Tättähäärä vaudissa jälleen - valkkuryhmän toko osa heinäkuu

Ihan hyvään saumaan tuli tokovalkkuryhmän treenit, oli sopivasti taas ajateltavaa. Ohjelmassa nouto, liikeiden välit ja haukkuminen sekä ruutu.

Nouto: ongelmana mälviminen tuonnissa. Pito itse toimii hyvin ja on nätti (silloin, kun keskittyy). Kantaminenkin toimii hyvin, jos annan sille kapulan suuhun, mutta itse nostaessa alkaa samantien mälvimään kapulaa.

Ansu vähän arveli, että yksi voi olla palkan odotus. Kiki nosti ja toi kapulan kivasti ja just ennen palkkaa se alkoi syömään sitä. Ehkä olen tosiaan ollut itse liian kaavamainen ja palkkaan aina samassa kohdassa. Tässä voi tehdä sitä, että palkkaa aikaisemmin tai tekee enemmän loppuun asti (ehkä vielä suositeltavampaa näin, että vahvistaa sitä loppua nimenomaan, toki ei voi palkata mälvimisestä). Avustajan kanssa voi kokeilla niin, että heittää kapulan tuplasti kauemmas ja palkkaa vastaavasti kauempana itsestä. Tämä toimi ihan nätisti, kun vaan muistin ajoissa palkata.

Luovutuksen epävarmuus voi olla toinen, tämä täytyy ehdottomasti saada myös paremmaksi ja varmemmaksi. Jos se on yhtään epävarma, mitä kuuluu tehdä, se alkaa mälviä. Kikin pureksiminen voi olla just vähäsen sellaista komentelua, että palkka tänne, kerro mitä tehdä, argh, tänne se lelu. Ehkä nyt toistaiseksi parhaiten toimii edelleen se, että mulla on kapula ja Kiki iskee siihen kiinni. Sen lisäksi voi tehdä lyhyeltä etäisyydeltä tuontia kapula maassa.

Erillisenä huomiona koirat yleensä mälvii vähemmän kapulaa, jos on raskaampi. PK-kapula voi siis toimia paremmin noudossa kuin ohjatun kapula.

Liikkeiden välit: No, se haukkuu. Erityisesti se haukkuu liikkeen jälkeen, jos en palkkaa. Tähän Ansu arveli, että se voi olla just sellaista komentelua. Jos se on tottunut saamaan palkan liikkeen jälkeen ja ehkä mä en oo ollut riittävän mustavalkoinen asiassa myöskään. Liikkeiden välejä olen kyllä tehnyt paljon ja palkannut aika paljon seuraavassa perusasennossa tai liikkeen alussa. Kuitenkaan tämä ei ole läheskään sama asia kuin palkattomuus. Olen jossain määrin välttänyt tätä, koska ajattelin, että Kikille ei tee hyvää treenata liikaa. Samoin Zeron ajoilta on jäänyt vähän huono fiilis siitä, jos tekee liikaa palkatta ja kisamaisesti. Kikillä kuitenkin on moottoria selkeästi enemmän ja varmaan kaipaa jonkin verran sitä palkattomuutta.

Jos tilanne menee haukkumiseksi, pitää jotenkin saada koira rauhoittumaan. Esimerkiksi namien syönti maasta on toiminut Kikille tosi hyvin, sitä liikkeen jälkeen. Samoin pidempiä pätkiä voi tehdä niin, että sujauttaa namin suuhun välillä - ei oo kokonaan palkaton, mutta tekeminen ei samalla tavalla keskeydy kuin lelupalkassa. ja

Ruutu: En tiiä onko nyt varsinaista ongelmaa, mutta vähän tuntuu, ettei vaan etene. Toki ollaan viime aikoina myös aika vähän treenattu tätä. Eipä taida tähän mitään taikatemppua olla. Tekee vain ihan yksittäisiä toistoja ilman alustaa ja palkkaa näissä toistoissa ihan vaan, jos se on suunnilleen maisemissa, eikä vaadi täydellistä pysähtymistä, vaan palkkaa heti. Nämä toistot menivät itse asiassa aika hyvin. Pitää muistaa ottaa mukaan joku hyvin lentävä lelu. Myös avustajaa voi satunnaisesti käyttää, joka heittää lelun, jotta ei tulisi edestakaisin juoksemista - mulla oli vähän huono lelu mukana, joka ei lentänyt kauhean hyvin, ehdottomasti joku pallo tähän.

Paikallaan seisomista kannattaa treenata alustalla ihan erikseen poissa ruudusta ensin vahvaksi. Ja edelleen tuli mieleen, että mun pitäis päättää ja muistaa, kumpi käsky oli liikkeestä seiso ja kumpi ruutu ja luoksetulo, huooookauuuus :D

Kierto: Tätä teki treenikaverin koira, sillä on ongelmana, että haukkuu liikkeelle lähtiessä. Mulla on vähän olo, että tämä saattaa muodostua Kikillekin joskus ongelmaksi. Ratkaisu oli aika helppo, syötettiin namia ennen liikettä. Koira siis bongaa tötsän ja sen jälkeen joko etsii nameja maasta tai syötetään suoraan kädestä, kumpi nyt toimii paremmin. Tärkeää tietysti olisi, että koko tekeminen ei unohtuisi sillävälin. Tätä samaahan voi hyödyntää periaatteessa missä tahansa liikkeessä.

Nyt mulla on taas ideoita ja kauhea into treenata. Mä vähän luulen, että me treenataan rauhassa avo-liikkeitä ja samalla hinkataan noita alokasluokan turhia pistemenetyksiä ja kokeillaan vielä syyskuussa alokasluokkaa. Mä en usko, että Kiki siitä rikki menee ja voi olla ihan hyvä yrittää saada noita turhia ongelmia pois ylempiä luokkia ajatellen. Koska sit taas avoin luokka on taas niin paljon pidempi suoritus, että ei hyvä heilu.

Hauska kyllä, vaikka 181 pistettä on tosi hyvä tulos meikän tasolla, niin siinäkin on monta täysin turhaa pistemenetystä: vinot sivulletulot luoksarissa ja hypyssä tekee jo -5p yhteensä, eteentulo liian kauas ja tuplakäsky seuratessa tekee taas -4p ja toki haukkuminen laskee kokonaisvaikutusta -4p kokonaispisteistä. Toko on siitä hauska, ettei lopu hinkkaaminen kesken.

Mut ai että se tuntui hyvältä, oikea työvoitto :) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa