Helletreenejä


Keskiviikko: hakua

Hauskat hakutreenit, Kiki on periaatteessa vielä levossa enkä halunnut juoksuttaa sitä eilisen fyssarin jälkeen. Päätin sit kokeilla sellaista, että laitan ukot alueelle johonkin ja lähdetään ihan vaan iltalenkille metsään. Oli tosi hauska kokeilu ja opettavaista nähdä koiran toiminta, kun se saa hajun maalimiehistä. 

Ohjeistin maalimiehet menemään tuulen yläpuolelle, itse kävelin sellaista laatikkoa ensin vasemmalla ja sitten oikealla puolella aluetta, en siis kävellyt keskilinjaa. En itse tiennyt tarkkaan ukkojen sijaintia, joten en voinut ohjailla sitä. Ekasta maalimiehestä Kiki sai jo heti alueelle tullessa hajun ja lähti määrätietoisesti etenemään ilman erillistä käskyä. Haukkui käskystä. Toisesta maalimiehestä sai niinikään kaukana hajun, mutta jäi hetkeksi epäröimään. Katseli ensin toista maalimiestä, joka käveli poispäin ja mua ja ihmetteli. Lähti sit maalimiehelle ja haukkui itsenäisesti. 

Kolmas ja neljäs olivat niinikään hienoja, sai kivasti hajun ja tarkensi huolella, haukkui itsenäisesti. Ei myöskään hämmentynyt lämpimistä piiloista, joita oli lähistöllä. Taisi saada niistä kyllä hajun, kun lähti kaartaa sinne suuntaan ennen kuin nosti kolmannen maalimiehen lähempänä keskilinjaa. 

Olipa hauska kokeilu. Tätä on hauska kokeilla tässä vaiheessa myös siksi, että koira tasan tarkkaan tietää, mitä on tekemässä. Tällainen treeni olisi huomattavan paljon erilainen, jos koira olisi aloittelija eikä vielä tarkkaan tietäisi, mitä hakumetsällä kuuluu tehdä. Musta tuntuu, että mä oon treenannut paljon aika tosikkomaisesti ja mietin aina tarkkaan, mitä koiran pitää tästä oppia ja miten tää vie koiraa eteenpäin ja niin edelleen, niin on ihan hauska välillä ihan vaan kokeilla jotain uutta ja todeta, että eipä se kerrasta rikki mene. 

Tostaina: tokoa 

Pian kanssa Navalassa päivän pahimman paahteen aikaan. Ohjelmassa seuraamista, liikkeestä maahanmenoa, pitoa, luoksaria/hyppyä ja ihan vähäsen palkattomuutta. Tein ihan muutaman toiston vain per liike ja yritin pitää setit lyhyinä. 

Seuraamisessa perusasennot teemana. Huomasin, et mun ei kannata kauheasti yrittää ennakoida pysähdystä, sit alkaa ajatella liikaa ja ennakoi. Tai ehkä se luulee, et tulee käännös. Parhaiten tuntuu toimivan, kun pysähdyn melko napakasti vasemmalle jalalle ja samalla siirrän aavistuksen painoa taakse. 

Maahanmeno: hiippailee kyl hieman liikkurin käskytyksiä, muttei mennyt kertaakaan lankaan. Maahanmenon toivoisin olevan nopeampi, tämä pitäisi ottaa kuurina paljon toistoja nyt. Heti, kun käsiapu loppuu, se palaa takaisin vanhaan ja tekee kaksivaiheisesti. 

Pitoa varjossa, luovutus toimii hyvin ja sain hyviä toistoja ja ihan muutaman sekunnin pitojakin. Mun kädet häiritsee, siirtää kuonoa käden suuntaan, kun toivoisin vaan, että se pitäisi katsekontaktin. Liikkurin touhuamista pitää vielä harjoitella. 

Luoksetulon loppua läheltä ja korjauksia, väliaskeleella varustettuna toimii kyl hyvin, muuten vielä hiottavaa. 

Hypyn kautta eteentulo toimii hyvin, paikalla odottamisesta joutuu kyl viel palkkaamaan. Nyt ei liikkuria, tätä pitää treenata vielä jonkin verran. Pari sivulletuloa erikseen väistämällä, hyvin kääntyy takapuoli. 

Palkatonta: liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo, palkka eteentulosta. Lyhyt seuruu ja kaukot, palkka jätöstä. Eka setti hyvä, joskin hidas maahanmeno. Seuruussa ärsytti edistäminen perusasennoissa, ni otin uusiksi ja jätin pysähdykset pois. Kaukot hyvä ja reipas maahanmeno. Ei haukkunut väleissä ja oli hyvin mukana. 

Pääsääntöisesti Kiki oli vähän matalassa vireessä ja lähti helposti laiduntamaan, jos oli mielestään tylsää. Sit taas kun yritti nostattaa, se alkoi samantien haukkumaan. Palkattomuudesta ei tällä kertaa kuumentunut ja toimi kivasti. Ehkä tästä helteestä on jotain hyötyä, kun se ei jaksa mesota entiseen malliin... 

Lauantaina: tokoa 

Itsekseni ihan lyhyt treeni koulun kentällä ysin jälkeen illalla. Koko päivän paahtanut 28°C ja jopa siihen aikaankin oli vielä kohtalaisen kuuma. Pidettiin siis toistojen määrä pienenä ja treeni lyhyenä. 

Seuraaminen: pari käännöstä molempiin suuntiin, hitto vie, oikealle käännös oli ihan superhieno ja supertiivis! Olisko se kuitenkin jotain oppinut, olisko? Peruasennot saatiin toimimaan ihan hyvin, mä luulen, et mä keksin nyt, miten kannattaa askeltaa ja Kiki alkoi ehkä vähän kans kiinnittää huomiota siihen, ettei voi luistella edessä miten huvittaa. 

Maahanmeno: käsin ohjaamalla menee hyvin, ilman käsiapua vähän hitaita. Vaihtamalla nami leluun sain vähän korkeamman vireen, mikä vähän nopeuttaa maahanmenoa, mut on tietysti ääntelyn kannalta riskialtista. Sivulla on vielä vaikeaa, mut sain palloilla ja pienellä käsiavulla yhden tosi hienon toiston. 

Eteen-sivulle: ihan vaan jumppaamalla ja namittamalla, tuntuu et hakeutuu nyt sivulle tosi hyvin, kun oon paljon tehnyt noita väistöjä. Kääntää nyt peppua tosi hyvin sivulle ja osuu suoraan. 

Kaukot: tää on vaikea, menee aina kaksitahtisesti, kun haluaisin, et menee kerralla ylös. Äh. Nameilla ja isolla käsiavulla onnistuu, pallot kans vähän nostaa virettä ja onnistuu paremmin kuin namilla. Takapalkalla puolestaan menee ihan totaalisen tahmeaksi eikä pysty ei kykene ei voi tehdä vaihtoja. Tätä täytyisi treenata joskus ihan erikseen. 

Pito: ihan nopea lopuksi. Kääntää päätä käden suuntaan, kun yritän ottaa kapulaa. Sitä tehtiin luopumisella ja pyytämällä katsekontakti. Pitää huomattavasti paremmin nyt, kun etäisyyttä on vähän enemmän. 

Ensi kerralla: 

- liikkeiden välejä, liikkuri liikuttaa kentällä 

- Kaukot 

- Seuraaminen

- Paikkamakuu 

- Hyppy liikkuroituna 

Sunnuntaina: haku

Myöhäisillan treenit, aloitettiin tallaaminen klo 21:15 ja vieläkin oli ainakin 25°C lämmintä... Tuulta ei juurikaan ollut, rata oli samalla Mastolla kuin viime treeneissäkin. Kikille neljä ukkoa, kaksi suorapalkkaa ja kaksi ilmaisua, viimeinen etenevä. 

Ekalla pistolla kääntyi juuri ennen maalimiestä ja oli tekemässä nätin tyhjän, mutta sai hajun just kun oli kääntymässä takaisin. Siihen suorapalkka. 

Tokalla pistolla lähetin itse tyhmästi vähän väärään suuntaan, mä en oikein tiedä, mitä tässä kävi, kun lähetin merkin alta sinne, mihin olin talloessa kattonut piilon paikan. Argh. Juoksi nätisti viiteenkymppiin, kääntyi eteenpäin ja tuli edestä pois. Jos olisin ollut fiksu, olisin jättänyt siihen ja siirtänyt maalimiehen eteenpäin. Toisella lähetyksellä tosi kiva, suora pisto, jonne ilmaisu. Uusi maalimies, joten ilmaisu oli hieman epävarma. 

Kolmas pisto oli hieno, suora pisto. Vähän hankala lähetys, kun keskellä kulki kallio, mut hyvin löysi reitin maalimiehen luokse. Pitää vaan enemmän luottaa koiraan eikä tehdä kaikkea sen puolesta. SP

Neljäs oli etenevä, lähetin reilusti ennen merkkiä, juoksi nätisti suoraan ja kääntyi eteenpäin kohti maalimiestä. Tähän hyvä ilmaisu. 

Selkeästi vieraille haukkumista pitää vielä harjoitella. Monesti tosin muutenkin treeneissä eka ilmaisu on huonompi ku seuraavat. Mä lämmittelen aina pari haukkua ennen treeniä haukuttamalla sitä itse, mut pitäisiköhän sen olla vielä pidempi vai mitä...? 

Etenevät selkeästi toimii hyvin ja sillä on ihan selkeä ajatus eteenpäin kääntymisestä. Aiemmin mä luulen, että en ole saanut näitä toimimaan yksinkertaisesti siksi, että Kikillä on niin hyvä nenä ja tuuli kulkenut aina just vähän väärään suuntaan. Mä luulen, että me voitais alkaa kokeilee tyhjiä pistoja seuraavaksi. Voisin kokeilla samaa kuin Bolt teki tänään, eli Kikin tullessa tyhjältä juuri keskilinjalle päästessään tai jopa vähän ennen se saa toiselta puolelta ääniavun. Toinen olisi puolipakeneva maalimies, tätä ei olla ikinä testattu, mutta toimii aivan takuuvarmasti. Yliheittoja ei olla kans treenattu ikinä, ne voisi ottaa mukaan jossain treenissä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa

Valkkuryhmän treenit 1.8.