Tokoa eri muodoissa

Keskiviikkona - toko

Tokoa itsekseni. Tiistain kehätreenit oli peruttu, nyyh, kävin ihan itsekseni treenaamassa. Ohjelmassa ruutua, kehumista, jäävejä, noutoa ja seuruuta. 

Ruutua alustalla kerran, sit ilman. Tää oli tosi hyvä, meni oikealle paikalle itsenäisesti. Sit eri suunnasta alustalla ja ilman, nyt tällä kertaa jäi ihan liian eteen ilman alustaa tehdessä. Kutsuin takas ja lähetin suoraan uudestaan, nyt oli hyvä. Mä luulen, että se ehkä vähän testaa, miten tarkasti kriteereistä tarvitsee pitää kiinni. Tuossa kosketusalustassa on nyt vaan se ongelma, että Kiki ennakoi aika paljon pysähtymistä. Se hidastaa just vähän ennen ruutua ja jää noudattaa mun käskyä aika hitaasti - totta kai, koska se ei oikeasti oo pysähtymiskäsky vaan paikallaseisomiskäsky. Tässä vaiheessa oon tosin sitä mieltä, et ihan sama, parempi tuo on joka tapauksessa kuin että se juoksisi tuhatta ja sataa horisonttiin, en mä ikinä sais sitä pysäytettyä oikeaan aikaan muuten. Kävin tuon saman läpi Zeronkin kanssa ja totesin, että aivan toivotonta, en mä ihan kertakaikkiaan hahmota sitä ruutua 25 metrin päästä. 

Kehumista, kyllä. Pyysin sivulle, maahan, luokse kaikkea pientä ja sit kehuttiin ihan sikana ja pompittiin onnellisena. Kiki oli aivan superhyvä, ei kertaakaan äännellyt ja näytti jopa vähän iloiselta. Huippukiki, joku päivä täytyisi kyl päästä kokeilemaan hallille näitä. Kyllähän tämä rajoittaa nimittäin aika paljon, jos ei hallikaudella voi kisata ollenkaan. Siksi mä nyt ilmoittauduinkin Vekoran kokeeseen 12.9. vaikka se tuleekin vähän liian pian. Se voi kuitenkin olla viimeisiä ulkokokeita tälle syksylle enkä tosiaankaan kevääseen asti halua odottaa. 

Liikkeestä seisomista, nää olivat hyviä. Edelleen ehkä stopit vois olla aavistuksen terävämpiä (hankala tosin sanoa, kun en näe kunnolla), mutta jää nyt hyvin seisomaan paikalleen, vaikka oma liike jatkuu. 

Liikkeestä istumista parin seisomisen jälkeen, tämäkin oli nyt hyvä eikä sekoittanut. Hyvä Kiki! 

Nouto tuottaa edelleen päänvaivaa, olen tehnyt nyt tosi paljon luovutuksia. Vuorotellen niin, että kapula mulla ja kapula Kikin tassujen edessä. Tulee mielestäni liian hitaasti ja jää joka kerta vinoon niin, että peppu liian oikealla. Koitin vähän korjata tilannetta kääntymällä itse vasemmalle, jotta virhe korostuu, saa nähdä ensi kerralla, pistikö se ajattelemaan. Pureskelee helposti, tähän puutuin ja jätin palkkaamatta. Muutenhan se pitää hyvin, jos annan sille kapulan, tuomisen yhteydessä kapula menee helposti sen poskihampaiden kohdalle, jolloin se mälvii. 

Seuraamista ihan lyhyt pätkä. Kontakti hyvä, kokeilin eri käännöksiä. Yhä vaan edelleen oikealle täyskäännös löysähkö ja nyt vasemmalle käännöskin oli jotenkin huono, ei oikein ennakoinut. Äh. Huoh. Jostain syystä on nyt välillä alkanut edistää, tähän olen yrittänyt puuttua heti. Joko hidastan tai pysähdyn ja saatan huomauttaa asiasta. 

Kiki auttaa talon sisustamisessa kovasti paljon

Torstai - Sirken toko (tai rallitoko)

Halusin ideoita, miten sujuvoittaa käännöksiä ja puolenvaihdoksia. Erityisesti nuo molemmat samaan suuntaan-käännökset on tuottanut vaikeuksia. Sekä ulospäin että erityisesti sisäänpäinkääntyessä (puhun nyt koiran näkökulmasta ohjaajaan nähden) tuntuu jotenkin tönköltä enkä oikein tiedä, miten ohjata ja opettaa ne sujuviksi. 

Tämänhän voi tosiaan tehdä niin, että koira lähtee poispäin ohjaajasta (koira vasemmalla) tai ohjaajan suuntaan sisäänpäin jääden ohjaajan selän taakse hetkeksi (koira oikealla)

 
Sain tähän hyviä vinkkejä ja aivot solmuun: 

1. Ennakointi. Tokossahan ei saa näyttää käsimerkkiä ja käsien pitää liikkua luonnollisesti koko ajan. Rallissa voi nostaa käden vyötärön tasolle just vähän ennen käännöstä ja koiran voi opettaa katsomaan kättä. Näin se ylipäätään tajuaa katsoa kättä ja käsimerkkiä, lisäksi osaa ennakoida, että jotain tapahtuu kohta. 

2. Ohjaus koiran puoleisella kädellä on sujuvampi. Käsky voi tosiaan olla sama kuin pyörähdys, näin mä taisin todeta itsekin. Sisäänpäinkääntyessä puolestaan ei-koiranpuoleinen käsi voi mennä selän taakse reilusti. Myöhemmin voi ennakoida kääntämällä pään uudelle seuraamispuolelle hyvissä ajoin. 

3. Askeleet. Käsky edellisellä askeleella. Eli poispäin kääntyessä (vasemmalla) käsky vasemmalle jalalle, oikealla tehdään käännös. Näin käännös ei valu vaan tapahtuu yhtäaikaisesti. Sisäänpäin kääntyessä puolestaan käsky oikealla jalalla, käännös tapahtuu vasemmalla jalalla, se samalla blokkaa koiran reitin, ettei eksy mun taakse. Nämä veti vähän aivot solmuun, pitää harjoitella ilman koiraa. Käskyt pitäis kans muistaa. Sit kun käännytään ulospäin eri suuntiin, niin ajatus on oikeastaan sama, paitsi et jalat vaihtuu. Käsky annetaan ajoissa yksi askel ennakkoon. 

4. Käskyt. Pitää kerrata ne niin vahvoiksi, että itsekin ne muistan. Kylttien välit on tosi lyhyet, siinä ei kauaa kerkiä miettiä. Sisäänpäin kääntyessä se takaakiertokäsky ei oo kauhean hyvä, koska temppuhan on täysin eri. Kokeilin nyt opettaa sille uuden käskyn, jonka kerkesin jo onnellisesti unohtaa. Joku v:llä alkava. Voltti se tais olla. 

4. Jalkojen välistä pujottelu. Mä oon itse lähtenyt helposti siihen, että otan pidennetyn askeleen. Siinä käy niin, että koirakin kiihdyttää vauhtia. Oikeastihan ohjaajan liike voi vähän hidastua ja se kannattaakin hidastaa ja nostaa ensin jalkaa ja sit sanoa käsky. Näin koira ei ainakaan lähde kaahaamaan. 

Perjantaina - hyppytekniikkaa 

Lämmittelyksi etenevä sarja 5 - 6 - 7 - 8 (tuli vahingossa eka väli liian lyhyt, en jaksanut korjata) ja perussarjaa 5x6. Molempia pari toistoa. Nyt tuntui hyvältä, eteni reippaasti, hyppäsi keskeltä ja jopa videoltakin näytti ihan semisiistiltä. 

Etäisyyden arviointia 6 - 6 - 6 ja 11/13/15 ja sama takas. Otti muistaakseni mennessä vasta 15 jalan kohdalla kaksi askelta, mutta palatessa taisi ottaa viimeisessäkin. Videolla mietin tota tekniikkaa, vetääkö kuitenkin takajalat liian aikaisin alleen? Tosin nyt pysäytyskuvina kun kattoo, niin hypyn päällä se on kyllä nätisti ojennettuna. Hyppykaari ei ihan osu vikan hypyn keskelle ainakaan ekalla toistolla, se lähtee hyppimään tosi kauas esteestä ja laskeutuu heti esteen jälkeen. Vikoilla toistoilla se tuntuu parantuneen. 


Perjantaina - rallitokoa 

Ihan lyhyt rallijuttujen kertaus, kokeilin eilisiä oppeja. Puolenvaihdot ihan nätit, mutta vielä vaatii paljon keskittymistä, jotta muistan askeleet ja käskyt. Jalkojen välistä meneminen on edelleen vähän hankala, mut onnistuu kun malttaa ja Kiki ei kiilaa eteen. Se lähtee helposti edistämään. 

Peruuttamisen sain nyt toimimaan ilman, että pylly menee maahan! Pitää itse malttaa ja Kikin pitää keskittyä peruuttamaan, ettei edistä, kiilaa tai lähde vinoon. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.