Oman elämänsä metsästyskoira

Haun lisäksi ollaan treenattu tottista ja jälkeä ja vähäsen tokojuttujakin.

Tottiksessa olen tehnyt vähän kaikkea ja BH-koetta ajatellen kaikki muu paitsi paikkamakuu toimii tosi hyvin. Paikkamakuuta taas ei olla päästy treenaamaan muuta kuin yksinään, mikä ei suinkaan ole sama asia.

Seuraamisessa täyskäännös vasemmalle toimii selkeästi paremmin kuin ennen. Pylly pyörii paremmin ja pysyy paremmin menossa mukana. Täyskäännös oikealle on myös napakampi kun olen sitä jonkin verran työstänyt. Sen sijaan käännökset oikealle jäävät helposti väljiksi, en oikein ymmärrä tätä logiikkaa. Vasemmalle toimii mielestäni hyvin. Seuraamista oikealla olen aina välillä tehnyt, ei vielä kauhean hyvin toimi ilman namiapua, mutta pikkuhiljaa.

Liikkeestä istuminen toimii taas vaihteeksi oikein hyvin, pikkasen saattaa eri asentoja sekoittaa, mutta ei enää ole sellaista kuin viimeksi, en-kerta-kaikkiaan-pysty -tyyppistä jähmettymistä.

Luoksetulossa saattaa jäädä hieman vinoon, en oikein tiedä miksi, koska se kuitenkin lähestyy ihan suoraan.

Toissapäivänä kokeilin vähän pidempää pätkää seuraamista. Ensin koko 50 askelta sinne ja takaisin juosten/hitaasti, välillä palkka ja sen jälkeen loput kaaviosta. Edelleen meinaa huomio herppaantua loppua kohti, joten vähän toivoisin vielä enemmän kestävyyttä tuossa. Seuraaminen sen sijaan yleisesti ottaen on kyllä ihan hyvää.

Sen jälkeen tehtiin liikkeestä istuminen, maahanmeno ja luoksetulo yhteen pötköön ja tämä ei tuottanut Kikille mitään ongelmaa. Kikillä itse asiassa toimii ehkä ihan hyvin jopa tuo PK:n armeijamaisuus, että koiraa kehutaan, mutta ei vapauteta ja hypitä ympäri kehää. Tokossa se kuumenee aina hirveästi ja alkaa näykkiä liivin taskua yrittäen kaivaa lelua sieltä. Kokeen lopussa se alkaa haukkua ja pitää meteliä. Mä en itse yhtään pidä tuosta armeijatyylistä, mutta voi olla, että tokossakin voisi yrittää olla vaan hillitympi.

Nouto toimii kans hyvin, osaa nyt hyvin jo koko suorituksen, joskin jää toisinaan vinoon eteen tai saattaa jäädä vähän turhan kauas. En tosin tiedä, onko se niin iso ongelma vielä, luulen että vaihtoehtoinen törmääminen on pahempi.

Hyppy sen sijaan aiheuttaa pientä päänvaivaa. Kikin itsevarmuus on ihan romuna ja turhauttaa sahata vieläkin sitä samaa 70 - 80 sentin väliä. Viimeksi hypytin suoraan 80 senttiä ja se oli tosi vaikeaa, kiersi taas joka kerta. Nyt aloitin ensin 70 sentistä ja nostin parin hyvän hypyn jälkeen. Nyt kyllä hyppäsi reippaammin, mutta otti hypystä vauhtia joka kerta. Sinänsä tuosta ei kai lähde vielä montaa pistettä, mutta ikävää se on silti. Miten se metrinen onnistuu, jos ei jaksa hypätä edes 80 senttiä ilman ponnistamista...? Jonkinlaista takapään treeniä se tarvitsisi. Yksi päivä tokon jälkeen juoksutin sitä montun pehmeää hiekkarinnettä ylös ja alas, samaa voisi tehdä myös kävellen oikein hitaasti, joskin jyrkkä, pehmeä juoksuhiekkainen rinne on vähän hankala tuohon. Pääsispä uimaan jo, niin saisi siitäkin voimaa lisää.

Jälkeä treenattiin viime viikon tiistaina (?) toisen puomin takaisessa maastossa. Jäljen vanhetessa treenattiin esineruutua niin, että eka esine vietiin yhdessä, toka esine osittain yhdessä niin, että sidoin Kikin puuhun puolivälissä ja vikan esineen taisin viedä kokonaan itse.

Eka esine nousi sujuvasti, muisti hyvin mihin se tipahti. Toinen esine oli selkeästi vaikeampi, sen oli vaikea irrota kunnolla sinne loppuun asti vaan jäi samoille tienoille pyörimään, johon sen olin sitonut. Tuli jossain vaiheessa poiskin ja lähetin uudestaan. Kolmatta esinettä en enää muista :D Vai oliko niin, että lopetin tokan jälkeen, koska löysi sen sitten kuitenkin hienosti etsittyään hetken.

Nooh, itse jälki ei sitten ihan niin hyvin mennytkään. Ideana oli tehdä selkeästi edellisiä jälkiä pidempi ja hieman vanhempi jälki, jossa viisi keppiä. No, ensinnäkin mä ehkä vähän sekosin laskuissa ja jäljestä tuli melkein 500 metriä pitkä - ihan tarkkaan en tiedä, koska en tajunnut laittaa Sports Trackeria päälle jäljen tekoon. Kaiken kaikkiaan jälki vanheni 45 minuuttia, mulla meni yllättävän pitkään esineruudussa.

Jana oli ehkä kymmenisen metriä pitkä, eteni hyvin määrätietoisesti ja nappasi jäljen, joka meni siis lähes samaan suuntaan janan kanssa. Heti ekan 50 askeleen päästä erkani jäljeltä ja eka keppi jäi metsään. Mä en tiedä, oliko tuuli tms. siirtänyt hajua, koska tuntui kuitenkin seuraavan vielä oikeaa jälkeä, mutta meni voimakkaasti sivussa. Kepin haju ei sit kuitenkaan ilmeisesti tullut nenään asti tai jotain. Nappasi ehkä toisen (tai kolmannen) kepin taas tosi hyvin (tässä vaiheessa oltiin jäljestetty 200m), reagoi siihen hyvin selvästi ja otti suuhun ja pysähtyi odottamaan palkkaa. Sen jälkeen jatkettiin taas, mä luulen että tässä välissä meni taas ainakin yksi keppi ohi. Seuraava keppi nousi 370 metrin kohdalla, joten siitä päättelen, että jokin mennyt ohi, tämä oli varmaan neljäs keppi alunperin.

Tämän jälkeen jatkettiin hetki oikeaan suuntaan, kunnes hetken päästä maisemat alkoi näyttää totaalisen vieraalta. Tarkistin Sports Trackerilta ja tosiaan, oltiin kävelty suoraviivaisesti jo pitkän aikaa täysin päinvastaiseen suuntaan, mihin tiesin jäljen menevän. Seurattiin jotain riistan jälkeä. Niinpä käännyin takaisin siihen, missä oletettavasti jälki hukattiin. Pyörittiin ja hyörittiin ja hetken näytti siltä, että oltais taas jäljellä, kunnes taas lähti kaarrattaa aivan päinvastaiseen suuntaan. Lopulta oli pakko pistää peli poikki, irrotin liinan ja lähdettiin pois metsästä.

Yhteensä 1,5 kilometriä tuli "jäljelle" pituutta, tästä ehkä just se 400 metriä oli oikeaa jälkeä, loput riistaa. Kikistä on vielä aika mahdotonta sanoa, milloin se on jäljellä ja milloin ei, koska se näyttää ihan samanlaiselta ajoi se sitten ihmisen vai peuran jälkeä. Ihan tosi vaikeaa.

Tää jälki oli ehkä liian iso harppaus, joten pitää vähän helpottaa ensi kerralla. Lyhyempi ja tuoreempi jälki, jossa muutama keppi. Olisi tietty vielä kiva, jos löytyisi maasto, jossa ei olisi niin paljon peuroja, mutta se taitaa olla utopiaa täällä Veikkolassa.

On jäänyt vähän koirien kuvailut vähiin, kun oon kuvannut vaan vauvaa :D 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa