Vuoden ensimmäiset hakutreenit

Oijoi, tätä mä olen niin kovasti odottanut, ensimmäiset hakutreenit!! Mua on harmittanut niin paljon, että syksyllä jouduttiin lopettamaan jo niin aikaisin treenaaminen raskauden takia. Nythän olisi käytännössä koko talven voinut treenata, kun ei ole ollut lunta! Myös alkuvuosi meni vähän raskauden piikkiin, kun toivuin sektiosta enkä uskaltanut kokeilla, mitä tapahtuu, kun 40kg rottweileria hyppää leikkaushaavaa päin...

Tässä nyt alkuun vähän mietintää ja suunnittelua ennen varsinaisia treenejä:

Edelliset hakutreenit olivat blogin mukaan elokuun 31. päivä. Silloin tehtiin viivästettyjä hajuhakuja, yksi vähän huono suora pisto ja kokeiltiin ensimmäisen kerran näköapua. Näköapu oli, kuten oletinkin vahva ärsyke, joka pisti osittain nenän kiinni. Suorassa pistossa oli ongelma, että Kiki eteni nätisti vain puoleen väliin ja kääntyi sen jälkeen aluetta taaksepäin tarkistaakseen ykköspiilon. Tähän suoraan etenemiseen mulla oli muutamia ajatuksia:

1. Unohdetaan hetkeksi suorat lähetykset ja tehdään paljon suoria pistoja erilaisilla avuilla. 
2. Sijoitan maalimiehet alueen puoleenväliin juuri siihen, mistä Kiki yleensä lähtee kaarrattaa. Siitä pikkuhiljaa kauemmaksi. 
3. Suorat pistot tehdään ensimmäiselle ja/tai toiselle pistolle, ettei ole mahdollista kääntyä taaksepäin kohti aikaisempaa piiloa. 
4. Sijoitetaan ukot huomattavasti kauemmaksi, noin 70 metriin ja avut sieltä, ukot voi tulla piiloon sitten noin takalinjan tuntumaan. Luodaan mielikuva, että ukot on tooosi kaukana.


Käytännössä olin ajatellut toteuttavani vähäsen näitä kaikkia: Paljon apuja alkuun, jatketaan viivästettyjä hajuhakuja ja kokeillaan vielä näköapua parissa treenissä. Muutama treeni ilman suoria pistoja ja vahvistetaan suoraa etenemistä ihan avuilla vielä. Muutaman treenin jälkeen kokeillaan taas suoria, jolloin suora pisto on 1. tai 2. pisto ja maalimies aluksi noin alueen puoleenväliin, josta parin treenin aikana hilataan ukkoa takalinjalle. 

Tämä suunnitelma kuulostaa mun mielestä järkevältä ja varsinkin nyt, kun hakua ei olla seitsemään kuukauteen treenattu täytyy vähän kyllä kertailla koko juttua. Tähän ehkä vielä lisäisin etenevät maalimiehet. Ihan hirveän aikaisin niitä ei toki kannata mukaan ottaa, jottei käy niin, että koira alkaa oikaista. Kuitenkin ehkä kannattaa nyt panostaa ensin niihin ensimmäisiin pistoihin ja kun ne alkavat sujua, aletaan opettelemaan eteneviä pistoja ennen kuin alan ottaa suoria pistoja 3. tai 4. pistolle. Ehkä sillä tavalla saan vähän ajatusta siitä, että aluetta mennään tosiaan eteenpäin vaikka aikaisemmin olisikin ollut löytö. 

Jotain tällaista olin silloin kaavaillut tuleville treeneille, laitan tämän nyt tähän vähän ideoita tuomaan: 

1. treeni: Viivästettyjä hajuhakuja 2 ja loput ukot näköavulla korostetun kaukana.
2. treeni: Kaksi näköapua yhtaikaa, lähetys vuorotellen. Loput joko hajuhaulla tai ääniavulla
3. treeni: Viivästetyt hajuhaut, lähetys ensin toiselle, sitten vasta ensimmäiselle (norjalainen sekametsä)
4. treeni: Toinen pisto suorana, maalimies noin 30-35 metrissä
5. treeni: Eka tai toinen pisto suorana, maalimies noin 40 metrissä
6. treeni: Pelkästään avustettuja pistoja, vahvistetaan suoruutta välillä.
7. treeni: Toinen pisto suora, maalimies 50 metrissä


Vuoden ekoissa treeneissä voisi kokeilla vähäsen muokattuna toiseksi viimeisintä treeniä, jota elokuussa tehtiin: yksi viivästetty hajuhaku alkuun, seuraavat kaksi ukkoa hajuhakuina ja lopuksi näköavulla viimeinen (ukko korostetun kaukana ja tulee takalinjalle ennen lähetystä). Tällä treenillä saataisiin tehokkaasti muistuteltua nenän käytöstä ja lopuksi suoraa etenemistä.

Seuraavissa treeneissä voisi sitten kokeilla tuota viime vuonna suunnittelemani ekaa kohtaa: viivästetyt hajuhaut alkuun ja loput korostetun kaukana olevia näköapuja (ukot siirtyvät avun jälkeen takalinjalle). Saadaan vähän vielä muistuteltua nenän käytöstä ja vahvistettua suoraa etenemistä. Mietitään seuraavia treenejä sitten tämän jälkeen.

Sitten varsinaisiin treeneihin:

Oltiin uudessa maastossa Siikajärvellä, mukavan avointa maastoa, jossa oli kuitenkin hyvin piiloja. Treeni tehtiin just kuten suunnittelinkin. Otin Kikin autosta ja se tiesi heti, mitä oltiin tekemässä. Haettiin haju ja kaikin voimin sai kiskoa koiran pois radalta. Nämä viivästetyt hajuhaut toimivat kyllä sinänsä hyvin, mutta koiran kannalta vähän ikävää viedä se pois kesken kaiken takaisin autoon...

Irtosi ensimmäiselle pistolle kuin rasvattu salama ja löysi heti. Toinen ja kolmas pisto menivät niinikään hyvin, hajun sai kohtuu kaukaa, mutta menin ehkä vähän turhan lähelle varmistelemaan. Irtosi nätisti ja meni melko suoraan.

Viimeisenä näköapu, maalimies oli kauempana ja tuli takalinjalle piiloon silläaikaa, kun käänsin Kikin ympäri. Tässä sinkosi nätisti eteenpäin ja sai etsiä hetken. Ihan hyvin toimii tämäkin, opettaa ainakin vähän tuota nenän käyttöä yrityksen ja erehdyksen kautta...

Tämä treeni meni just kuten suunnittelinkin, joten ensi kerralla voisi varmaan kokeilla kahta hajua yhtaikaa ja lähettää vuorotellen.

Ilmaisusta puhuttiin lyhyesti, koska Kikillähän on vähän ongelma, että haukkuessaan kiihtyy ja tulee helposti päin, pahimmillaan voi jopa napsia ihmistä. Tässä olen nyt vaatinut, että menee ilmaisulla maahan, ilmeisesti tarjoaa tätä jo hyvin itsekin. Kaveri antoi neuvoksi, että laittaa namipurkin jalan alle, jolloin koira hakeutuisi sinne. Tämä kuulosti mun mielestä tosi hyvältä idealta, tätä täytyy ohjeistaa vastedes muillekin maalimiehille. Kokeiltiin tätä ekalla pistolla ja toimi kuulemma tosi hyvin, hakeutui hyvin sinne ja meni itse maahan.

Oi että miten ihanaa, kun taas päästään treenaamaan <3 Meinasi jo mielenterveys olla kovilla, kun ei pääse hakumetsään :D

Lohjanjärven rannalla perheretkellä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.