Tokokatsaus lokakuun lopulla

Ollaan nyt noin kuukausi treenattu voittajaluokan liikkeitä, joten tässä vähän katsausta liikkeisiin. Ajattelin, että voisi yrittää tehdä vaikka kerran kuukaudessa jonkinlaisen koosteen liikkeistä ja mahdollisesti tavoitteet seuraavalle kuukaudelle, niin treenaaminen on ehkä järjestelmällisempää ja on helpompi edetä. Tänne blogiin tulee muuten kirjoitettua hyvinkin yksityiskohtaisesti treeneistä ja tekstistä voi olla vaikea bongata se pidemmän linjan edistyminen. 

Alla olevassa tekstissä kursiivit kohdat ovat syyskuun alussa kirjoitettuja - aloitettiin treenaaminen kuitenkin vasta syyskuun puolivälin jälkeen Ahvenanmaan reissun jälkeen. 


 1. Paikalla makaaminen 2min 

Ei olla aikoihin treenattu, mutta uskoisin, että muistaa pienen muistuttelun jälkeen alokasluokasta. Yllä olevia asioita on treenattava vielä paljon, mutta liike ihan hyvällä mallilla, enkä usko ajankaan olevan ongelma. Piiloa ollaan tehty tosi vähän ja sitä pitää treenata paljon. 

Ollaan tosi vähän treenattu. Ryhmätreenejä ollaan saatu ehkä kahdesti ja Pian kanssa pari kertaa Boltin tehdessä muuta. Häiriökäskyt tuntuu muistavan alokasluokasta ja kesto ei ole ollut ongelma. Boltin suorittaessa noutoja ja hyppyjä peppu nytkähtää, joten ihan en vielä uskaltaisi luottaa esimerkiksi pk-tottiksen paikallaoloon. 

- Muutama ryhmäpaikkis

- Treenaa kestoa ja piiloa vaikka edes yksinään

- Bolt kaveriksi paikallaoloon tai häiriöksi


2. Seuraaminen 

Seuruun palaset on aika hyvin hallussa, seuraaminen perusnättiä ja nykyään kontaktikin pysyy melko hyvin. Tärkeä liike, joten treenattava ahkeraan silti. 

Ei ihan hirveästi olla hinkattu, pääsääntöisesti ihan kiva. Kontaktin tippumiseen kiinnitettävä enemmän huomiota ja toisinaan joku käännös vähän löysä, erityisesti oikealle. Peruutusta ollaan kokeiltu vähän pidempiä pätkiä, ihan yllättävän kivasti toimii. Seisomista ja istumista sivulla voisi vähän vahvistaa (siis että istutaanko perusasennossa vai seistäänkö jalkojen ollessa askeleen välillä). Sivuttaisaskeleet toimivat ihan hyvin, mutta vähän voisi silti vahvistaa, erityisesti vasemmalle menemistä. 

- Peruutusta lisää 

- Pidempää seuruuta liikkuroituna

- Sivuaskeleita sujuvimmiksi

- Käännöksiä tiiviimmäksi


3. Liikkeestä seiso/istu/maahan

Palaset on aika hyvin hallussa, joskin sekoittaa aika paljon edelleenkin. Yhdistelmällä maahan-istu tai maahan-seiso olen tehnyt kehätreeneissäkin. 

Tässä tuntuu, että ei olla oikein edetty mihinkään. Tehty nyt paljon seisomisen ja istumisen erottelua edessä ja oikealla seuraten, näillä se toimiikin ihan kohtuullisesti. Vasemmalla seuraamalla on joku jumi aivoissa, ei toimi. Kokonaisena liikkeenä olen tehnyt maahanmenoa ja seisomista/istumista, nämä toimivat hienosti myös liikkuroituna, enää ei myöskään ennakoi niin paljon liikkuria. 

- Erottelua edelleen S ja I - alkuun oikealla ja edessä vielä

4. Luoksetulo 

Stoppia ei olla treenattu juuri yhtään, ei osaa sitä. Treenattava siis vielä paljon. Lisäksi myös eteentulo ja sivulletulo vaativat vähän elvytystä, koska toimii nykyisellään vähän heikonlaisesti kisoissakaan. 

Vaihdoin lennosta eteentulon sivulletuloon samaan tapaan kuin nykyään noudossa tekee. Yllättävän hyvin hyväksyi muutoksen, ei ole kertaakaan tarjonnut eteentuloa. Vauhdissa ja korkeassa vireessä tulee liian eteen ja vinoon sivulle, tähän kiinnitettävä paljon huomiota. Liian aikaista ottaa mukaan kisamaiseen settiin. Stoppia tehty takapalkalla, ollaan nyt siinä vaiheessa, että vapautan sen juoksusta palkalle, tämä menee kivasti. 

- Sivulletuloja paremmaksi vauhdista

- Stoppia vahvemmaksi, pikkuhiljaa käsky mukaan

5. Ruutu

Tätä ollaan treenattu avoimessakin luokassa voittajan etäisyydellä, joten perusasiat ruudun suhteen on hallussa. Suurimpia ongelmia on kuitenkin paikka ja stoppi, joten vaatii treenaamista vielä paljon. 

Ollaan treenattu Ansun ohjeen mukaan pallo reilusti ruudun sivussa ja Pia toiminut pallovahtina. Toiminut älyttömän hyvin, ruutu on nopea ja paikka täsmällinen, ei juurikaan enää varasta palloa. Stoppi kiva kans näin, pysähtyy heti käskystä. Myös korjaukset ovat parantuneet, tuntuu tietävän paikan paremmin kuin aiemmin. En ole nyt kertaakaan palkannut itse. Loppuosaa ei olla treenattu. 

- Matkaa vielä pidemmäksi

- Kokeile evl-lähetystä

- Loppuosaa treenattava myös 


6. Ohjattu

Tätä on aika vähän tehty. Osaa purkkien kanssa kohtuullisesti, joskin ei aina vaivaudu kuuntelemaan. Kapulaa mälvii, joten on vielä pitkä tie varsinaiseen ohjattuun. Seisomista kapuloille tehtykin jonkin verran, eikä enää häiriinny niistä niin paljon. 

Siirryttiin aika pian purkeista palloihin ja edelleen kapuloihin. Enimmäkseen kuuntelee aika hyvin, toisinaan jää liikkuriin kiinni ja saattaa lukita kapulan, tällöin ei ihan kuuntele. Pitää kapulaa hyvin, ei juurikaan mälvi ja luovuttaa nätisti sivulle. Vielä toivoisin lisää täsmällisyyttä sivulletuloon, peppu helposti jää hieman liian kauas. Suuntia ei osaa kunnolla, jos ei näe kapuloita, yritin itsekseni treenata nurmikolla tätä. Myöskään korjauksia ei olla otettu, enkä tiedä, otetaanko ihan vielä ohjelmaan. Liikkeestä seisominen tuottaa ongelmia muuten, mutta kapuloita päin seuraaminen ei ole haaste. 

- Liikkurointia paljon, lähetys eri suuntiin (muista liikkurin sijaintia vaihdella)

- Palkkaa seisomisesta 

- Pelkkää noudon luovutusta vahvistettava

- Kokeile liikkeiden yhdistämistä - oppii, että kapuloille tehdään aina liikkeestä seisominen


7. Tunnari

Tämä on täysin kesken, ei olla tehty juuri yhtään. Pitää lähteä liikkeelle ihan nollasta, opettaa ensin kapulan ilmaisu, sitten etsiminen purkeilla ja pikkuhiljaa luopua purkeista. Lisäksi pito, palautus ja luovutus. 

Aloiteltiin purkkitunnaria ja aika pian oppikin ilmaisemaan purkin ja sain kestoa lisättyä ihan kiitettävästi ilmaisuun. Pian siirryttiin kuuteen purkkiin, näitä ilmaisee vielä hyvin sattumanvaraisesti, ei ihan tunnu hahmottavan ideaa. Olen nyt vaan jatkanut oman naksuttelua. 

- Jatka oman naksuttelua

- Askartele purkkirata

- Kokeile erilaisissa ympäristöissä ja eri hajuja 


8. Kaukot

Erittäin kesken tämäkin. Ollaan tehty perustekniikkaa kehikolla, mutta vaatii vielä tosi paljon toistoja, että voidaan luopua siitä. 

Kehikosta ollaan yritetty luopua, koska tuntuu, ettei se silti ihan hahmota kaikissa vaihdoissa ajatusta. Istu-seiso -vaihdot menevät hyvin, ne se osaa lähietäisyydeltä hyvin. Seiso-istu -vaihtoja ei olla tehty, haluaisin saada seiso-maahan -vaihdot paremmaksi ensin, koska tekniikka vähän sama. Tassut liikkuvat S-M-S -vaihdoissa aina vähäsen ja etujalkatargetti ei ole tässä toiminut kauhean hyvin. Kokeilin opettaa laittamaan leuka maahan, tätä voisi ehkä vähän jalostaa. 

- Vahvista etujalkatargettia 

- Vahvista leuka-/nenätargettia

- Kokeile vielä kehikkoa ja nenätargettia yhdistettynä

- Lisää etäisyyttä I - S - I -vaihdoissa 


9. Kiertohässäkkä 

Tässä on tosi monta erillistä osaa, joten vaikea liike. Kiertoa on tehty erilaisilla matkoilla ja häiriöillä, toimii ihan hyvin. Stoppia ei osaa yhtään, tässä luoksetulon kanssa yhteinen projekti. Hyppytekniikkaa ja -varmuutta pitäisi saada erityisesti umpiesteelle. Vinot hypyt on ongelma, ei osaa tarpeeksi. Tässä vielä paljon tekemistä. 

