Tehotreeniä, ainakin satunnaisesti

KeskiviikkoEmmin kaa Jakomäen koululla, treenasin sekä Zeroa että Saraa. Laitan vaiks eka Zeron treenit ja sit Saran.

Paikallaolo: Treenattiin häiriötä. En siis varsinaisesti jättänyt sitä, otettiin vaan alkua ja lopetusta, Zero kun tottelee tosi auliisti muiden käskyjä. Sain vähän kuuntelemaan, kun annoin palkan välittömästi, kun vieras käsky tuli, luulen, että se alkaa vähitellen jopa tajuamaan näin. Otettiin sekä istumisesta maahan että toisin päin, ei mitään eroa näissä, molemmat toimii yhtä kehnosti.

Ruutu meni paremmin kuin aikaisemmin. Ei ollut ruutunauhoja eikä kosketusalustaa mukana. Kävin näyttämässä sille paikan, välillä vaihdettiin, et Emmi näytti. Teki töitä tosi kivasti ja haki paikkaa hyvin. Ei tarjonnut tötsiä!! Tehtiin vielä vauhtiruutua silleen, että Zero ei näe, että lelu viedään. Pitää alkaa treenata näin ainakin välillä. Jos oon yksin, niin täytyy viedä lelu valmiiksi alussa tai sit tehdä jotain muuta välillä. Taidan nyt viimeiset viikot ennen koetta panostaa tähän vauhtiruutuun enemmän kuin paikkaan. Nyt näissä treeneissä se oli ruudun sisällä joka kerta, tässä vaiheessa tuskin auttaa nipottaa enää sentintarkasti paikasta, pitää sitten kokeiden jälkeen täsmentää sitä. Loppujen lopuksi riittää, kun koira on ruudun sisällä ja siihen se näyttää kyllä hakeutuvan ihan hyvin.

Luoksetulon loppua otin muutaman kerran. Tärkeää muistaa ottaa niitä makuulta! Koiran täytyy oppia, että maahanmeno kuuluu siihen, muuten voi käydä niin, että se tulee juoksusta aina suoraan eteen eikä mene maahan asti. Loppu meni kuitenkin tosi hyvin, oli todella vauhdikas! Treeni on toiminut toivotulla tavalla.

Nouto ei ole ihan yhtä hieno, mutta luulen, että jos treenaan samalla tavalla sen lopun, niin siitäkin tulee nopeampi. Otin metallia niin, että otin Saran kaa muutaman tosi hauskan noudon, jolloin Zero rupesi haukkumaan ja huutamaan. Sen jälkeen se olikin tosi innoissaan hakemassa kapulaa. Kierto ei edelleenkään toiminut, pudotti aina tolpan kohdalla. Emmin mielestä tosin kierto ei ole kauhean oleellinen juttu, sellaista tilannettahan ei ikinä tule eteen, että koira menisi kapulan kaa poispäin ohjaajasta. Pitää tuota liikkumista treenata varmaan enemmänkin niin, että itse liikun enemmän ja koira mukana. Tuo toimiikin aika hyvin...

Saran kaa otettiin ruutua, luoksetuloo metallia ja kaukoja. Pahinta on, et olen ite ihan ulapalla. Sekoitan jatkuvasti oikeet käskyt, oon sen verran yksinkertainen, etten muista ku yhden koiran käskyt kerrallaan. Merkki on tosi hieno, jos älyää sanoo takaa, eikä kierrä ;( Ruutu meni hyvin, hakee sinne nätisti. Luoksetulokäskyt on tule, seis, tule, maahan ja tänne. Seis toimii tosi hienosti, jos sanoo vähän painokkaasti. Noudossa nyt ei mitään ihmeellistä, Sara toimii väärälläkin käskyllä, ei edes huomannut että sanoin "hae", vaiks oikea käsky olisi ollut "nouda" -.-
Kaukot on tosi hämmentävät. Sara toimii hyvin, mut käskyt on tosi hämmentävät. Pitää varmaan kysyy oikein mustaa valkoisella että muistan. Tai ottaa videolle ja tehdä kotona mielikuvaharjoittelua :P


Käytiin vielä tokon päätteeksi tekemässä esineruutua. Tehtiin kaksi n. 10 metriä leveää kaistaletta, johon kävin itse viemässä esineet. Koko ajan näytin sille esinettä ja Zero katto tarkasti. Teki töitä todella hyvin, ekalla etsi tosi pitkään, mutta ei kertaakaan kääntynyt mun luo hakemaan apua. Eksyi ruudun ulkopuolelle muutaman kerran, mutta löysi aina tiensä takaisin tallotulle alueelle. Toi esineen nätisti. Pitää vaan muistaa kehua sitä saman tien kun tuo sitä. Toka oli yhtä hieno sekin. Kyllä Zero tajuaa tuon nopeasti! :DPerjantai

Aamulla hakutreenit. Oltiin tosi kallioisessa maastossa, mielestäni kaameeta :( Kunto ei meinannu kestää, vaik sinänsä on tietty ihan hyvä treenata sitäki välillä. Otin jälleen lähipiiloja, ehkä joku 15-20 metrii. Irtoomisen kaa edelleen ongelmii, eka meni oikein hienosti, meinasi lähteä ylöspäin, mutta sai samalla hajun. Tokalla ei mennyt suoraan, vähän mutkaili, tosin ehkä ymmärrettävä seikka, kun maasto otetaan huomioon. Kolmannella ei meinannut yhtään irrota, meni aivan umpimähkään, kääntyi väärään suuntaan. Lopulta meni ihan hienosti, meinasi taas kääntyä, mutta sai hajun saman tien.

Ilmaisua otettiin vähän väljemmässä maastossa. Laitettiin ukot kauemmas, niin ettei Zero näe minua, kun ottaa rullan. Tämä on selkeästi vaikeeta. Se ei yhtään tiedä, mitä rullalla kuuluu tehdä, kun minua ei näy. Pitää tehdä niin, että joku katsoo lähempänä milloin se nappaa rullan suuhunsa ja saman tien kutsua sitä, sen jälkeen pitää heti kehua ja kovaan ääneen!! Kolme ukkoa siis otettiin.Ihan kun tossa ei ollut vielä treeniä tarpeeksi, päätimme vielä mennä paukuttelemaan, tosin ensin mäkkärin kautta :D Koska tuo puunkiertosysteemi ei näytä toimivan Zerolla, kokeilin tänään uutta keinoa. Tuon puunkierron ja leikkimisen avulla pyrin saamaan vireen niin korkeaksi, että se unohtaisi pelkonsa. Tuntuu kuitenkin, että Zeron reaktio on vaan pahentunut kerta kerralta.

Käännän tilanteen nyt toisin päin ja pyrin pitämään sen viretilan mahdollisimman alhaalla. Menin ihan toiselle puolelle kenttää, menin kyykkyyn Zeron kaa ja syöttelin sille kaikessa rauhassa namia. Kahden paukun jälkeen syöttelin sille edelleen namia. Reaktio ei ollut mielestäni yhtä paha kuin aikaisemmissa treeneissä, luulen että tämä toimii. Palautusaika oli tosin edelleen ihan toivottoman pitkä. Mä typeryys en tajunnut laittaa sitä hihnaan, joten se lopulta karkasi auton luo. Otin sen hihnaan ja jatkoin namien syöttelyä. Kun se oli mielestäni rauhoittunut, menin kentälle, missä muut juoksivat edestakaisin.

Kun Emmi otti Stepin kaa esteitä, Zero rupesi riehua ja huutaa, sen jälkeen se yritti taas karata auton luo. Joko se ei ollutkaan rauhoittunut, kuten luulin, tai sitten vireen nosto sai taas aikaan reaktion. Mene ja tiedä. Menin vähän aikaa kävelemään, lenkiltä palattuani se ei ollut edelleenkään rentona mielestäni, eli palautusaika on todella pitkä.

Vois ensi kerralla tehdä silleen, että ampuja menee kauemmas, minä olen paikallani ja syöttelen sille namia. Sitten, kun se on vähän rauhoittunut, menen saman tien lyhyelle lenkille ja palaan vasta, kun se ei enää pälyile ympärilleen. Jätän sitten kohteliaasti treenikaverit seisomaan, mutta ei voi mitään :)Treeneistä menin suoraan koululle hakemaan eväitä ja pelejä peli-iltaa varten. Odotellessa otin vielä pikaisesti ruutua ja seuraamista.

Otin ruudun paikkaa joka suunnasta kerran. Ihan ok se haki sitä, ainakin lähietäisyydeltä. Sitten laitoin pallon ruutuun ja otin vähän seuraamista välillä. Ei meinannut oiken lähteä, tai siis lähtihän se, mut tosi hitaasti ja epävarmasti.

Seuraamisessa otin käännöksiä, jokaista kerran tai pari. Oli hyvin mukana, kunhan muistan ennakoida itse, ei koira osaa sentään ajatuksia lukea! Melko tehokkaasti käytetty perjantaipäivä, kun ottaa huomioon, että aamulla olin koulussa ja ilta menikin pelatessa aikas myöhään...


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.