Sirken tokoa, treeniä ja pientä ralli-intoa

 Torstai: tokoa Hihan kentällä 

Hihan kentällä torstain aamupäivätokot, vähän nuutunut olo ja sääkin synkkä ja märkä, mutta toisaalta, ei kyl ainakaan pariin vuoteen olla ulkona treenattu tähän aikaan vuodesta, joten pointsit siitä. Ohjelmassa liikkeestä seisomista ja istumista, ohjattua, luoksetulon stoppeja, eteenmenoja, kontaktia ja sivuaskeleita. Aika taas sekalainen setti kaikkea. 

Liikkestä istuminen ja seisominen: sama kuin ennen eli edessä, oikealla ja vasemmalla ensin istu ja sitten seiso. Teki oikeat asennot joka kerta, seisomisessa sivulla ekalla toistolla otti pari askelta ja toisella ihan pienesti liikutti tassuloa. Kokeilin vielä perään yhden istumisen ja seisomisen, teki nekin oikein. Jospa tämä pikkuhiljaa vähitellen tuottaisi tulosta? Treenaan ehkä vielä vähän aikaa näin erikseen ja vahvistan näitä asentoja ja pikkuhiljaa yhdistää samaksi liikkeeksi. Nopeuteen en nyt hirveästi ole puuttunut, koska oikeasti tässä vaiheessa haluan lähinnä, että se tekee oikeat asennot. 

Ohjattu: samaa kuin edellisen kerran, kapulat ensin sivulla ja pikkuhiljaa kauemmas. Oli taas ihan ulapalla, kun ei oikein tuntunut bongaavan kapuloita ja vähän ehkä myös keskittymisen puutetta, vaikutti just taas siltä, että tätä on nyt treenattu ihan liikaa ja Kikin mielestä tämä on ihan liian helppoa ja Kiki tietää kyllä. Kikillä on vähän sama harhakuvitelma, mikä näkyy kaikissa korona/rokote/tartuntatauti/lääketieteellisissä facebook-keskustelupalsta -keskusteluissa. Mitä vähemmän yksilö tietää, sitä vähemmän se luulee tietävänsä ja mitä enemmän sitä opiskelee, sitä enemmän tajuaa, ettei tiedä mistään mitään. Kiki on se lähihoitajaopiskelija, joka tietää mielestään kaiken rokotteista, kehon immuniteetistä, lääkkeiden vaikutusmekanismeista ja tartuntatautien vastustamisesta ja ehkäisystä. 

Tehtiin ohjattua niin, että kehuin ihan vaan katsomisesta, pitää vähän vahvistaa näin suuntia. Missä oikea/missä vasen, samaan tapaan kuin ruudun ja merkin bongaaminen. 

Luoksetulon stoppeja: läpi, stoppi ja taakse, stoppi ja eteen. Pitää miettiä, opettaisko eri suuntiin vapauttamisen, kun nyt ärsyttävästi jää aina vinoon vasempaan (itsestään nähden). Vauhti toistaiseksi hyvä, ei vielä ennakoi stoppeja ja palkkaankin aina 1-2x läpi. 

Eteenmenoja: kolme kappaletta, samat paikat kuin viimeksi, ei nähnyt vientiä. Bongaamista pitää harjoitella vielä lisää, on aavistuksen vaikea kohdistaa katsetta eteenpäin. 

Kontakti: katsoo hyvin, häiriöstä paineistuu aavistuksen verran eikä viitsi hirveästi toistoja tehdä. Liikkeellelähtöjä pari, oli hyviä. 

Sivuaskeleet: oikealle menee hyvin, kävelee sivuttain. Vasemmalle tajusin kokeilla "väistä" -käskyä ja hittovie, sehän toimii, tosin peppu liikkuu vähän liikaa sivusuunnassa, erkanee musta vähän liikaa ja asettuu vinoon. Mutta pitää jalostaa tätä. Sehän osaa väistämisen arjessa, mutta en tiennyt, että se osaa yhdistää sen nimenomaan sivusuuntaan liikkumiseen. 

Harjoitusarvostelija laittoi radan vähän uuteen uskoon


Perjantaina: 

Rallitokoa Hiekan hallilla Suvin kanssa. Suunnittelin enimmäkseen AVO-tason radan, johon lisäsin yhden puolenvaihdon ja peruutuksen. Ajatuksena oikeasti ihan puhtaasti harjoitella asennetta ja tapella vireen kanssa helpolla radalla, jossa ei ole mitään nostattavaa ja mitään vaikeita temppuja. 

Alkuun tehtiin ihan seuraten rata läpi, sitten osissa ja ihan yllättävän nättejä pätkiä saatiin. Osasi luopua hypystä (ei suoritettu sitä kertaakaan), peruuttaa hypyn edessä ja oli kaikin puolin ihan pätevä. Sanoisin, että ihan rallitokolta tuo näyttää. 

Lopuksi harjoiteltiin edessä peruutusta ja sivuaskeleita. 


Lauantaina: Sirken toko 

Vihdoin, en ole aikoihin käynyt Sirken tokossa ja nyt on hyvä vaihe, nimittäin useita liikkeitä vaatii ideointia ja vinkkejä. Tänään ohjelmassa ohjattua ja kaukoja. 

Ohjattu: 

on nyt useissa treeneissä sekoillut ihan huolella, sekoillut suuntien kanssa ja juoksee kuvitteellisen keskikapulan ja reunakapulan puoliväliin, selkeästi ei hahmota suuntia, jos ei tasan näe kapuloita. Nyt ongelmista ei ollut tietoakaan, teki tosi nätit toistot. 

Ideoita ja ajatuksia: 

- Voittajassa ei ole keskikapulaa, joten jos tavoitteena voi-tva, niin sinänsä keskikapulan noudosta ei tarvii olla huolissaan 

- EVL:ssä monet antaa eteenmenon valua vähän pidemmäksi, jotta kapuloiden väliset erot korostuu. Koira pysäytetään juuri keskikapulan eteen, jolloin vasen ja oikea suuntautuu suoraan sivulle ja keskikapula suoraan koiran takana. 

- EVL eteenmenolle Sirke opettanut vähän samaan tapaan kuin ruutu, koira pysähtyy esim. kosketusalustalle kapulan eteen ja pysähtyy itsenäisesti. Itse (samoin esim. Bolt) tekee niin, että opettaa kapulan taakse alustalla/namikipolla. Mikä nyt onkaan parempi. 

- Kapulat reilusti sivulla ja jopa ylipitkältä matkalta, jotta suunnat korostuu 

- Bongaamista voisi opettaa vielä vahvemmaksi. Kapulan heittoa tai asettelua, sit pitää kiinni pannasta alkuun ja kysyy "missä vasen/oikea" ja kehuu ja palkkaa, kun oikein. Sit lähettää alkuun vaan reilusti sinne, mihin se katsoo. 

- Lähetyksessä tuijota kapulaa koko ajan, näin koira saa paremmin suunnasta kiinni

Kaukot: 

Tämä muodostunut kans ikuisuusongelmaksi. Vaihdettiin tosiaan keväällä etujalkakaukoiksi ja tuntui alkuun sujuvan hyvin. Nyt ollaan kuitenkin täysin jumahdettu paikalleen, enkä saa tätä etenemään. I-S ja S-I sujuu ihan kiitettävästi ja osaa pitää tassuja paikallaan, mutta S - M - S tuottaa suuria vaikeuksia, samoin I - M - I, jota ei kauheasti olla tehtykään. 

Ongelmana on, että Kiki tekee liikaa takajaloilla, sen pitäisi tehdä selkeästi etupää edellä. Tähän auttaisi leikkiinkutsu-asento, johon se jää hetkeksi. Ohjaaminen oikealla kädellä, koira poikittain mun edessä. Vasen käsi voi olla nivusten alla tukemassa asentoa, että siihen jäädään. Kiki yrittää tässäkin siirtää tassuja eteenpäin, tarkkana vaan ohjauksen ja asennon kanssa. Jos opettais vähän staattisuutta liikkeeseen, sen on ehkä helpompi käsittää liikkeen tarkoitus. 

Staattisuus olisi hyvä opettaa myös muissa asennoissa, esim. S - I  ja I - S. Palkasta luopuminen toimii tässä hyvin, jähmettää selkeästi koiraa. Nythän se keskittyy enemmän liikkeen vaihtamiseen ja vähemmän siihen, että tassut pidetään paikallaan. Palkka otetaan sit kädestä vasta luvan kanssa, palkat saa olla molemmissa käsissä. 

Mä kotona kokeilin taas sen kehikon kanssa, helpottaa ohjausta vähäsen, kun sen ei ole mahdollista siirrellä tassuja, mutta hirveän vaikeaa silti. Noh, kahtellaan. Sinänsä ei luulisi olevan ylivoimaisen vaikeaa. Sitä paitsi mä olen haaveillut koiratanssin kokeilemisesta, niin tuota temppua voisi helposti jalostaa ja hyödyntää siinä. 

Väsytti kovasti paljon ja ihminen unohti sopivasti vieraspatjan lattialle 


Maanantaina: rallia

Hiekan hallilla Suvin kanssa rallit, suunnittelin taas avo-tasoisen radan, johon lisäsin pari puolenvaihtoa. Ei yhtään estettä eikä mitään ihmeellistä muutenkaan. 

Alkuun taas pelkkää seuraamista, oli selkeästi kiihkeämpi kuin viimeksi. Saatiin ihan nättiä seuraamista ja puolenvaihtoja kans. 

Rataa tehtiin ihan pätkissä, ensin vain 6 kylttiä ja palkka. Meni hyvin vikalle kyltille asti, niin en päässyt palkkaamaan. Oli jotenkin taas ihan lentoon lähdössä joka välissä ja mm. käännökset oli vaikeita, kun kulki mun edessä. Vaikea pitää pakka kasassa, kun tuntuu että koira on ihan räjähdyspisteessä koko ajan. Ulospäin se näytti varmasti tosi sujuvalta ja hienolta, mutta tuntui ihan kamalalta. Haukkui myös muutamaan otteeseen, josta komensin ja namien avulla yritettiin saada virettä alas. 

Lopuksi harjoiteltiin eteentuloa istumaan ja seisomaan, merkkiä ja liikkeestä seisomisen odottamista (tämähän menee tokossa hyvin, mutta rallissa ihan toivotonta). 

Rallin jälkeen testasin liikkeestä seisomista ja istumista, kuten tähän asti ollaan tehty, mutta nyt peräkkäin molemmat asennot. Ihan yllättävän hyvin meni, seisomisessa edessä istui toisella toistolla ja sivulla oli tosi hidas. Ihan kuitenkin vaikutti siltä, että toivoa on vielä jonain päivänä näiden suhteen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa