempäänkin. 

Neljännen päätin ottaa etenevänä, koska siitä oli pitkä matka edelliseltä piilolta. Eteni nätisti suoraan, kääntyi eteenpäin ja nosti ukon. 

Ai että, kyllä Kiki on etevä! Tätä vauhtia saan maaston helposti kisakuntoon tämän vuoden aikana, harmi kun tottis ei tule valmistumaan. 

Kyylä 

Tiistai - Suskin tottis 

Ohjelmassa ilmoittautumista, jäävejä, eteenmeno ja paikkamakuu. 

Kiki yllätti taas kerran olemalla hirmuisen kiltti. Kentälle tullessa se kävi kuumana ku silitysrauta, raivosi ja huusi. Sit ku alettiin tekemään, se hiljeni ja keskittyi ihan superhyvin. Jopa Suski kiinnitti huomiota, miten kiltti ja hiljainen ja keskittynyt se oli koko treenin ajan. Toki olin ensin hetken hengannut kentän laidalla ja syötellyt nameja. Ai että, ihanaa kun vuosien työ on tuottanut tulosta <3 

Ilmoittautuminen: tosi harvoin tulee treenattua kahdestaan, mutta niin vaan tokon kehätreenit on tainneet tuottaa tulosta, koska tosi nätisti seurasi mukana, oli keskittyneenä perusasennossa ja vaikutti tosi reippaalta ja iloiselta. Ei edes huomannu toista koiraa, joka kovasti yritti flirttailla tuoksupeppukikille. En tajua, mikä Kikissä on, kun jo toinen uros tällä viikolla on aivan umpirakastunut siihen... Ilmoittautumisrimpsu pitäisi opetella ulkoa, mä en mm. muista omaa nimeäni

Jäävit: pk-puolella voi olla kaavamainen ja tehdä aina samassa järjestyksessä näitä. Näin koira oppii järjestyksen ja tulee toivottavasti vähemmän sekaantumisia. Istuminen oli hyvä ja nyt keskityin oikein huolella siihen, etten tekisi yhtään mitään apuja. Hyvin toimi silti. 

Maahanmeno hyvä, mut luoksetulossa mitään sivuaskeleita ei tietenkään saa ottaa, mä en oikein tiedä mikä tässä edes on, ku yritän aina oikaista suoran linjan, jos koira sattuu olee vinossa maassa. Mä oon kai vähän autisti tässä. 

Stopissa teputtelee vähäsen, ensin kaksi, sit yhden askeleen. Voisi kokeilla palkata lelulla koiran taakse/jalkohin, jospa saisi sillä enemmän räjähtävyyttä. Seuraaminen oli vähän huonoa, kaipaisi lisää virettä ja varmaan nyt kyyläsi myös jäävejä. Pitäisi palkata välillä seuraamisesta, kun tekee näitä. 

Eteenmeno: yksi kappaletta, Suski vei lelun, mut kylhän Kiki tasan tiesi. Vähän isompi lelu olisi hyvä, jotta näkisi sen heti tullessaan lähemmäs. Iso jalkapallo voisi olla aika hyvä. Näin se näkee sen hyvin ja mun ei tarvitse sanoa mitään, eikä koira ala pomppimaan ja etsimään sitä. Jos mä höpötän ja huutelen sille eteenmenon lopussa, on siinä riski, että se alkaa ignooraamaan mun sanomiset. Olisi ehkä parempi olla sanomatta mitään ennen kuin se on palkalla, jotta myöhemmin maahantulokäsky menisi varmasti läpi. 

Maahanmenon treenaaminen on vähän koirasta kiinni, voiko sitä tehdä eteenmenon yhteydessä kuinka paljon vai voiko tehdä ollenkaan. Joku koira voi alkaa ennakoimaan ja hidastamaan jo yksittäisen treenin jälkeen, toiselle on se ja sama. Yksi, mitä voi kokeilla, että pyytää lelun kohdalla maahan, tätä voisi kokeilla. 

Paikkamakuu itsekseni toisen treenatessa. Oli hyvin skarppina ja rauhallisena odotti. Välipalkkasin 1,5min kohdalla, yritti siitä nousta ylös (välipalkkaus ei oo koskaan oikein toiminut kauhean hyvin Kikille, kun se luulee et se on vapautus). Sen jälkeen kokeilin kuutisen minuttia paikallaan. Ei kauheasti vilkuillut ja oli hiljaa. Hyvä Kiki! Tämäkin alkaa sujua. 

Kiki on ominut lastenhuoneen tuolin

Torstai: Sirken toko

Kehääntulo ja kolme liikettä palkatta (hyppy, kaukot ja merkki). Seuraamista ja ruutua. 

Kehääntulossa vähän nukkui, ei ollut yhtään niin hyvä, kuin mitä muissa treeneissä on ollut. Teki liikkeet hyvin ja täsmällisesti, haukahti vikassa välissä ja toruin siitä. Merkin jälkeen ei oikein muistanut, mihin piti tulla, jäi epämääräisesti vinoon sivulle, tajusi, että meni pieleen ja meni itse kiertämään uudestaan tötsän ja korjaamaan :D 

Oli mukavaa kuulla Sirkeltäkin, miten kovasti Kiki on edistynyt ja saanut tosi paljon kuuliaisuutta. Se on suorastaan liikuttava välillä, miten kovasti se yrittää tehdä oikein. Se on myös tosi paljon hiljaisempi ja keskittyneempi. 

Seuraaminen: oikealle käännös ja täyskäännös vieläkin löysä, siinä mä jään nysväämään ja hidastan vauhtia. Mä oon tehnyt sen samalla tavalla kuin vasemmalle käännös, mut vaan peilikuvana eli oikealla jalalla astun vinoon ja vasen ikään ku kiertää oikean, jolloin koira voi väistää sitä vasenta jalkaa ja erkaantua minusta. Mieluummin tekee niin, että vasen jalka on paikallaan, koira kiertää vasemman jalan ja oikea liikkuu. Näin liike ei myöskään töksähtele täyskäännöksessä. Sama idea suoran kulman käännöksessä. 

Pään liikkeellä voi auttaa koiraa, niin ei tarvii hidastaa askeleita. Kääntää päätä just vähän ennen menosuuntaan, niin saa sen näyttämään luonnolliselta. Pysähdyksissä sama, voi tuijottaa sitä pysähtymispaikkaa 1-2 askelta aikaisemmin. Tosin mä tuijotan muutenkin aika lähelle eteeni, pitää kokeilla, miten tää sujuu. 

Pitäis varmaan rallia ajatellen opetella nää käännökset myös koira oikealla puolella, siinähän ne menee peilikuvana, jos ajatus on, että koiran puoleinen jalka on aina paikallaan. 

Ruutu: tehtiin ihan kosketusalustaa ja Sirke kiinnitti heti palkkaukseen huomiota. Tällä hetkellä mä palkkaan koiraa alustalla seisomisesta enkä siihen hakeutumisesta. Palkan pitäisi tulla välittömästi, kun koira siihen astuu, eikä vasta siinä vaiheessa, kun se on kääntynyt ja pysähtynyt. Mun palkkauksella lopputulos on hidastava ja ennakoiva koira, täähän näkyy aika voimakkaasti jo nyt. Toinen keino olisi lähteä opettamaan turhautumista alustaan, kehottaa koiraa toistuvasti alustalle, kunnes se turhautuu ja oikein raivolla iskee tassunssa siihen ja siitä palkka. Tässä mä vähän kyl pelkään sitä, että alkaa tulla ääntä enkä haluais ehdointahdoin lähteä kaivamaan sitä ääntä. 

Kuollut palkka alustan takana tai sivulla voisi toimia kans tähän, eli vähän samalla idealla tekis kuin opetin juoksukontaktit. Hitto vie, tämähän toimi jo, mut mä menin pilaamaan kosketusalustan, kun mua otti päähän, että Kiki meni aina alustan luokse eikä päälle. Hiton natsikriteerit. Kuollut lelu tuskin toimii, mä luulen että se ei kykene suorittamaan alustaa ja alkaa sit mennä epävarmaksi. Sen sijaan namimaatti voisi kaivaa naftaliinista ja kokeilla tähän, tää oli hyvä idea. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Se olisi BH Kikiperkele!