Kierrossa olen vahvistanut hyppyjen ohittamista, se toimii vaihtelevasti, tarvii vielä vahvistamista. Suuntia ollaan aloiteltu ensin yhdellä, sitten kahdella hypyllä, se ei ihan vielä toimi molempien ollessa keskilinjalla. Kuuntelee hyvin käsimerkkejä, vaikka käsky onkin pelkkä "hyppy". Stoppia tehty erikseen, toimii ihan kivasti lyhyeltä etäisyydeltä, maahanmeno voisi olla nopeampi, mutta toimii kuitenkin. Sivulle tulee vauhdissa avustettuna tosi kivasti, muuten jää helposti liian eteen ja vähän vinoon. 

- Lisää etäisyyttä kiertoon

- Varmuutta kiertoon lähtemiseen 

- Hypyn suuntia varmemmiksi ja pikkuhiljaa edeten 

- Stoppia ja maahanmenoa nopeammiksi 

- Luoksetulo paremmaksi 


10. EVL-jutut, mitä on jo aloiteltu: 

- Ohjatun eteenmeno

- Keskikapulan nouto

- Eteenmeno (aika vähän, mutta ajattelin hyödyntää pk-eteenmenoa)

Ohjatun eteenmeno kaipaa vielä vahvistamista. Menee hyvin, jos näkee selkeästi kapulat, mutta jos ei näe vientiä ja kapulat hukkuvat esim. nurmikon sekaan, se helposti arpoo sen helpoiten näkyvän kapulan. 

Keskikapulan noutoa ollaan tehty tosi vähän, osaa kuitenkin käskystä mennä sen luokse. Kapuloita on toistaiseksi ollut vain yksi. 

Eteenmenoa ollaan tehty toisinaan vaihtelun vuoksi, on nyt siinä vaiheessa, että osaa mennä lelulle, jonka vientiä ei näe. 


11. Kokonaisuus 

Tätä ei ollut viimeksi erillisenä kohtana, vaikka on hyvin oleellinen. Ei olla nyt hirveästi tehty, muutaman kerran pyytänyt liikkuroimaan 2 - 3 liikettä pötköön. Toistaiseksi kaikki liikkeet, avoimen luokan jutut mukaanlukien, ovat sellaisessa vaiheessa, etten mielellään niitä palkattomiin treeneihin vielä ottaisi mukaan. Asenne treeneissä ollut hyvä - haukkuminen on selkeästi vähentynyt ja yhteistyö parantunut tosi paljon. Nyt ollaan treenattu vielä pelkästään ulkona, nähtäväksi jää, miten hallikauden aloitus vaikuttaa yhteiseen tekemiseen ja vireeseen. 


Tavoitteet ensi kuulle: 

Treenataan vielä yksittäisiä liikkeen osia ja yritetään saada osia varmemmiksi. Hyvin toimivia liikkeitä voisi jo kokeilla yhdistellä, esimerkiksi ohjattua, ruutua ja jääviä. Kokonaisuustreeni pidettävä mielessä ja tehdä niitä asioita, jotka toimivat. Suurin tavoite olisi saada stopit toimimaan, jotta saataisiin luoksetulon ja kiertohässäkän osia yhdisteltyä. Toisekseen jäävien erottelu saatava toimimaan niin, että voitaisiin tehdä kokonaista L:ää. Jatketaan kaukojen ja tunnarin kotitreeniä. Korkataan hallikausi ja keskitytään aluksi vireen hallintaan. 

Tavoite loppuvuodelle olisi saada yksittäiset liikkeen osat toimimaan niin hyvin, että saisi tammikuun alussa yhdisteltyä ne kokonaisiksi liikkeiksi. Tammikuun puolivälissä - lopussa kokeiltaisiin möllikokeissa kokonaisia liikkeitä niin, että pääsisi kuitenkin palkkaamaan välillä.  


Kotona tehtävää: 

- Paikallaolon kestoa esim. ruuan yhteydessä

- Seuraamisen perusasennot, sivuaskeleet, paikallaan käännökset, peruutus

- Paikallaan seisominen, istuminen ja makaaminen (jäävät, luoksari, kierto)

- Takapalkka ja sille vapauttaminen

- Eteentulo ja sen korjaus

- Edestä sivulle (suoruus)

- Ohjatun suunnat

- Kierto-ohjatun suunnat

- Kapulan pito

- Tunnarikapulan pito 

- Tunnari (hajuerottelu)

- Kaukojen tekniikka

- Etujalkatargetti

- Stopit ja maahanmenot lenkillä puunkierron yhteydessä


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa