Kauden viimeiset Ansun tokot

 Viimeinen kerta valkkuryhmän treeniä, on ollut taas hyvä kausi ja paljon uutta opittu. Tänään ohjelmassa ruutua, stoppia ja jääviä. 

Ahvenanmaan laivalla tehtiin vähän temppujakin! 

Ruutu: ollaan tota kosketusalustaa tehty jo sen pari vuotta, hakee sinne sinänsä hyvin ja paljon olen tehnyt häivyttämistä niin, että esim. yksi alustalla, yksi ilman jne. Jotenkin tämä kuitenkin junnaa paikallaan ja nyt varsinkin viime aikoina alkanut ignoorata koko alustan ja/tai ennakoi ihan tosi paljon pysähtymistä. Jää hirveän eteen ja väärään paikkaan. Pyydän yleensä korjaamaan ja kehun, mutta en palkkaa. Jostain syystä se ei vaan tunnu ottavan onkeensa palkkaamattomuudesta vaan toistaa saman virheen uudelleen ja uudelleen. Etupalkkaa olen kokeillut (pallo ruudun takana), mutta ei se pysähdy ruutuun vaan juoksee läpi. Ehkä voisi toimia, jos pallo olisi jossain 15m päässä ruudusta, mutta silti on epävarmaa. 

Ansu ehdotti, että laittaisi palkan reilusti ruudun sivuun. Ongelma ennakoinnissa on varmastikin palkan suunta. Oon useimmiten itse palkannut sitä, joten se odottaa kovasti palkkaa ja jää liian eteen seisomaan. Palkka ruudun takana voi tosiaan olla vähän liian iso häiriö (varsinkin, kun tähän asti olen käyttänyt etupalkkaa lähinnä eteenmenojen, hyppyjen lähetysten ym. treenaamiseen, jossa on tarkoituskin edetä nopeasti ja suoraan palkalle). Ruudun sivussa se pallo voi häiritä vähemmän ja ratkaisee samalla ongelman siitä, että palkka tulee minulta. Kokeiltiin ja ensimmäisellä toistolla teki banaanin, mutta kuitenkin suoraan palkalle. Kutsuin takaisin ja toinen toisto menikin hienosti ruutuun oikealle paikalle. Tätä täytyy ehdottomasti jatkaa. 

Itse mietin lisäksi, että avustajaa voisi käyttää huomattavasti enemmän palkkaamiseen, pyytää heittämään palkan ruudun taakse. Toinen mitä Ansu ehdotti, että menisin vaan reilusti itse koiran luokse palkkaamaan ja heitän pallon sit sen taakse tai sivulle. Nyt kun heitin pallon, heitto aika monesti osuu just siihen ruudun etuosaan, joten sinänsä ennakointi ei ole ihme. Tässä tuli monta hyvää ehdotusta, jotka otetaan käyttöön. 

Stoppi: ikuisuusongelma, miten edes lähden liikkeelle ja tuntuu, et pelkään jotenkin koko liikettä, kun varmasti joko koira tai luoksetulo tai merkki-kiertohässäkkä menee rikki. Nythän mä olen ensin opettanut ylipäätään takapalkan idean ja sille vapauttamisen. Nyt voisi tämän siirtää luoksetuloon ja Ansu ehdotti nimenomaan niin päin, että kutsun koiran luokse ja vapautan suoraan luoksetulosta palkalle ilman seisomiskäskyä. Idea on luoda koiralle ajatus jarruttamisesta ensin ja palkka tulee suoraan jarruttamisesta, ei varsinaisesti stopista vielä. Myöhemmin sit liittää stopin siihen. Tällä saisi ylipäätään ajatuksen taaksepäin. Testattiin ja varasti heti luoksetulosta palkalle, joten ainakin aluksi olisi hyvä olla avustaja blokkaamassa. Testasin oman vuoron jälkeen itsekseni pelkkää luoksetuloa takapalkalla ja sain toimimaan niin, että lähdin itse juoksemaan reilusti poispäin. Ehkä pitää vahvistaa edelleen vielä hieman tuota vapauttamista ja luoksetuloa, sekä näiden erottelua. 

Jäävät: näissähän on kumma ongelma, että edessä erottelu toimii hyvin, sivulla ei sitten yhtään. On nyt jotenkin ihan taas jumahtanut istumiseen eikä tunnu osaavan enää seistä. Tässä ehkä vaan reilusti voisi vielä auttaa - tekee ensin sivulla kolme istumista ja kolmannella seisomisen ja auttaa sitä vähäsen. Jospa siitä oppisi kuuntelemaan. Kokeilin oikealla seuruuta oman vuoron jälkeen ja siinä toimi ihan kohtalaisesti. Lisäksi voisi kokeilla käskytystä koira selän takana - siitä ainakin selviäis, katsooko koira jotain tiettyjä apuja edessä ollessaan vai mitä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa