Aurinkoa, pk-juttuja ja mäkäräisiä

Eilen Navalassa Pian kanssa tottiksen ja jäljen merkeissä. Aurinkoa piisasi ja lämmintä oli 18°C, joten ajattelin, ettei ihan hirveän pitkää treeniä viitsi tehdä. Onneksi Kiki tuntuu olevan melko lämmönkestävää sorttia ja huomattavasti enemmän sitä haittasi mäkäräiset, joita oli laumoittain meidän kimpussa.

Seuraamista ihan pieni pätkä, Pia häiriköi vieressä. Teemana yksittäiset, satunnaiset häiriöt. Ei reagoinut käskyihin ja taputuksiin sun muihin, korkeintaan vähän laittoi korvat luimuun. Kentän toisessa päässä huomasi vaaleanpunaisia norsuja lentämässä ja keskittyminen meni siinä. En meinannut saada mitään kontaktia ja vaikka haukutin ja temputin, oli tosi vaikeaa. Tuo koira on kyl joskus erittäin outo.

Estettä madalletulla versiolla, edelleen vaatii ohjaamista, menee helposti ohi, jos en ohjaa sitä. Menee kuitenkin nätisti kiipeämällä, ei yritäkään hyppiä ylös tai ylhäältä alas. Mä melkein luulen, että tämä on huomattavasti helpompi opettaa kuin tuo perkeleen hyppy.

Hyppyä tehtiin ensin 80 sentillä, mutta koska otti toistuvasti vauhtia, madallettiin hyppyä 70 senttiin. Mä luulen, että se on nyt vaan oppinut sen tekniikan, kyse ei ole siitä, että se menisi yli. Toinen ongelma voi olla myös se, että mä oon ottanut Kikin lelulla vastaan pitäen lelua riman yläpuolella. Kun lähden selkeästi kauemmas hypystä, se hyppää nätisti, tosin siinä se taas mielellään kiertäisi. Saatiin kuitenkin ihan hyviä toistoja sillä matalammalla. Kyllä mun täytyy varmaan jatkaa tuolla viel jonkin aikaa, jotta saa kunnon rutiinin hyppäämiseen ja rakennettua itsevarmuutta vielä paljon. Sellainen magneettieste olisi kätevä kans, jotta vauhdin ottaminen olisi käytännössä mahdotonta ja koiralle voisi merkata paremmin sitä virhettä riman tippuessa. Pitää testata, saisko sellaisen askarreltua vahvoista magneeteista ja harjanvarresta :D

Eteenmenoa yksi kappaletta, Pia vei lelun. Selkeästi paljon vaikeampi näin kuin että viedään itse. Menee hetken aikaa määrätietoisesti eteenpäin ja alkaa sitten loikkia kenguruloikkaa edestakaisin etsiessään lelua. Mun täytyy varmaan hankkia sille selkeästi isompi ja näkyvämpi eteenmenopalkka. Joku kunnon jalkapallo tms.

Seuraavaksi ajettiin Kirkolle tekemään jälkeä. Päätin nyt tehdä vähän aikaa taas pelkkää keppiruutua ja yrittää vielä rakentaa sitä keppimotivaatiota selkeästi suuremmaksi. Samoin kun katsoi Boltin suoritusta tajusin, että ei Kiki ikinä esimerkiksi tarkenna samalla tavalla kuin se teki. Kikillä on aivan liian kiire ja hätä jäljelle eikä se ymmärrä, että jäljellä ollaan nimenomaan keppien takia. Se on niin hätäinen, ettei kerkiä tarkentamaan keppejä ja kaahaa näin niiden ohi.

Kuusi keppiä, joista nostatin viisi. Kolme ekaa meni tosi hyvin, vikat kaksi oli hivenen muissa maailmoissa. Alueella oli paljon peuroja, joten sai varmaan niistä hajun. Leikittiin hetki keppien kanssa, sitten namia ja lopuksi vielä pallolla palkka, joten ainakaan palkkaamisesta ei pitäisi olla motivaation kiinni :D

Jos nyt vaan jatkaisi kylmänviileästi tätä keppiruutua ja sitten kokeilisi taas samaa, mitä joskus aikaisemmin tehtiin: koira näkee kepin viennin ja sitten perään. Samalla pitää ehkä yrittää itse hidastaan liinasta niin paljon, että kerkiää reagoida keppiin. Toinen, mikä olisi varmasti hyvä kans, olisi peltojälki, jossa koira joutuu työskentelemään huomattavasti tarkemmin kuin metsässä varvikossa. Kikissä on vaan haastavaa se, että sitä ei haittaa pätkääkään palkan vieminen pois, eli negatiivinen vahvistaminen (?) ei toimi sillä. Se palkkaantuu kaikesta tekemisestä niin paljon, ettei sitä paljoa hetkauta, jos palkka otetaan pois. Toisaalta ei ole hyvä sekään, jos pakotan sen nostamaan kepin, joten aika hankala yhtälö. Mä oon melkein sitä mieltä kuitenkin, että jotenkin pitäisi se kepin ohittaminen merkata, eihän se muuten edes tiedä mitä menettää. Noh, kokeillaan nyt keppiruutua tovi ja katellaan sitten.

Oon tässä tehnyt ajatusleikkiä siitä, että mitä jos en saa keppejä koskaan kunnolla toimimaan. Etsintäkokeen jälkiosuus tuottaa yhteensä 60 pistettä, joista 20p janalta ja loput 10p/keppi. Jos mä opettaisin sille janan vahvaksi ja tuurilla nostaa puolet kepeistä, niin eihän se pistemenetys ole kuin parikymmentä pistettä. Tulos on siis hyvin vielä mahdollinen ja ehkä jopa ykköstulos, jos muut osiot menee hyvin. Valiota en ehkä sillä menetelmällä saa, mutta koulari on ihan hyvin mahdollinen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erikoisjäljen FH1 säännöt

Agikisat Riihimäki 12.10.

Tokon sääntötulkinnat ja yleisimmät virheet kokeissa